27.01.2013 | Slavomír Lener

Průběžné vyhodnocení dodržování směrnice o hře do těla u ml. žáků

Komise mládeže ČSLH provedla od září 2012 do ledna 2013 sledování 276 utkání mladších žáků a zjistila, že se díky osvětě na seminářích a publikovaným metodickým materiálům výrazně podařilo omezit nedovolenou hru tělem. Dle průzkumů se ve většině zápasů ihned přizpůsobili hráči a trenéři. Rozhodčí musí v závěru sezony přidat a být důslednější.
Všem doporučujeme se znovu do detailu seznámit s přiloženým textem a videem. Omezená  hra do těla, kdy je povolen  jen  „kontakt  tělem“ a ne „bodyčekování“  , jasně preferuje technické a tvořivé hráče, hra samotná má plynulejší spád. Naprostá většina trenérů, hráčů i rodičů hodnotí zpřísněnou kontrolu o dodržování pravidel o hře do těla jako výrazný posun vpřed.

Níže uvádíme tabulku, která jasně statisticky dokumentuje, že počet  zápasů v rozporu s pravidly o hře do těla je  minimální (13,4 % zápasů), přesto je třeba v závěru sezony dbát na to, aby se uvedené procento ještě snížilo. Je třeba si uvědomit i fakt, že v závěru sezony často nastupuje  únava hráčů,  v klubech dochází z různých důvodů  k častým změnám v sestavách,  je poprvé  dávána šance mnoha  mladším  hráčům  a právě tam mohou proti sobě nastupovat  jedinci  s velice rozdílným fyzickým fondem.

V tom případě je důležité připomenout nejen uplatňování směrnice č.55, ale celkový přístup  všech účastníků (hráčů, trenérů, funkcionářů, rozhodčích, rodičů) ke hře samotné: Radost ze hry, respekt jeden k druhému a hra v duchu fair play.

Dodržování vnitřní směrnice ČSLH č. 55

Počet sledovaných zápasů
Počet problémů
s trenéry
Počet problémů
s rozhodčími
Ústecký a Karlovarský kraj
78318
Středočeský kraj
12
1

Středočeský kraj - 6. třídy
17
1
4
Královéhradecký a Lib. kraj
14
1
Vysočina33


Olomoucký kraj
13

2
Moravskoslezský kraj
27

Karlovarský kraj - 6. třídy
5
1
Zlínský kraj
4

1
Pardubický kraj
38
1
1
Jihočeský kraj
6


Jihomoravský kraj
26
1
1
CELKEM
276
8
29

Přílohy:

Instruktážní video hry tělem dovolené do 6. třídy (včetně)


Instruktážní video hry tělem dovolené od 7. třídy