27.01.2016 | ČSLH

V Moskvě vypukne finálový turnaj Světové ligy veteránů

Výběr bývalých elitních českých hokejistů vyrazil na finálový turnaj Světové ligy veteránů do Moskvy. O cenné kovy si to ve VTB aréně, kde se mimo jiné v květnu uskuteční hokejové mistrovství světa, rozdají Češi, Finové, Švédové a Rusové.
Čeští veteráni zahájí finálový prodloužený víkend semifinálovým duelem proti Švédsku. Vítěz se pak v sobotu utká o zlato s lepším ze souboje Rusko-Finsko.

První ročník Světové ligy veteránů je ruským projektem, jehož tváří je legendární "Ruská raketa" Pavel Bure. Bývalý elitní útočník sborné by měl být také klíčovým hráčem domácího výběru veteránů. Vedle něj by měl dres s nápisem "Russia" obléknout Sergej Fjodorov, Valerij Kamenskij a další hvězdy s bohatými zkušenostmi z NHL. Sestava Rusů je ale zatím velkým otazníkem, protože na rozdíl od ostatních týmů nebyla oficiálně představena.

Češi mají ve svém středu také několik legend světového hokeje. Na soupisce trenéra Jana „Gusty“ Havla jsou dva olympijští vítězové – Pavel Patera a František Procházka - a několik dalších hráčů, kteří mají doma zlato z MS. Nejstarším členem sestavy je pak velezkušený a věčně dobře naladěný Otakar Janecký.

Největší postavou Finska bude s největší pravděpodobností Jari Kurri, barvy Švédska pak bude hájit např. Mats Näslund. Turnaj budí v Moskvě velký zájem, organizátoři slibují velkou zahajovací show a bohatý doprovodný program. Utkání Rusko vs. Finako už je údajně vyprodané a čeká se tak návštěva přes 12 000 diváků.

Soupiska českých veteránů:

Biegl, Kučera M. – Vykoukal, Ščerban, Řezníček, Nedvěd, Maškarinec, Kučera F., Malinský – Patera, Žemlička, Kucharčík, Peterek, Ťoupal, Janeckým, Kořínek, Pospíšil, Hosták, Krásný.

Program pátečních zápasů:

14:30 (SEČ) Česko vs. Švédsko

17:30 (SEČ) Rusko vs. Finsko