05.01.2011 | Libor Kult

Příprava akademiků na univerziádu vrcholí. Trenéři apelují na kluby, aby hráče pustily

Reprezentační dvacítka má vrchol letošní sezony za sebou, nyní přichází na řadu univerzitní výběr České republiky, který bude chtít na přelomu ledna a února v tureckém Erzurumu vylepšit šesté místo z poslední zimní univerziády, jež se konala před dvěma roky v čínském Harbinu. První přípravný duel absolvovali hráči širšího kádru v polovině listopadu, v závěru kalendářního roku se další adepti představili v Liberci, proti týmu složenému z juniorů Bílých Tygrů a hokejistů záložního celku Severočechů z Benátek nad Jizerou. Trenéry Jana Zachrlu, Radka Hlavatého a Jakuba Havla potěšila výhra, ovšem mají stále poměrně dost starostí spojených s absencí některých borců.

„Olomouc, Orlová, Třebíč a Vrchlabí nám hráče neuvolnily,“ mrzí Miloše Fialu, vedoucího mužstva. Celkem jde o jedenáct jmen, která by realizační tým akademiků rád získal do konečné nominace pro univerziádu.

„Jedná se o hráče Petra Ševčíka, Pavla Kříže, Michala Bezoušku, Tomáše Urbana, Petra Haluzu, Radka Fialu, Lukáše Slámu, Dušana Šafránka, Alexandra Hegegyho, Petra Grygara a Michala Holušu,“ jmenuje muž, jenž vyučuje na Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy.

Trenéři by rovněž uvítali pomoc útočníka Richarda Diviše z Ústí nad Labem a brankáře Berounských Medvědů Daniela Kareše, kteří splňují podmínky účasti na akci pro studenty vysokých škol. Ti mohou mít v občanském průkazu ročník narození 1983 anebo musí být mladší.

Do snahy získat výše uvedené hráče se vložilo i vedení Českého svazu ledního hokeje, jmenovitě prezident Tomáš Král a generální sekretář Martin Urban. „Snad se díky jejich pomoci podaří přesvědčit vedení klubů, aby vybrané hokejisty uvolnily pro potřeby reprezentace,“ doufá Miloš Fiala. „Vždyť je to reklama i pro ně,“ dodává následně.

Nejpozději v úterý 11. ledna bude jasno, jaké hráče budou moci trenéři povolat. Poté vznikne konečná nominace pro turnaj v zemi na hranicích mezi Evropou a Asií. „Hráči pak 17. ledna absolvují ještě jedno přípravné střetnutí v Brně, o týden později odlétáme do Erzurumu,“ prozrazuje ještě vedoucí mužstva.

V jedné ze tří čtyřčlenných skupin čekají na český výběr borci domácího Turecka, Ruska a Japonska. Do play off postoupí vždy vítěz skupiny a druhý v tabulce, k nimž se ještě přidají dva nejlepší celky ze třetích míst.

Výsledek přípravného utkání akademické reprezentace:

Bílí Tygři Liberec – Univerzitní výběr České republiky 1:4 (0:0, 0:1, 1:3)

Branky:
57. M. Tondr - 28. Korotvička, 45. Paška, 48. Berger, 54 Drak.

Bílí Tygři Liberec: Tomáš Alexa, David Blažek - Václav Lacek, Ján Niko, Lukáš Karlík, Martin Sobotka, Jiří Říha, Petr Ulrych, Martin Tondr, David Müller - Daniel Miškovský, Michal Bulíř, Daniel Skalický, Jakub Mulač, Jaroslav Kedršt, Filip Jánošík, Lukáš Tondr, Ladislav Bittner, Jan Kadeřábek, Christian Kraus, Tomáš Liška, Jakub Klíma.

Univerzitní výběr ČR: Jaroslav Chvátal, Michal Nedvídek - Martin Ton, Jiří Panuška, Jiří Paška, Zbyněk Vozdecký, Jan Krégl, Martin Valášek, Jakub Loučka - Jan Kubišta, Jan Berger, Michal Matouš, Jan Korotvička, Martin Špok, Jiří Drak, Jonáš Křepelka, Vítězslav Nedrda, Ondřej Stehlík. Trenéři: Jan Zachrla, Radek Hlavatý a Jakub Havel.