09.09.2012 | Petr Studnička

Upřesnění pravidla omezující hru tělem v žákovských kategoriích

Snaha o omezení tvrdé hry v žákovských kategoriích je celosvětovým trendem, ke kterému se přiklání i ČSLH. Proto také již delší dobu v těchto kategoriích platí „domácí ustanovení k pravidlům ledního hokeje pro hru tělem a holí v žákovských kategoriích“.
Důvodů je několik. Naším cílem je přivést děti k hokeji, podporovat rozvoj dovedností a kreativity. Tvrdé zákroky mohou potenciální zájemce a jejich rodiče odradit, omezení tvrdé hry samozřejmě také výrazně snižuje riziko zranění.

Úplně zabránit tělesnému kontaktu mezi hráči nedokážeme. V soubojích ale můžeme rozlišit tzv. "tělesný kontakt" a tzv. "bodyčekování". Tělesný kontakt mezi soupeři může při souboji nastat, pokud je záměrem hráčů hrát kotouč. Pak je to v pořádku. Naproti tomu bodyčekováním rozumíme záměrné atakování soupeře tělem bez zjevné snahy hrát kotouč. 

S ohledem na zkušenosti z ostatních hokejově vyspělých zemí se ČSLH rozhodl od sezony 2012/2013 posunout platnost zmíněného pravidla až do kategorie mladších žáků, tj. do věku 12 let (v této sezoně se jedná o hráče roč. nar. 2001 a mladší). Stejně je tomu v dalších evropských zemích i v Kanadě a USA.

Požaduje se důsledné dodržování tohoto pravidla ze strany všech zainteresovaných osob: rozhodčích, trenérů, rodičů i samotných hráčů.

V příloze naleznete celé znění vnitřní směrnice ČSLH č.55, která tuto problematiku upravuje, a také videoukázky dovolených a nedovolených zákroků.

Přílohy:


Instruktážní video hry tělem dovolené do 6. třídy (včetně)


Instruktážní video hry tělem dovolené od 7. třídy