20.11.2015 | Milan Hnilička

Shrnutí seminářů pro regionální trenéry a trenéry v malých klubech

Přečtěte si shrnutí dvou projektů Českého svazu ledního hokeje - regionální trenéři ČSLH a trenéři ČSLH v malých klubech. Oba má na starosti manažer rozvoje ledního hokeje Milan Hnilička.
Semináře byly rozmístěny do všech čtyř regionů vedoucích regionálních trenérů ČSLH.
  • Skupina VÝCHOD, Kroměříž - Jiří Šolc
  • Skupina STŘED JIH, Tábor - Radek Ťoupal
  • Skupina STŘED SEVER, Nový Bydžov - Martin Hosták
  • Skupina VÝCHOD, Klášterec nad Ohří – Milan Vacke
Přítomni byli všichni trenéři ČSLH v malých klubech, regionální trenéři ČSLH a trenéři z přilehlých oblastí daného regionu. Za vedení projektu byli vždy přítomni Milan Hnilička (manažer projektu), Zdeněk Vojta (metodik pr.), Jaromír Jindřich (sekretář pr.), Tereza Kobzová (asistentka pr.), Zdeněk Novák, Radek Gardoň a Václav Klaus (hostující trenéři) viz tabulka níže.


DatumMísto konáníOrganizační tým RT TVMK Hosté Celkem Omluveni 

8.10.2015Kroměříž65812318

13.10.2015Tábor55179366

21.10.2015Klášterec n. O.671014373

29.10.2015  Nový Bydžov55164304




22513913421

Každý seminář probíhal dle jednotného scénáře, to znamená, Milan Hnilička seminář všechny přítomné seznámil se strukturou, principem a výhledem obou projektů. Jaromír Jindřich shrnul prezenci trenérů a upozornil trenéry ČSLH na jejich nedostatky v administrativě.

Poté vedl Zdeněk Vojta prezentaci zaměřenou na metodiku zapojení her v tréninkové jednotce (TJ) a s tím související vytížení jednotlivce v TJ. Následně měli trenéři možnost sledovat simulovaná tréninková cvičení na ledě pod vedením trenérů Vojty, Nováka, Gardoně a Klause.

Závěrem byla diskuze, kterou vedl většinou vedoucí regionální trenér s přítomnými trenéry. Tato část seminářů byla velmi přínosná. Trenéři byli velmi aktivní a navzájem si vyměňovali názory na témata, která v současné době řeší ve svých klubech při trénincích a utkáních.

Velké překvapení zavládlo při hodnocení průběžných výsledků, kterých se nám dostává z formulářů vyplněných regionálními trenéry, při svých návštěvách v malých klubech.

Například poměr akce/prostoj jednotlivce v TJ, je v kategoriích přípravka až mladší žáci, oproti doporučovaným min. 60:40, pouze 10:90. I když TJ mnohdy vypadá atraktivně (práce na stanovištích, více trenérů na ledě aj.) neznamená to, že je hráč dostatečně vytěžován.

Řešily se modré puky nebo protáčení postů včetně brankářů

Dalším tématem diskuze bylo dodržování základních pravidel minihokeje. Mnohdy si trenéři stěžovali na špatnou kvalitu modrých puků a jejich neadekvátní vlastnosti na neupraveném ledě. Také byl vznesen požadavek na snížení věkové kategorie, kde mají týmy povinnost s těmito puky hrát.

Velmi často se trenéři zmiňovali o tzv. výsledkaření trenérů z jiných klubů, taktizování při nasazování A a B týmů, kdy A tým má horší kvalitu než B tým stejného klubu. Problematické se zdá být nepoužívání pásek při počtu menším než deseti hráčů v týmu.

Vedoucí regionální trenéři všem doporučovali protáčet posty hráčů, nebát se zapojit i brankáře a naopak. Byl uveden příklad na finské brankářské škole, která v současné době vládne NHL, kdy se jejich brankáři točí s hráči z pole až do věku cca 12 let.

Poslední a pravděpodobně největší téma dnešního mládežnického hokeje, jsou rodiče. V podstatě všichni trenéři si stěžovali na přehnané ambice dnešních rodičů. Spontánní zasahování do práce trenéra jak při TJ, tak ale především v zápasech. U těchto věkových kategorií máme většinou mladé začínající trenéry a ti se jen těžko brání přehnaně ambiciózním rodičům. Dalším nešvarem u těchto kategorií malých dětí jsou statistiky hráčů, přestože soutěží nejsou vedeny, existují rodiče, kteří si je vedou sami. Je potřeba přesně vytyčit hranici mezi soutěživostí hráče a výsledkařením, jinýni slovy, hraním sám na sebe. To jsou atributy, které do hokeje nepatří, naopak, hokej vychovává cílevědomé osobnosti a pro výsledek se umí podřídit kolektivu.

Důležité je pracovat s rodiči

Výstup z těchto seminářů je poměrně jednoznačný, potřebujeme rozšířit hráčskou základnu, upravit tréninkové jednotky, respektovat pravidla soutěže a více pracovat s rodiči.

Doporučení pro trenéry k tomu, aby jsme děti do hokeje nejen přivedli, ale i udrželi, je následující:

  • zapojit více her do tréninkové jednotky, hokej = zábava
  • pracovat s poměrem akce/prostoj jednotlivce v tréninkové jednotce (min. 60:40),
  • využívat práce na stanovištích v TJ, i se zapojením rodičů
  • respektovat pravidla minihokeje,
  • potlačit své ambice a nechat hrát všechny hráče,
  • protáčet hráče na všech postech, včetně brankářů
  • pořádat pravidelné sezení s rodiči
Na závěr bych rád zmínil velmi pozitivní reakce trenérů směrem k materiální a finanční podpoře ČSLH, kdy jsme probírali i možnosti efektivnějšího materiálního zásahu každého klubu pro příští sezónu.