05.04.2011 | Roman Šperňák (redaktor týdeníku Sedmička)

Volný den na mistrovství světa žen patřil tréninkům

Mistrovství světa žen divize II mělo ve středu volný program. Poprvé nebyl na stadionu v Caen shon. Nikde neběhali pořadatelé, ale mrtvo na něm nebylo. Středa patřila tréninkům. Nezahálel ani český národní tým. Po ranním rozcvičení vyjely hráčky na ledovou plochu chvíli po desáté a pod dohledem pár diváků trénovaly to, co se v prvním utkání trenérovi nelíbilo.

Koncovka, nahrávky a přesilové hry. To byly věci, které trenér Manhart shledal po prvním zápase jako nedostatečné. A proto náplní tréninku byla především střelba a pak také nácvik přesilových her, kterému se tým věnoval v závěrečné části víc než deset minut stále dokola.

Zítra čeká české hráčky duel s Itálií. Podle trenéra Manharta by mohl tenhle soupeř vyhovovat jeho týmu více než Velká Británie. „Proti Angličankám jsme museli hrát do plných a neustále tvořit hru,“ vysvětluje Karel Manhart. „Italky budou chtít hrát hokej. Nebudou jenom bránit,“ dodal kouč.

První utkání shledaly hráčky jako hodně tvrdé. Plné osobních soubojů. Dobrá zpráva je ta, že zdravotně by měl být tým v pohodě a žádná z hráček nehlásila zdravotní potíže. „Všechno je v pohodě,“ potvrdila po prvním duelu nejlepší střelkyně českého týmu Nikola Tomigová.

Po tréninku měly české hráčky odpoledne volno, ale Caen neopustí. Výlet je čeká až při druhém volném dni v pátek. Navštíví pláž Omaha – památník vylodění spojenců v Normandii během druhé světové války.

Organizaci šampionátu zatím český tým hodnotí rozporuplně. Zatímco trenér je v podstatě spokojený, hráčky by si možná představovaly něco jiného - ubytováním počínaje a jídlem konče. „Je to trochu zvláštní, ale celkem v pohodě,“ pousmála se kapitánka celku Alena Polenská. Češky mohou být rády, že mají svojí šatnu tam, kde je, i když je malá. Dánky ji mají předělanou z jednoho z bufetů. Šéf organizačního výboru Pascal Lemacon ví, že návštěvníkům z hokejových zemí, se mohou zdát zdejší stadiony zvláštní, ale ujistil, že dělají, co mohou.

Mistrovství světa v Caen pořádá místní hokejový klub Drakkars. Má jen mužský tým a mládežnické celky. Tímhle způsobem chce nalákat nové hráčky. Na den otevřených dveří přišlo kolem sto padesáti mladých zájemkyň o lední hokej. Zkusily si výstroj a trénink.

Místní noviny se o šampionátu zmiňují jen letmo. Až na páté stránce novin je článek s fotografií francouzského národního mužstva. Za hlavní favoritky celého turnaje označují pořadatelé Češky. Na nedělní zápas se všichni hodně těší.