03.12.2013 | Slavomír Lener

Zaujalo nás: Práce s nejmenšími ve Velkých Popovicích

Během diskuze s bývalým reprezentantem a hráčem Sparty, Karlem Holým jsme se dostali k tématům - jak přilákat na přilákat na led další adepty, jak zvýšit počet dětí, které umí bruslit, jak vytvořit příjemné prostředí pro budoucí hokejisty. Shodli jsme se na tom, že těm nejmenším je třeba umožnit za minimální rodinné finance seznámit se s ledem, naučit se bruslit a těm, co mají zájem, usnadnit cestu k hokeji.
Zajímavé řešení našli právě ve Velkých Popovicích, kde se Karel Holý stará o chod klubu. Snaží se zde věnovat dětem místním i těm z okolí. Zájemců mají dostatek a teď bude záležet jen na práci trenérů, zda děti u ledu udrží. Pokud se bruslařská výuka bude vhodně prolínat s různými aktivitami ve formě her a soutěží, pokud lekce budou zajímavé a pestré, kluci (a také holky) u ledu zůstanou a časem přejdou i na hokej.

Úryvek z článku Jana Kotrby Školáci na bruslích ze serveru www.nasregion.cz:
Iniciativní hokejový klub Slavoje Velké Popovice se vedle toho, že skvěle reprezentuje region v přeboru Středočeského kraje, snaží také o nové pojetí využití volného času mládeže. Jedním z pozoruhodných počinů je Školička pro mladičké bruslaře ze základních škol okolních měst a obcí.  Co to obnáší, jsme se snažili zachytit v dění kolem zimního stadionu a také najít vysvětlení nebývalého ruchu.

V posledních týdnech jsou vidět zejména v dopoledních hodinách u zimního stadionu ve Velkých Popovicích stát autobusy. Není to nově vznikající autobusové nádraží, ani opravna. Možná se ptáte, kde se tady vzaly? Vedení TJ Slavoj Velké Popovice totiž oslovilo okolní obce s nabídkou výuky bruslení pro děti mateřských a základních škol. Během týdne se na velkopopovickém zimním stadionu vystřídají děti z MŠ Sulice, Nespeky, Velké Popovice, Petříkov a Říčany. Pravidelnými bruslaři jsou také žáci Základní školy Olešovice. Po Novém roce se tradičně připojují žáci velkopopovické školy a Jesenice.

S prvními krůčky na bruslích, ale i se zdokonalováním těch zdatnějších pomáhají dětem ti nejpovolanější. Instruktoři na ledě jsou totiž trenéři místního krasobruslařského oddílu a hráči hokejového „A“ mužstva Slavoj Velké Popovice. Podle počtu dětí bývá do výuky bruslení zapojeno najednou až 7 instruktorů.  Z dětí je na první pohled vidět nadšení a radost z nově naučených dovedností. Spokojenost vyjadřují učitelé, vychovatelé a v neposlední řadě také rodiče dětí. Vlastně i těm všem patří dík za to, že dětičky bruslí. Pro pohybově nadané děti, ale i pro ty v bruslařských začátcích „kostrbatější“, se tady otevírá možnost aktivního sportování v hokejovém či krasobruslařském oddíle TJ Slavoj...

Pokud vás zaujala aktivita některého z oddílů pracujících s mládeží nebo jako zástupce oddílu chcete inspirovat ostatní, dejte nám vědět, rádi připravíme další článek o náboru a činnosti nejmenších hokejistů.