27.01.2011 | Slavomír Lener

Souhrn seminářů trenérů NOEN ELJ a ELSD na začátku února 2011

Vzhledem k nutnosti častěji zařadit pravidelné denní tréninky mimo led a individuální tréninky na ledě do týdenního tréninkového cyklu dorostenců a juniorů se ve dnech 24. a 25. ledna 2011 se v Praze a Olomouci uskutečnily semináře trenérů družstev hrajících NOEN extraligu juniorů či extraligu staršího dorostu. Účastníci seminářů vyslechli Miroslava Přerosta a Jiřího Vebera, kteří hodnotili hru reprezentačních týmů (U20 a U17) na mistrovství světa respektive turnaji World Hockey Challenge. Dále pak shlédli praktickou ukázku dynamické rozcvičky, tréninku "core" a dynamiky dolních končetin vedenou Janem Tlačilem a trénink na ledě pod vedením Pavla Arnošta, Jiřího Kročáka a Radka Tótha v Praze a Luďka Bukače a Jakuba Petra v Olomouci.

Jedním z témat seminářů byla analýza individuálních dovedností hráčů reprezentačních výběrů U17 a U20 na turnajích v Buffalu a Winnipegu v termínu od 26. prosince 2010 do 4. ledna 2011. Trenéři Miroslav Přerost a Jiří Veber upozornili na rezervy ve hře jednotlivců, prostřednictvím videoklipů pak poukázali na pozitiva v naší hře a především tendence v individuální hře špičkových světových reprezentačních mužstev, především Kanady, USA, Švédska a Ruska.

V Praktické části seminářů předvedl Jan Tlačil s mladými hráči dynamickou rozcvičku a cviky na posilování "core" a na zlepšení dynamiky dolních končetin.

Na ledě pak trenéři Pavel Arnošt, Jiří Kročák a Radek Tóth v Praze a Luděk Bukač s Jakubem Petrem v Olomouci ukázali hodinové tréninky zaměřené a rozvoj individuálních dovedností a práci na malém prostoru. Demonstrátory byli junioři a starší dorostenci klubů HC Sparta Praha a HC Olomouc.

Na ukázkách je zřejmé, jak je důležitá nejen frekvence opakování, ale také přesnost provedení a korekce trenéra. Stejně tak v individuálních trénincích na ledě je rozhodující kvalita. Na jedné straně nácvik techniky bez extrémního časového stresu, kdy je třeba hráče opravovat, vysvětlit jim správnou techniku provedení a timing. Na straně druhé je za podmínek již dobře zvládnutého pohybu, koordinace a techniky třeba přistoupit k náročnějšímu časovému a prostorovému tlaku na hráče s akcentem na včasnost, rychlost a dynamiku provedení.

V přiložených videozáznamech nabízíme průřez praktických ukázek předvedených v rámci obou seminářů. Zúčastnění trenéři obdrží poštou DVD se záznamem prezentací reprezentačních trenérů ČR U17 a ČR U20 a ukázkami cvičení na ledě i mimo led.