16.08.2011 | Zdeněk Pavliš

Video: Tréninkový kemp SKA Petrohrad v Přerově

Ruský tým SKA Petrohrad, hrající Kontinentální hokejovou ligu, absolvoval svůj první letošní kemp na zimním stadionu v Přerově ve dnech 24.července až 5. srpna 2011. Se souhlasem vedení týmu jsme mohli zaznamenat celou přípravu a jednu tréninkovou jednotku zveřejnit v podobě videozáznamu. V tomto článku přikládáme zaznamenané video, v dalším článku předložíme grafické zpracování jednotlivých cvičení.
Kontinentální hokejová liga /KHL/, jako nadnárodní profesionální hokejová liga, byla založena v roce 2008 a navazuje na svého předchůdce, ruskou superligu. V současnosti je tvořena  24 kluby, které jsou podle geografické polohy rozděleny do 4 divizí a vytvářejí 2 konference – východní a západní. Ve finále se utkají vítězové konferencí o „Gagarinův pohár“. V současnosti je odborníky považována po NHL za druhou nejlepší hokejovou ligu na světě, a to jak svým ekonomickým zabezpečením, tak zejména kvalitou hráčů.

V KHL působili a působí nejen naši vynikající hráči, ale také naši trenéři jako Miloš Říha, Marek Sýkora, Rostislav Čada, Vladimír Vůjtek starší a Václav Sýkora. Miloš Říha je svými výsledky v této soutěži spolu s Vladimírem Vůjtkem vysoce hodnocen a  v nadcházejícím ročníku povede jeden z nejlepších týmů KHL – SKA Petrohrad.
    
První tréninkový kemp tohoto týmu byl uskutečněn ve dnech 24.7 – 5.8.2011 na ZS stadionu v Přerově. Se souhlasem trenéra jsme mohli zaznamenat a zveřejnit jejich celou  přípravu na ledě včetně videozáznamu jednoho tréninku. Současně chci poděkovat bývalému trenérovi HC Přerov Láďovi Chytilovi za záznam tréninkových jednotek a vedení klubu HC Přerov za pomoc při pořizování videozáznamu.

Tohoto soustředění se zúčastnilo celkem 34 hráčů /4 brankáři a 6 kompletních pětek/. Pro představu kvality týmu uvedu jen některé z nich: Štěpánek, Sokolov /brankáři/, Višněvski, Grebeškov, Voroběv, Kalinin /obránci/, Afinogenov, Arťuchin, Weinhandl, Průcha, Thoreson, Fjodorov, Nepryaev /útočníci/.

Tým sehrál 4 přípravná utkání a na ledě odtrénoval 16 tréninkových jednotek po 60 min. Tréninkový program byl koncipován tak, že družstvo bylo rozděleno do dvou skupin a trénovalo po celou dobu v těchto skupinách denně čtyřfázově. Dopoledne 60 min. led a 60 min. rozvoj silových schopností, odpoledne 60 min. led a 60 min. míčové hry a agility. Podle slov trenéra byl kemp zaměřen především  na objem práce. Na tréninku byli vždy přítomni 2 trenéři a jeden trenér brankářů.

V první části tohoto bloku uvádíme videozáznam jedné tréninkové jednotky v té podobě, jak byla praktikována. Celkem bylo zařazeno 7 cvičení, každé v trvání 6 min. Odpočinek mezi cvičeními byl 2 min. Pokud chceme zhodnotit přípravu na ledě, dominovala kvalita bruslení a vysoká úroveň individuálních dovedností většiny hráčů, a to i přes to, že se jednalo o první soustředění po téměř 2 měsíčním odpočinku.

Druhou část monitorování přípravy SKA Petrohrad včetně grafického záznamu všech tréninkových jednotek na ledě uvedeme na www.cslh.cz v příštím týdnu.