20.12.2010 | PF 2011

Roční hodnocení a vánoční přání prezidenta ČSLH Tomáše Krále

Vážení přátelé, vážení kolegové, vážení přiznivci českého hokeje, další rok se blíží ke konci. Za pár dní má Ježíšek narozeniny, blíží se Silvestr a k této době vždy patří hodnocení toho, co se v uplynulém roce podařilo či naopak.

Ne že bych se v této disciplíně vyžíval, raději mám práci než povídání o ní, ale jak jsem již uvedl, patří to k této době i k mé funkci.

Rok 2010 byl pro Český svaz ledního hokeje a celý český hokej opět rokem hektickým. Stejně jako v roce předcházejícím jsme bojovali nejen na poli sportovním, ale také ekonomickém a diplomatickém. Situace byla o to těžší, že ne vždy záleželo pouze na našich výkonech, ale často jsme odkázání i na výkony, podporu či nepodporu, jiných.

Zhodnotíme-li pak vše dohromady, myslím, že můžeme konstatovat, že rok 2010 byl pro náš hokej rokem mimořádně úspěšným. Naše vlajková loď, reprezentace mužů, doplula k ostrovu vítězství, a to přesto, že po řadě tvrdých ran jsme už měli vodu v podpalubí a v jednu chvíli to vypadalo, že se loď potopí. Opět, jako již v historii několikrát, nejen v hokeji, se však potvrdilo, že když se parta námořníků v těžké situaci semkne a "kousne", může se každé přání stát skutečností.

Spolupráce a táhnutí za jeden provaz jsou jediné dvě věci, které mohou i do budoucna udržet český hokej na té nejvyšší světové úrovni. Pro mne osobně má stejnou hodnotu jako získaný titul mistrů světa skutečnost, že i letošní rok končí svaz ekonomicky v kladných číslech. Je to po řadě let podruhé za sebou, kdy se tak děje. Za ekonomické situace všude kolem nás jde o malý zázrak.

Proto na tomto místě, přestože je to často vnímáno jaké klišé, o kterém se hlouběji nepřemýšlí, chci poděkovat všem partnerům, všem podporovatelům českého hokeje, kteří vytvářejí materiální základ pro to, aby český hokej mohl vůbec existovat. Díky nim se nám v letošním roce podařilo zřídit nové sportovní oddělení, které se dnes a denně zabývá hokejem, jeho rozvojem, přípravou a výchovou mládeže atd.

Šest profesionálů a devět externích spolupracovníků ČSLH v regionech pracuje na úkolech, které jsme si v rámci programu Hokej 2015 stanovili. S tím souvisí další úpravy mládežnických soutěží, hledání optimálních forem a řada dalších věcí, které mají směřovat k jedinému cíli a to je úspěch českého hokeje.

Zdaleka ne vše se podařilo. Řada úkolů je před námi. Pořád je co napravovat. Nejvýstižněji pro situaci platí rčení, že pokud nikdo nic nedělá, také nic nezkazí.

Na poli diplomatickém je pak rok 2010 úspěšný tím, že nám přinesl pořadatelství mistrovství světa v roce 2015. Český hokej v uplynulých dvou letech také významně posílil své pozice v rámci IIHF, když se počet zástupců v orgánech a strukturách skoro zdvojnásobil. I tyto věci, byť nejsou pro fanoušky zdaleka rozhodující, významně posilují pozici českého hokeje ve světě. I v této sféře nás čeká řada úkolů. Chceme se pokusit vyřešit "neřešitelné", například problém odchodů mladých hráčů do zahraničí bez kompenzací apod.

Jak jste si jistě všimli, oslovil jsem Vás prostřednictvím nových webových stránek ČSLH. Šlo o jeden z úkolů, který jsme si dali a jehož realizace trvala řadu měsíců. Chtěli jsme dosáhnout toho, aby naše webové stránky byly atraktivní, byly pro Vás všechny (veřejnost, hokejové profesionály, manažery, hráče) zdrojem těch nejaktuálnějších informací, přehledem práce ve všech oblastech činnosti ČSLH a místem, které nás všechny bude spojovat. Berte tyto stránky jako malý dárek k blížícím se Vánocům a já doufám, že Vám udělají a budou dělat radost.

Přeji Vám všem hodně štěstí, zdraví, osobních sportovních a speciálně hokejových úspěchů v novém roce, překonání všech problémů, často malicherných, a abychom všichni v českém hokeji táhli za pomyslný společný provaz.

Tomáš Král
prezident ČSLH