26.04.2014 | Lukáš Majer, Daniel Poláček

Osmnáctka přepisuje historii! Poprvé postoupila do finále, tam vyzve USA

Česká hokejová reprezentace do 18 let je ve finále mistrovství světa! Pro některé možná před šampionátem těžko uvěřitelná věc, pro svěřence trenéra Jakuba Petra splněný sen. Reprezentace odehrála pohledné utkání proti Kanadě, ve 35. minutě vedla 3:0. O náskok však ve třetí třetině přišla a duel dospěl do prodloužení. V něm potrestal chybu Matta Barzala David Kaše a stal se českým hrdinou. Ve finále se národní tým utká se Spojenými státy, které v semifinále porazily Švédsko 4:1.

Český postup trefil v prodloužení David Kaše

Češi se semifinálového soupeře nezalekli, a již od prvních minut působili aktivně. Do první vážnější příležitosti se dostal Pavel Zacha, když mu předložil puk David Pastrňák, českému útočníkovi ale kotouč utekl. Reprezentaci to nemuselo vůbec mrzet. Chvíli na to se zmocnil kotouč ve středním pásmu, objel obránce a mezi kruhy našel hůl Michaela Špačka, jenž se nemýlil. Češi měli v první části třetiny převahu, o čemž svědčila i statistika střel po deseti minutách – 10:4 pro reprezentaci. Následně se hrál vyrovnaný hokej, Kanada se těžko dostávala k ohrožení Vaněčka.

Pohodu, lehkost a elán si osmnáctka přenesla i do prostřední dvacetiminutovky. Nejprve to byla znova dvojice Vrána-Špaček. Nyní si mladší z tohoto dua dovolil za modrou čárou tandem, kotouče se zmocnil Vrána a rychlou střelou vymetl šibenici kanadské branky. Nadšení Čechů pokračovala. Kanada chybovala ve středním pásmu, zaváhání využil Radek Veselý a dostals e do úniku 2 na 1 společně s Jiřím Smejkalem. První přihrávku Veselého ještě kanadský bránce vystihl, na tu druhou již neměl nárok a Smejkal svým třetím gólem na mistrovství zametl do sítě.

Třetí inkasovaná branka jakoby nalila krev do žil Kanadě a začala svého soupeře tlačit. Ještě do přestávky pak snížil přesilovkovým gólem Barzal. S lepším pohybem a mírnější převahou nastoupili Kanaďané do závěrečné dvacetiminutovky. Ve 46. minutě nahodil puk od modré čáry na branku Joseph Hicketts a přes klubko hráčů jej zastavila až sít za Vaněčkem.

Národní tým požíval v těchto minutách perné chvilky, a když už to vypadalo, že náporu Kanady odolá, kapituloval Vaněček potřetí. Ve velké skrumáži za brankou se jako poslední dotkl kotouče Daniel Audette a rázem bylo srovnáno. V něm měl hned v úvodu velkou šanci David Kaše, poté byl sám v mezikruží Pastrňák, ale mířil pouze do připraveného McDonalda. Tentýž hráč chvíli poté fauloval a poslal Čechy do tří. Oslabení zvládla reprezentace bez větších problémů a přišel český úder. Matt Barzal vyrobil obrovskou chybu v rozehrávce, David Kaše vystihl jeho úmysl a dloubákem poslal Čechy do finále. V něm narazí národní tým na USA.

 

Kanada – Česko 3:4p

Branky a nahrávky: 35. Barzal (Audette, Quenneville), 46. Hicketts (Bleackley), 53. Audette (Barzal) – 2. Špaček (Vrána), 28. Vrána (Špaček, Zbořil), 33. Smejkal (Veselý), 67. Kaše. Třetiny: 0:1, 1:2, 2:0 - 0:1

Sestava Česka: Vaněček – Pyrochta, Mašín, Ščotka, Rašner, Mikliš, Zbořil, Havlín – Pastrňák, Karabáček, Zacha – Kaše, Vrána, Špaček – Veselý, Smejkal, Chlapík – Vopelka, Kuťák, Ordoš – Černoch. Trenér: Jakub Petr.

Američané si pošesté v řadě zahrají finále

Švédsko v prvním semifinále mistrovství světa osmnáctek vyjelo do Spojené státy hodně zostra. Už ve třetí minutě skóroval Franzen. Jenže Američané se nerozklepali a převáděli výbornou hru, která je na turnaji zdobí. Duel nakonec skončil poměrně jednoznačně: mladíci USA zaslouženě zvítězili 4:1 a postoupili do finále, které si zahrají pošesté v řadě a podesáté za posledních jedenáct let.

USA – Švédsko 4:1

Branky a nahrávky: 4. Matthews (Connor), 28. Hitchcock (Hanifin), 49. Larkin (Hitchcock), 60. Eichel (Larkin) – 3. Franzen (Nylander, Kempe). Třetiny: 1:1, 1:0, 2:0.