12.10.2017 | ČSLH

Sledge hokejisté porazili Švédy a postoupili na paralympiádu!

Čeští sledge hokejisté si potřetí v řadě zahrají na paralympiádě. Svěřenci trenéra Jiřího Břízy vyhráli na kvalifikačním turnaji i nad domácími Švédy a už před posledním dnem si definitivně zajistili postup na březnové Hry v Pchjongčchangu!
Od prvních vteřin utkání bylo jasné, že Švédové, kterým se zatím na turnaji příliš nedařilo, půjdou do zápasu s maximálním nasazením. Češi se dostali pod tlak soupeře a během prvních deseti minut zápasu musel brankář Matoušek několikrát zasahovat a české mužstvo podržet. Čechům se v závěru třetiny podařilo vymanit z náporu soupeře a ve třinácté minutě po krásné nahrávce Pavla Kubeše vstřelil gól na 1:0 Zdeněk Hábl. Náskok se však českým sledge hokejistům nepodařilo udržet a těsně před koncem první třetiny srovnal stav na 1:1 švédský hráč Rakos.

Ve druhé třetině se český tým nenechal zavřít do defenzívy, ale brzy se dostal do vedení zásluhou střely Karla Wagnera a šikovné teče Zdeňka Krupičky. Těsné vedení ale Čechům dlouho nevydrželo. Na 2:2 srovnal Per Kasperi.

Studená sprcha v podobě třetí branky ve prospěch Švédů přišla ve 26. minutě z hole Christiana Hedberga. Naštěstí se čeští hráči „nezlomili“ a podařilo se jim během jedné minuty střelit dva góly a dostat tým opět do vedení. Nejprve skóroval Pavel Kubeš na 3:3 po přihrávce Zdeňka Hábla a za dalších 30 sekund David Palát po skvělé akci Šafránka a Krupičky na 4:3.

Ve třetí třetině sáhl trenér Bříza po změně na postu brankáře a na posledních 15 minut poslal „zabetonovat“ českou branku Michala Vápenku. I přes švédskou power play, která trvala přes 4 minuty a kdy v posledních 30 vteřinách zápasu po vyloučení Krupičky Češi hráli dokonce ve jen čtyřech proti šesti Švédům, se podařilo české reprezentaci vedení udržet, zvítězit a získat další 3 body do tabulky kvalifikačního turnaje.

Již nyní je tedy jasné, že český sledge hokejový tým obsadí na turnaji nejhůře 2.příčku, což znamená jistý postup na zimní paralympijské hry PyeongChang 2018. Velká gratulace českým hráčům i a velké díky všem, kteří se na tomto úspěchu české reprezentace sledge hokeje podíleli.

Švédsko vs Česko 3:4

Branky: 15. Rakos (Hedberg), 22. Kasperi (Ingvarsson), 26. Hedberg (Rakos) – 13. Hábl (Kubeš), 18. Krupička (Wágner), 28. Kubeš (Hábl, Motyčka), 28. Palát (Šafránek, Krupička)

Švédsko: U. Nilsson (Neuman) – Ingvarsson, Lundgren, Hedberg, Holm – P. Nilsson, Karlsson, Kasperi, Magnevill, Meng, Jonsson, Cederstam, Ojala, Rakos

Česko: Matoušek (31. Vápenka) – Motyčka, Kubeš, Doležal – Wágner, Šafránek, Klíma, Geier, Raul, Palát, Hábl, Krupička

Rozhodčí: Martin Rapák, Tony Rundström, Igor Hus