10.09.2015 | Petr Studnička

Specifické tréninky pro obránce a pro útočníky v kategorii st. žáků

V minulé sezoně probíhal pilotní projekt ČSLH – Trénink obránců, pro kategorii starších žáků. Uskutečnilo se 5 jednodenních akcí, které byly organizovány regionálně, podle rozdělení týmů do skupin v lize starších žáků „A“. Z každého klubu byli ve spolupráci s jejich trenéry nominováni dva obránci, kteří měli možnost v průběhu jednodenního kempu absolvovat 2 tréninky na ledě a teoretickou část spojenou s videoukázkami.
Celosvětové trendy ukazují, že právě v této kategorii je vhodné podobný typ tréninku začít využívat ve větším měřítku a stejná je i zkušenost našich trenérů. Jsme přesvědčení, že pokud dostanou hráči včasnou a přesnou informací, jak na ledě pracovat s detaily, budou správně korigováni v případných nedostatcích a současně povzbuzováni a motivováni k tomu, aby stále zdokonalovali své silné stránky – budou se rychleji rozvíjet. Z toho důvodu se doporučuje začít se specifickým tréninkem zaměřeným na detaily již v kategoriích U14 a U15.

Pro letošní sezonu sportovní oddělení ČSLH připravilo rozšíření projektu. Garantem pro tréninky obránců je bývalý extraligový hráč, v současnosti trenér mládeže a specialista na trénink obránců v Litvínově – Radim Skuhrovec. Vedle specifických tréninků pro obránce se uskuteční také specifické tréninky pro útočníky. Garantem tréninků pro útočníky bude trojnásobný mistr světa a bývalý elitní extraligový střelec, v současnosti trenér mládeže a specialista na trénink útočníků v Jihlavě – Viktor Ujčík. Společně s nimi budou na trénincích přítomni trenéři mládežnických reprezentačních výběrů a bývalí vynikající hráči z NHL, reprezentace i naší extraligy (v loňském roce se tréninků pro obránce účastnili např.: Pavel Trnka, Martin Hamrlík, Jan Srdínko, David Kočí, Marek Malík, Martin Štěpánek, Libor Procházka a mnozí další).

Organizace bude obdobná, jako v loňském roce. Vzhledem k co nejjednoduššímu rozdělení a minimalizaci dojezdových vzdáleností budou jednodenní kempy probíhat opět regionálně, podle rozdělení skupin v soutěži starších žáků „A“. Kempy jsou určeny pro hráče roč. nar. 2002, které doporučí jejich kluboví trenéři.

Jednodenní akce jsou stejně jako v loňském roce otevřeny pro všechny držitele trenérských licencí ČSLH, účast se započítává jako doškolení pro prodloužení platnosti trenérských průkazů. Trenéři mohou tréninky sledovat z tribuny nebo ze střídačky, ale mají také možnost vzít si brusle a přímo na ledě sledovat samotná cvičení i konkrétní pokyny, které hráči dostávají.

Nominace a časovým rozpis akce budou vždy zveřejněny na stránkách ČSLH a rozeslány do klubů minimálně týden před konáním kempu. Trénink pro obránce i trénink pro útočníky se uskuteční vždy ve stejném termínu na stejném místě. Akce je pro nominované hráče zdarma.

Termíny a místa konání jednotlivých kempů jsou následující:
22.9. Ostrava-Poruba (pro skupinu č.5)
29.9. Mladá Boleslav (pro skupinu č.3)
30.9. Kroměříž (pro skupinu č.4)
19.10. Chomutov (pro skupinu č.1)
20.10. Rokycany (pro skupinu č.2)

Časový rozpis jednodenního kempu:
Obránci
9:00 sraz na ZS
9:15 rozcvičení mimo led
10:00-11:00 trénink na ledě
11:30 oběd
12:15 teorie + video
13:45-14:45 trénink na ledě
Ukončení akce

Útočníci
10:00 sraz na ZS
10:15 rozcvičení mimo led
11:15-12:15 trénink na ledě
12:45 oběd
13:15 teorie + video
15:00-16:00 trénink na ledě
Ukončení akce

(platí pro všechny termíny kromě 20.10. v Rokycanech, kde je celý program posunutý o 30 minut dříve !!!)