25.08.2015 | Tisková zpráva

Počty malých hokejistů a žákovských mužstev rostou

Počty malých hokejistů a žákovských mužstev v posledních letech rostou. Ve srovnání se sezónou 2009/10 se počet klubů, které obsazují soutěže mladších a starších žáků, zvýšil ze 109 na 124, tj. o 13,8 %. Mezi kluby, jejichž mužstva ve sledovaném období v žákovských soutěžích přibyla, figurují Brumov-Bylnice, Česká Třebová, Domažlice, Jaroměř, Jičín, Krnov, Ledeč nad Sázavou, Mělník, Nové Město nad Metují, Ostrov nad Ohří, Slaný, Studénka, Uničov, Varnsdorf, Velké Meziříčí a Žebrák. Počet žákovských družstev vzrostl také v Tachově – Mariánských Lázních.
Rozšíření členské základny a počtu mládežnických mužstev souvisí s náborovými aktivitami klubů, rozvojem ledního hokeje v menších městech, novou strukturou soutěží a projektem „Pojď hrát hokej“, který zahájil ČSLH v roce 2011. Počty nejmenších hokejistů v kategoriích přípravek a minihokeje navíc naznačují, že v nejbližších sezónách by mohly žákovské kategorie obsadit i kluby v dalších třinácti městech – Bohumíně, Humpolci, Moravských Budějovicích, Náměšti nad Oslavou, Nejdku, Neratovicích, Roudnici nad Labem, Rumburku, Rychnově nad Kněžnou, Sušici, Tachově, Telči a Velké Bíteši.

„Většina reprezentantů začínala s hokejem mimo kluby nejvyšší soutěže, právě na menších městech proto v mnohém závisí budoucnost našeho hokeje,“ uvedl v této souvislosti prezident ČSLH Tomáš Král. „Jsem rád, že po letech poklesu a stagnace dochází k posunu. Pokud trend udržíme, počet měst, ve kterých mají žákovský hokej, by mohl být brzy až o třetinu vyšší než před několika sezónami. Výchovu nejmenších hokejistů výrazně podpoříme také z prostředků, které vytvořilo nedávné mistrovství světa. Jen v letošním roce rozšíříme počet profesionálních trenérů mládeže v menších klubech z 22 minimálně na 46, na podzim připravujeme další náborovou kampaň a do klubů rozešleme výstroj pro nejmenší hokejisty v hodnotě přes 18 miliónů Kč.“

ČSLH začal při náborech spolupracovat s festivalem Sporťáček, který nabízí dětem možnost vyzkoušet si různé sportovní disciplíny. Na akcích festivalu v Praze (5. 9. 2015), Brně (12. 9. 2015) a Plzni (19. 9. 2015) bude program „Pojď hrát hokej“ zastupovat ředitel oddělení rozvoje ČSLH Milan Hnilička spolu s místními kluby a regionálními trenéry. Návštěvníci si budou moci pod jejich dohledem mimo jiné zabruslit na umělé ledové ploše a zjistit, co je třeba pro to, aby mohli s ledním hokeje začít.