17.10.2017 | Tisková zpráva

Tomáš Jirků z Vrchlabí zvolen jako třetí nejlepší trenér mládeže

Hokejový trenér z Vrchlabí Tomáš Jirků skončil v letošním ročníku projektu Díky, trenére na třetím místě. Titul Trenér mládeže 2017 vybojoval v sobotu ve finále Zdeněk Grygar, fotbalový trenér z Baníku Ostrava. O pořadí rozhodly týmové soutěže s dětmi, které si finalisté vylosovali. Na vítěze v Top 4 včetně Jirků čeká zahraniční stáž do vysněného klubu a příspěvky pro jejich kluby, celkem si rozdělili ceny za 140 tisíc korun.
Atmosféra projektu Díky, trenére je unikátní. Nikde jinde diváci s bubny a trubkami nefandí trenérům, kteří před porotou předvádí svá oblíbená cvičení. V sobotu se v pražské hale na Podvinném mlýně uskutečnil již třetí Den trenérů mládeže a stovky lidí z celé České republiky zaplnily tribunu. Deset nejlepších si připravili ukázky svých tréninků, kterou museli předvést do osmi minut. Vše vyhodnocovala odborná porota. V ní byl Zdeněk Haník (zakladatel Unie profesionálních trenérů při ČOV), Zdeněk Vojta (pedagog, hokejový trenér a metodik pro trénování dětí a mládež), Jiří Holeček (trojnásobný mistr světa a dvojnásobný olympijský medailista), Petr Rydl (hlavní organizátor) a Michal Bíza (loňský vítěz).

Na plochu haly nejprve vyběhli stolní tenisté, dále se představili badmintonisté, ragbisté… Stavěly se mantinely pro trénink ledního hokeje, ale také florbalu. Karatisti si připravili akční scénu, ve které si kluk převlečený za babičku poradil se zloději. Střílely se góly do brány národní házené, nechyběla ukázka dalšího bojového umění – thajského boxu a vše vygradovalo velkým výstupem aerobiček. „Pro trenéry jsou ukázky velice inspirativní, pro přihlížející je to zase velká show a zábava,“ popsal Rydl, strůjce tohoto projektu.

Porota po deseti vystoupeních a ukázek vybrala čtyři nejlepší, kteří se pak utkali v týmových soutěžích o hlavní ceny. Do závěrečného boje postoupila Dominika Hýsková z TJ Karate České Budějovice, Tomáš Jirků z HC Stadion Vrchlabí, Matěj Koňařík z florbalového Zlínu Lions a Zdeněk Grygar z Baníku Ostrava. Nejprve si museli vylosovat čtyři svěřence od kolegů, kteří se už dál nedostali. S cizími dětmi seznámili a stanovili taktiku na tři týmové hry.

Trenér ledního hokeje Tomáš Jirků nakonec skončil na třetí příčce a vyrovnal tak umístění Ondřeje Michálka z Děčína, který před dvěma lety skončil rovněž bronzový. Jirků vyhrál poukaz na 20 000 Kč na zahraniční stáž a 10 000 Kč pro HC Stadion Vrchlabí. "Asi kluky za to vezmu na nějaký turnaj, kde si to všichni společně užijeme," usmíval třetí nejlepší mládežnický trenér.

Finále projektu Díky, trenére podpořila Nadace Karla Janečka. V letošním roce se do něj přihlásila skoro tisícovka trenérek a trenérů z celé České republiky. Akci již tři roky podporuje více než 30 sportovních svazů, celkem se v něm objevilo více než padesát sportů. Již nyní organizátoři připravují čtvrtý ročník. „Trenéři, děti, diváci i my pořadatelé jsme si finále moc užili. Je to vyvrcholení celoroční práce projektu. Začínáme připravovat čtvrtý ročník. Bude ještě lepší!“ doplňuje Petr Rydl za celý tým Díky, trenére.