07.09.2012 | Luděk Bukač

Témata k zamyšlení: kreativita hráčů, specifická kondice

Zamyšlení Luďka Bukače nad dvěma zajímavými tématy: kreativita hráčů a specifická kondice.

KREATIVITA HRÁČŮ

Na začátku budu citovat Jurgena Klinsmana, trenéra fotbalistů USA: „Dejte hráčům volnost. Hráči musí dělat sami konkrétní  rozhodnutí na hřišti.My trenéři nemůžeme rozhodovat ve hře za naše hráče. Hráči musíme tolerovat i chyby, aby se z nich poučili. Vědci, jež se zabývají výzkumem  mozkové kůry, říkají, že čím více korigujeme hráče a říkáme jim co nesmí dělat, tím více zabíjíme kreativitu.Rozvoj hráče záleží na tom jak se naučí číst hru, chovat se herně. Hráče podporuj v tom, aby měnili svá rozhodnutí, zkoušli nové kličky, ale neříkejte jim co nesmí dělat.

Herní čtení, kreativita, herní vidění, tvorba neobvyklých řešení, čtení a reagování, sebevědomí je pro úspěch hráče v ledním hokeji důležitější než -  bruslení, střelba, kličkování, přihrávání, síla, akcelerace. Samozřejmě, že kondiční stránka a dovednosti jsou důležité. Mentální složku výkonu  u našich mladých hráčů však velmi podceňujeme. Negativně ovlivňujeme myšlení mladých hokejistů přílišným důrazem na dodržování systému, udělováním pokynů co hráči smí a nesmí.

V minulém týdnu na školení licence „B“ jsem byl dotazován jedním trenérem žákovského mužstva  : „Co mám s hráčem dělat, když v důležitém zápase (žákovská liga) udělá hráč chybu“?

Vítězství a tlak na hráče při zápasech žákovských a dorosteneckých mužstev, vytlačili ze zápasů zábavu, prožitek.Hráči se již neučí na základě pokusu a omylu. Zároveň nevychováváme hráče jako byli Hlinka, Růžička, Jágr atd.

Hráči musí dostat volnost ve hře, jinak nemůžeme stimulovat jejich kreativitu.

Hráč musí mít možnost udělat chybu, jinak se nemá z čeho poučit.

Hráče musíme učit dovednosti, aby měli volbu řešení v různých herních situacích.

Mužstvo musí mít určité herní principy, které budou hráči dodržovat. Každé rozhodnutí hráče ve hře se však musí realizovat na základě herní situace.

SPECIFICKÁ KONDICE

Nedávno skončily Olympijské hry. Zaujali mě zejména američtí basketbalisté a sprinteři na sto metrů. Zaujala mě jejich schopnost akcelerace. Zamyslete se nad tím, jak je možné, že nejlepší sprinteři jsou z malého ostrova. Třeba vám to pomůže, aby jste pochopili, jak zlepšit akceleraci u svých hráčů ledního hokeje.

Co je akcelerace? Jinak ji můžeme nazvat také agilitou. Jde o schopnost změnit směr, udržet rovnováhu a  koordinaci a zároveň zrychlit a udržet rychlost.

Pro všechny, kdo chtějí být vynikající je dobré, aby se podívali na nejlepší sportovce na světě. Mesi, Lebron James, Federer jsou schopni úžasně zrychlit, provést ostrou změnu směru, zpomalit a zase zrychlit pohyb. Kopírujte tyto sportovce!

Abychom zlepšili akceleraci trénujeme například sílu, nesmí však jít o trénink vzpěračů a kulturistů. Sprinty a skoky jsou také důležité. Nejefektivnější je však zlepšení akcelerace přes hry. Při hře musíme akcelerovat, provádět prudké změny směru,  zároveň při hře zapojujeme intelekt, čtení a reagování, musíme být kreativní.

Co je míněno vytrvalostí v hokeji. Abychom to pochopili, musíme si nejdříve odmyslet zavádějící výrazy mnohých expertů, jako je aerobní trénink, dlouhý vytrvalostní trénink, trénink na zlepšení kardio-vasculárního systému. Definici vytrvalosti v ledním hokeji lépe nazveme jako schopnost udržet akceleraci a úroveň dovedností po celou dobu utkání.

Mnoho olympioniků strávilo, stovky hodin v posilovně. Určitě je to důležité. Jamajští sprinteři však získali sprinterskou akceleraci v mládí, bez silového tréninku, ne jinak to bylo u Bolta. Sprint, který je správně kombinován s tréninkem síly zlepší i bruslařskou akceleraci.

Pro rozvoj hokejové akcelerace není však nic důležitějšího, než soutěživost. Jak již bylo řečeno, herní akceleraci, agilitu získáváme v mládí. Vědci studující mozek říkají, že nejlepší sportovci získávají herní akceleraci, rychlost při hře na hřišti, tak jak to prováděl Gretzky (malé hřiště za domem), Lebron James (malý basketbalový plácek), Mesi (futsal na malém hřišti).

Hra, zejména neřízená hra, bez povelů je základem herní rychlosti. Bohužel se nám z našeho hokeje vytratila. Dříve tímto způsobem vyrostli hráči na Kladně a v Litvínově.

Hráče musíme vychovávat, tak jak byli vychovávání nejlepší hráči, když byli mladí. Samozřejmě, že dnes nejlepší seniorští hráči trénují sílu, hrají takticky. My se však musíme zamyslet, co dělali v žácích. Jak trénovali do dorosteneckého věku. Podle toho pak musíme vychovávat naše hráče v žácích.