23.01.2013 | Slavomír Lener

V Českých Budějovicích otevřeli Hokejové centrum Pouzar

Dne 23. ledna 2013 bylo slavnostně otevřeno hokejové centrum Jaroslava Pouzara v Českých Budějovicích. Této události jsem byl osobně přítomen.
Zaujalo mě nadšení pro dobrou věc, promyšlenost celého projektu, detaily. Jaroslav Pouzar dokázal jako hráč  3x vyhrát Stanley Cup, 2x vyhrát Mistrovství světa,  získat spousty dalších medailí a individuálních ocenění. Překonal těžkou nemoc a  nyní  svou zarputilost potvrdil tím, že za 1 rok vybudoval krásný hokejový stánek. Má obrovskou vnitřní sílu a smysl pro preciznost. To, že se zaměřuje především na výchovu mládeže,  a  že se snaží propojit školu s hokejem by mohlo  být inspirací pro ostatní.  A nebo podnětem těm, kteří zatím nenalezli pro podobný projekt odvahu. V práci s těmi nejmenšími máme sice velkou hokejovou tradici, ale momentálně také velké rezervy.

Jaroslav Pouzar se obklopuje kvalitními specialisty, ať už to jsou trenéři (např. Jaroslav Liška) a nebo současní špičkoví hráči (např.Aleš Kotalík) a společně s nimi předává těm nejmenším své znalosti a zkušenosti.

Co je podstatné, že učí děti především radosti ze hry a vede je k poctivému přístupu k tréninku a k zápasu. To jsem měl možnost vidět  v exhibičním zápase desetiletých kluků jeho týmu HC Českobudějovičtí Lvi  proti týmu HC Mountfield České Budějovice. Zmíněný zápas měl výbornou úroveň, nasazení  a především nešlo přehlédnout výborné bruslení většiny hráčů. Pro hokejistu a jeho další rozvoj je kvalita bruslení absolutním základem, a to si v Pouzar Centru jasně uvědomují.

Nelze přehlédnout heslo na dresech hráčů i na stěnách stadionu: „Jen velká dřina a píle Tě dovede do cíle…a když ne, staneš se lepším člověkem“.

Jsem přesvědčen, že pokud budou mladí kluci poctiví a pracovití, jako Jaroslav Pouzar, toto heslo se nejen naplní, ale hráči mají šanci být v hokeji i v životě stejně odolní, jako on.

Přikládáme tři videa. První je odkaz na klip ČT4 ze slavnostního otevření hokejového centra. Ve druhém a třetím videoklipu je i dostatek inspirativních cvičení pro trénink na ledě.