25.09.2017 | Martin Voltr

Víkend dívčího hokeje čeká na vás!

Máte doma malou hokejistku, nebo třeba jen bruslařku, která by si ráda vyzkoušela nejoblíbenější český zimní sport? Pak právě pro vás je určený začátek října. Už sedmým rokem v řadě se po celém světě konají akce v rámci světového víkendu dívčího hokeje, v Česku si můžete vybrat z trojice jednodenních kempů. A nejsou zdaleka jediné, které Český svaz ledního hokeje během roku pořádá. Hokej je totiž bezva i pro holky!
Island, Turecko, Nový Zéland, Indonésie... Stále víc a víc zemí se každoročně připojuje k víkendu, který patří všem malým hokejistkám na světě. Česká republika nezůstává stranou. Letos navíc akci rozšiřuje, poprvé se bude konat souběžně na třech zimních stadionech. Do kalendářů si červeně poznamenejte: Neděle 8. října, Příbram, Světlá nad Sázavou a Blansko.

Pro dívky bude připraven téměř celodenní program, akce se rozběhnou v devět hodin a vyvrcholí kolem šestnácté hodiny. Dopoledne bude věnované rozcvičce a především tréninku na ledě, odpoledne pak soutěžím v individuálních dovednostech a turnaji v minihokeji. Vítána jsou všechna děvčata bez ohledu na dosavadní hokejové zkušenosti. Jejich rodiče se zároveň dozvědí informace k rozvojovým aktivitám ČSLH. Stačí jediné – předem se na konkrétní místo přihlásit e-mailem na adresu vyber15@czehockey.cz.

Tím navíc sezóna teprve začíná. Už v posledních letech se stejného zájmu dočkaly i další akce, rovněž letos bude následovat druhé kolo v lednu a třetí v březnu. Ale bez kempů nezůstane ani letní období. Stejný důraz jako na tréninky na ledě klade Český svaz ledního hokeje také na suchou přípravu, v květnu tak uspořádá jednodenní soustředění se zaměřením na cvičení zábavnou formou, do nichž se zapojí i rodiče.

Rozhovor s nejlepší českou brankářkou Klárou Peslarovou čtěte zde

A co prázdniny? Ty každoročně patří letní dívčí hokejové škole. Na konci července budou hráčky týden zdokonalovat svoje hokejové dovednosti i pohybovou všestrannost, naučí se správně pracovat s vlastním tělem a dozvědí se třeba i základy zdravého stravování, které ke každému sportovci patří.

Všechny akce mají jedno společné. Děvčata se seznámí s dalšími hokejistkami, které stejně jako ony tráví většinu času v chlapeckých oddílech. Ať už třeba z vedlejšího města, nebo z druhého konce republiky! Už odmalička tak začnou utvářet a rozšiřovat hokejovou komunitu. Získají známosti, nová přátelství a na dalších kempech už se budou mít na koho těšit.

Stejně tak se mohou těšit i na české reprezentantky, které se akcí pravidelně účastní, aby svým budoucím nástupkyním předávaly cenné rady. Kdo ví, třeba to dotáhnou stejně daleko jako ony. Prvním stupněm národních týmů je výběr hráček do šestnácti let, který se v roce 2016 poprvé účastnil největší sportovní akce planety – olympijských her mládeže. A to velmi úspěšně, neboť z Norska si přivezl stříbrné medaile. Hokejistky zažily jedinečný pocit sportovního zápolení pod pěti kruhy, poznaly neopakovatelnou atmosféru olympijské vesnice či úvodního ceremoniálu se zapalováním ohně. To vše po vzoru „velké“ olympiády.

Do nejmladší reprezentace navíc vede cesta rychlejší, než se může zdát. Na pravidelných dívčích kempech vždy dají trenéři několika hráčkám šanci, aby se následně zapojily do tréninku s národním týmem. A za pár měsíců už klidně mohou najít své jméno v nominaci na některou z mezinárodních akcí.

V kategorii do osmnácti let Česká republika vyrovnaně soupeří s ostatními nejsilnějšími evropskými zeměmi, jako jsou Švédsko, Finsko a Rusko. Dvakrát si z mistrovství světa přivezla bronzovou medaili. Právě hráčky, které vybojovaly dosud poslední cenný kov v roce 2014, dnes tvoří základ seniorského národního týmu. Ten se nedávno zařadil do elitní skupiny, kde odehrál už tři světové šampionáty. Jen premiérová účast na olympijských hrách mu zatím v kolonce úspěchů schází, dvakrát utekla českému hokeji o jeden jediný zápas.

Galerie