17.04.2015 | Martin Zíta

Úspěšný reparát, osmnáctka splnila povinnost a porazila Lotyše

Druhý den mistrovství světa do 18 let přinesl českým reprezentantům první vítězství. Do duelu s Lotyši vstoupili rychlou brankou a vedení si drželi po celý průběh zápasu. Nakonec si dokráčeli k vítězství 4:1. V Lucernu Slováci nenavázali na překvapivé vítězství nad Švédy a od Spojených států schytali desetibrankový debakl. V dalších zápasech si Rusko poradilo s Německem a Finsko přetlačilo domácí Švýcaři.

Americká kanonáda, Slovákům nadělili desítku

Lucernská skupina A nabídla jako první duel mezi Slováky a Spojenými státy. Slovenští hokejisté chtěli navázat na čtvrteční překvapivé vítězství nad Švédskem, ovšem tvrdě narazili.

Američané zápas zcela ovládli a během čtyřiceti minut vstřelili deset branek, sami pak neinkasovali ani jednou. Taktovku držela zejména druhá formace, která obstarala hned šest přesných zásahů. Nejlepší bilanci si ze střelnice odnesl Jake Roslovic, jenž ke dvěma brankám přidal ještě tři asistence. Zámořští hráči tak dali rázně zapomenout na zaváhání s Ruskem a skočili na druhé místo. Slováci jsou o příčku zpět.

Slovensko – USA 0:10 (0:4, 0:6, 0:0)
Branky a nahrávky: 2. Terry (Floodstrand), 11. Tkachuk (Roslovic), 15. Roslovic (Tkachuk, Matthews), 19. Roslovic (Matthews), 21. Matthews (Tkachuk, Roslovic), 25. Matthews (Floodstrand), 27. Bracco (Terry, Masonius), 29. Fitzgerald (Tkachuk, Roslovic), 30. Kunin (Fischer, Greenway), 31. Warren (Floodstrand, Fitzgerald)

Češi napodruhé nezaváhali, poradili si s Lotyšskem

Čeští mladíci vstupovali do zápasu s jasným úkolem, napravit nepovedený výkon ze zápasu s Finskem. To se jim podařilo. Už v páté minutě poslal tým do vedení kapitán Kaše, na jehož trefu navázal na začátku druhé třetiny Zacha. Lotyšům se podařilo snížit, ovšem v závěru Češi znovu dvakrát udeřili.

Svěřenci trenéra Petra tak před volným dnem splnili povinnost a připsali si první body do tabulky skupiny B. V té jim momentálně patří třetí místo, Lotyši jsou po dvou porážkách poslední. Dalším soupeřem Čechů bude v neděli Kanada.

Lotyšsko – Česko 1:4 (0:1, 1:1, 0:2)
Branky a nahrávky:
36. Zile (Zohovs, Baranovskis) – 5. Kaše (Špaček, Hronek), 25. Zacha (Krenželok), 51. Anděl (Špaček, Kaše), 60. Zacha (Špaček)

Rusové prochází turnajem bez zaváhání, poradili si i s Německem

Rusko si v prvním zápase turnaje poradilo se Spojenými státy a nezaváhalo ani s Německem. Němci vstupovali do šampionátu o den později než soupeř a večerní souboj byl jejich prvním.

Ruští hráči ukazovali svou individuální kvalitu a svůj tlak dokázali pravidelně proměňovat v gólovou radost. Přestože ale Rusové navyšovali svůj náskok, nelze říct, že by svého soupeře suverénně přehrávali. Něměckým hráčům se dařilo bourat hru ve středním pásmu a výsledek 6:0 byl až příliš krutý.

Rusko – Něměcko (2:0, 3:0, 1:0)
Branky a nahrávky:
7. Jurtajkin (Sidorov), 12. Gurjanov (Vorobojov), 21. Barabarov, 25. Chvartalnov (Jemets), 32. Jemets (Žukenov, Sokolov), 55. Kaprizov (Jakovenko)

Do turnaje vstoupili i domácí Švýcaři, na Finy ale nestačili

První pořádnou návštěvu zažila aréna v Zugu během vstupu domácích Švýcarů do šampionátu, soupeřem jim byli finští hráči. Finská reprezentace si ve čtvrtek hravě poradila s Českem a nezastavila se ani tentokrát.

Suomi šli do vedení už v sedmé minutě, ovšem Švýcarům se podařilo ještě v první třetině vyrovnat. Finové si ale nehodlali nechat dobře rozehraný zápas projít mezi prsty a necelé dvě minuty po začátku druhé třetiny si vzali vedení zpět. V závěru přidali ještě jednu trefu a švýcarské osmnáctce nepomohl ani tlak před koncem duelu. Více než tři tisícovky diváků tak domů neodcházely spokojené.

Finsko – Švýcarsko (1:1, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky:
7. Puljujarvi (Laine, Valimaki), 22. Laine (Saarijarvi), 52. Saarijarvi (Saarela) – 14. Malgin