05.04.2013 | Lukáš Šonský

Sen se rozplynul, Češky na čtvrtfinále nedosáhly a budou hrát o udržení

Situaci měly ve svých rukou, v rozhodujícím utkání základní skupiny na ženském mistrovství světa v Ottawě však české hokejistky selhaly. V duelu s Německem jako první inkasovaly a po celý zápas marně dotahovaly narůstající náskok soupeřek. Po prohře 3:6 si tak Manhartovy svěřenkyně zahrají pouze o udržení v elitní skupině proti Švédkám.

Češky před slušně zaplněnými tribunami neotálely, v prvních minutách měly mezi mantinely jednoznačnou převahu. Pozorná německá obrana ale odolávala. V síti neskončila slibná střela Mrázové ani dorážka dobře postavené Horálkové. Český tým v úvodu nezužitkoval dvě přesilové hry, soupeřky naopak svoji první početní převahu dokázaly využít. "Byl to záměr začít co nejaktivněji. Jenže se nám na rozdíl od soupeře nedařilo střelecky," pokrčila rameny kapitánka Alena Polenská.

Nahození Julie Zornové od modré čáry zaplulo až za překvapenou brankářku a výborně hrající Češky hokejový osud poprvé krutě potrestal. V patnácté minutě se však zásluhou Anety Tejralové dočkaly vyrovnání, střelu drobné útočnice od mantinelu si do sítě nešťastně srazila před brankou operující německá hráčka.

Závěr první části nabídl parádní podívanou, hrál se rychlý hokej plný šancí. Kameniková mohla vrátit německému výběru těsný náskok, v přímém souboji ovšem na Lhotskou nevyzrála. Gól měla na své čepeli také Mrázová, před kterou se otevřel prostor po pádu dotírající obránkyně. Do kabin se ale nakonec rozešly týmy za nerozhodného stavu.

O osudu střetnutí rozhodla druhá třetina. České hráčky v ní inkasovaly brzy po úvodním vhazování. Andrea Lanzlová se v přesilovce opřela do kotouče parádně, její razantní rána od modré čáry škrtla o břevno a rozvlnila síť za bezmocnou gólmankou. Němky se vzápětí radovaly znovu, Beckerová nejprve trestuhodně minula poloprázdnou klec při přečíslení českých obranných řad, ale v polovině zápasu jí zastoupila Franziska Buschová.

Ta potrestala další nedovolený zákrok soupeřek, v přesilové hře trefila ze spodní části pravého kruhu přesně. V čase 30:29 už měl německý celek náskok tří branek, Maritta Beckerová měla při svém doklepnutí z hranice brankoviště jednoduchou úlohu a zdecimované soupeřky od vysněného cíle opět vzdálila.

Lhotská navíc musela řešit další ošemetnou situaci, i tentokrát ale přímý souboj s protihráčkou zvládla. Na její klec tentokrát pelášila Delarbreová, do třetí třetiny už však česká brankářská jednička nezasáhla. "Trenér se nás snažil před třetí třetinou uklidnit. Říkal, že pořád máme šanci. Bouřka v kabině nebyla, ta spíš přišla až po zápase," líčila Polenská.

Kouč Manhart dal v brankovišti na poslední dvacetiminutovku poprvé na šampionátu důvěru Kateřině Bečevové, jež zprvu sledovala útočnou snahu svých spoluhráček. Do obrovské šance se prodrala Mrázová, leč svoji kličkovanou od mantinelu nedotáhla do zdárného konce. Zato Němky opět udeřily, zásluhou Francizsky Buschové využily už čtvrtou přesilovku. Šestý gól německých hráček navíc brzy přidala Lisa Schusterová.

V poslední pětiminutovce se Češky nadechly alespoň k dvěma zásahům, kterými zmírnily vysokou porážku. Nejprve uspěla z těsné blízkosti Lucie Manhartová a o chvilku později uklidila černou pryž do sítě také Dominika Lásková, více už ale český tým nestihl. Po porážce 3:6 bude bojovat o udržení v elitní skupině proti Švédkám. "To, že se můžeme poprat o výsledek, jsme si uvědomily až pozdě. Kdybychom se zvedly dříve, mohly jsme ještě utkání zdramatizovat," mrzelo českou kapitánku.

Česko – Německo 3:6 (1:1, 0:3, 2:2)

Branky a nahrávky: 15. Tejralová (Mrázová), 55. Manhartová (Chmelová, Lédlová), 56. Lásková (Chmelová, Fialová) – 10. Zornová (Buschová, Anwanderová), 22. Lanzlová (Spielbergerová), 30. Buschová (Zornová, Anwanderová), 31. Beckerová (Spielbergerová), 47. Buschová (Fellnerová), 50. Schusterová (Kameniková, Kratzerová).

Česko: Lhotská (od 41. Bečevová) – Herzigová, Horálková, Tejralová, Polenská "C", Flaschová, Lásková, Kolowratová, Fialová – Chmelová, Mrázová, Manhartová – Studentová, Holešová, Povová – Křížová, Lédlová, Kaplanová – Vanišová, Vopravilová, Přibylová.

Německo: Harrerová (Harssová) – Fellnerová, Zornová, Eisenschmidová, Beckerová, Weisserová, Gleissnerová, Hammerlová, Richterová – Götzová "C", Delarbreová, Buschová – Spielbergerová, Lanzlová, Seilerová – Anwanderová, Eversová, Bittnerová – Kratzerová, Kameniková, Schusterová.

Největší kandidáti na finále nezaváhali, Švédky čeká boj o záchranu

Spojené státy americké, které na turnaji zatím nestačily jen na Kanadu, se dostaly na koně v úplném závěru první třetiny, kdy se dvěma slepenými góly ujaly nad Švýcarskem dvoubrankového vedení. Ve zbývajících dvou dějstvích svůj náskok ještě navýšily a nakonec slavily všechny body za hladký triumf 5:0.

USA – Švýcarsko 5:0 (2:0, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 20. Carpenterová (Lamoureuxová, Knightová), 20. Deckerová (Steckleinová, Kesselová), 29. Deckerová (Coyneová, Kesselová), 42. Coyneová (Kesselová, Deckerová), 44. Chuová (Bellamyová, Bozeková).

USA: Vetterová (Rigsbyová) – Steckleinová, Bozeková, Chessonová, Marvinová, Schleperová, Picardová, Bellamyová – M. Lamoureuxová, J. Lamoureuxová, Carpenterová – Deckerová, Coyneová, Kesselová – Dugganová, Chuová „C“, Knightová – Fryová, Schoullisová, Steadmanová.

Švýcarsko: Schellingová (Anthamattenová) – J. Martyová „C“, Willinerová, Altmannová, Zollingerová, Bullová, Vaucherová, Thalmannová – S. Martyová, Lutzová, Stiefelová – Benzová, Raselliová, I. Waidacherová – Forsterová, Nabholzová, Eggimannová – Schranzová, M. Waidacherová, Daleová.

Švédky měly před zápasem jasný úkol: porazit rozjeté Rusko. Jen tak se mohly dostat do čtvrtfinále a vyhnout se nepříjemným bojům o záchranu. Rusky ale od začátku znovu ukázaly, že mistrovství světa je zastihlo ve skvělé formě. V 7. minutě se ujaly vedení, které postupně navýšily až na 4:0. Tři korunky se tak utkají o setrvání v elitní skupině s Češkami, Rusky se ve čtvrtfinále postaví Švýcarsku.

Švédsko – Rusko 0:4 (0:1, 0:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 7. Smolencevová (Gavrilovová, Šibanovová), 24. Skibová (Lebeděvová), 31. Vafinová (Kapustinová, Šibanovová), 60. Děrgačjovová (Kapustinová).

Švédsko: Muraseová (od 31. Grahnová) – Hedinová, Bäckmanová, Fällmanová, Olofssonová, Nevalainenová, Anderssonová, Bäcklinová – Westerová, Johanssonová, Borgqvistová – Holmlovová, Asserholtová, Grahmová „C“ – Winbergová, Löwenhielmová, Blomová – Ostbergová, Eliassonová, Hedengrenová.

Rusko: Alexandrovová (Prugovová) – Ďubanoková, Tkačjovová, Kapustinová, Šibanovová, Gončarenková, Šukinová, Ananinová – Burinová, Lebeděvová, Skibová – Solovjovová, Gavrilovová, Smolencevová „C“ – Pavlovová, Paškevičová, Smolinová – Vafinová, Běljakovová, Děrgačjovová.

Kanada nedostala ve druhém zápase za sebou branku, znovu se navíc rozstřílela. Favorit tentokrát přejel Finsko před osmnáctitisícovou návštěvou 8:0 a spolu s USA postupuje přímo do semifinále. Seveřanky se prezentovaly sympatickým výkonem, soupeřkám se snažily alespoň v rámci možností vzdorovat. Branku se jim však i přes slibné příležitosti vstřelit nepodařilo.

Branky a nahrávky: 15. Bramová (Ouelletteová, Wardová), 17. Jennerová (Birchardová, Poulinová), 19. Jennerová (Heffordová, Poulinová), 39. Agostaová-Marcianová (Irwinová, Vaillancourtová), 42. Agostaová-Marcianová (Irwinová, Wardová), 45. Vaillancourtová (Agostaová-Marcianová, Bonhommeová), 46. Wakefieldová (Johnstonová), 47. Agostaová-Marcianová (Vaillancourtová, Birchardová).

Kanada: Szabadosová (Labonteová) – Birchardová, Wardová, Rougeauová, Fortinová, Laroucqueová, Mikkelsonová, Bonhommeová – Heffordová „C“, Jennerová, Poulinová – Agostaová-Marcianová, Irwinová, Vaillancourtová – Johnstonová, Wakefieldová, Spoonerová – Appsová, Ouelletteová, Bramová.

Finsko: Rätyová (Räisänenová) – Lindstedtová, Hiirikoskiová „C“, Jalosuová, Tarkkiová, Terhová, Kilponenová, Tarvainenová, Villiläová – Voutilainenová, Tikkinenová, Rantamäkiová – Rajahuhtaová, Välimäkiová, Karvinenová – Hoviová, Tapaniová, Tuominenová – Mäkinenová, Saarimäkiová, Tuomanenová.