13.09.2012 | Tisková zpráva

Začíná jubilejní dvacátý ročník nejvyšší hokejové soutěže

Nová extraligová sezóna bude jubilejním dvacátým ročníkem nejvyšší hokejové soutěže v samostatné České republice. Od sezóny 1993/94 bylo v extralize sehráno 7 514 utkání, z toho 6 632 v základní části, 742 v play-off a 140 v play-out nebo v soubojích o udržení. Čtyřicáté kolo, které se hraje v lednu, tak bude jubilejním tisícím soutěžním kolem v základní části české extraligy.
Až dosud v ní triumfovalo osm klubů – šestkrát Vsetín, čtyřikrát Sparta Praha, třikrát Pardubice, dvakrát Slavia Praha, jednou Karlovy Vary, Olomouc, Třinec a Zlín. Nováček soutěže, Piráti Chomutov, se stává čtyřiadvacátým klubem, který se v české extralize objeví.

Extraliga navazuje na tradice nejvyšší československé a protektorátní soutěže. V období 1936-1993 proběhlo celkem 56 ročníků, v nichž dosáhlo na titul třináct klubů (dvanáctkrát Dukla Jihlava, jedenáctkrát LTC Praha a RH/ZKL Brno, šestkrát SONP/Poldi Kladno, čtyřikrát Sparta Praha, třikrát Tesla Pardubice, dvakrát VSŽ Košice a Vítkovické železárny/TJ Vítkovice, jednou ATK Praha, SKP České Budějovice, ČLTK Praha, Slovan Bratislava a Dukla Trenčín).

Do jubilejní sezóny vstupuje soutěž pod sportovním řízením Českého svazu ledního hokeje s několika novinkami, z nichž nejvýznamnější bude širší čtyřčlenná baráž. O místo v nejvyšší soutěži v ní budou bojovat dva nejhůře umístěné celky z play-out a dvě nejlepší mužstva I. ligy.

„Tipsport extraliga je produkt, který má kvalitu a snese srovnání se zahraničními soutěžemi,“ uvedl před zahájením nového ročníku Tomáš Král, prezident Českého svazu ledního hokeje. „Dokládá to mimo jiné skutečnost, že téměř polovina ze třiašedesáti hokejistů, kteří v loňské sezóně prošli reprezentací, byla z extraligových klubů. V extralize a dalších domácích soutěžích nastupovalo i deset hráčů výběru, který nás úspěšně reprezentoval na posledním světovém šampionátu do dvaceti let.“