09.10.2012 | Pavel Liehman

Ohlédnutí za brankářským soustředěním v Litvínově, říjen 2012

7. října 2012 proběhl v Litvínově speciální jenodenní brankářský kemp pořádaný brankářskou komisí ČSLH v rámci projektu výchovy nových brankářů. Soustředění bylo pro brankáře 3. až 8. třídy ZŠ z Karlovarského, Ústeckého a Plzeňského kraje. Do Litvínova přijelo 38 brankářů.
Brankáři během dne absolvovali dva 60-ti minutové tréninky na ledě, jeden 60-ti minutový trénink mimo led a 45-minutový videorozbor.

Dopolední trénink byl zaměřen na správnou techniku bruslení. Brankáři byli rozděleni do 6 skupin. S každou skupinou pracoval vždy jeden trenér.

Při práci mimo led byl trénink zaměřen na dovednosti důležité pro zlepšení výkonnosti na ledě.
Hlavní téma tréninku:
  • rychlost a síla dolních končetin
  • core - hlubokého stabilizačního systému trupu
  • kloubní pohyblivost s využitím statického strečinku
Odpoledne byli brankáři rozděleni do dvou skupin po 19. Při tréninku na ledě byli brankáři rozděleni do šesti skupin po třech brankářích. S každou skupinou pracoval vždy jeden trenér, takže se mohl brankářům pečlivě věnovat.
Hlavní téma tréninku:
  • správné vykrývání střeleckého úhlu (postavení brankáře)
  • zmenšení střeleckého úhlu
  • zvládnutí techniky rotace těla (pivot), která je velmi důležitou součástí všech forem přesunů a je nezbytná pro postavení brankáře kolmo na kotouč během přesunů
  • kontrola kotouče
Michal Podolka si na trénink na ledě přinesl tablet a brankáři tak měli příležitost vidět rozfázované záběry s možností detailního zvětšení jakékoli části záběru. Tím měli brankáři možnost okamžité vizuální zpětné vazby. To bezesporu přispělo k rychlejšímu zvládnutí a vypilování nových i již známých technik.

Závěrem se sluší poděkovat všem brankářům za poctivou a tvrdou práci, která přinesla své ovoce. Stejně jako za vzorné chování, díky kterému proběhlo celé soustředění naprosto hladce.

Poděkování patří všem, kteří se podíleli na přípravě a vedení celého soustředění.
  • trenérům Podolkovi (U17), Kováříkovi (Litvínov), Jirátkovi (Plzeň), Kůsovi (Plzeň) Sedlákovi a Balážovi (Litvínov)
  • brankářům Horákovi a Soukupovi za názornou ukázku techniky bruslení
  • Restauraci The North Bar & Gril za výborný oběd
V neposlední řadě je třeba poděkovat vedení HC Litvínov, které nám umožnilo uspořádat brankářský kemp a hráčům z juniorky a staršího dorostu, kteří nám svojí účastí na trénincích velmi pomohli.

Ohlasy rodičů

Dobrý den,
chci Vám poděkovat za soustředění, které proběhlo dne 7. 10. 2012 v Litvínově. Vše bylo naprosto skvěle zvládnuté. Synovi se moc líbilo, vrátil se sice unavený, ale nesmírně šťastný a těší se na další soustředění.
Díky a těšíme se opět brzy na viděnou
Alena Kubíčková s Radkem Korubem


Dobrý den
pane Trenére, chtěl bych Vám poděkovat za dnešní den na tréninku v Litvínově.
Pro mého kluka který s chytáním začal v Srpnu je to ohromná zkušenost a škola. Neustále slyšíme jak je potřeba podporovat mladé sportovce,c o vše se musí dělat, ale třeba v mateřském klubu HC Most mají brankářského trenéra jednou týdně cca 20 minut. Což asi není optimální.
Jsem tudíž rád a syn doslova nadšen, možností tyto tréninky u Vás absolvovat.
Toto je také asi jediná podpora, kterou je opravdu možno považovat za uskutečněnou. A kde nejde jen o plané sliby ČSLH Netvrdím, že z mého chlapce bude špičkový brankář, ale pokud bude možnost jej podporovat v této činnosti a bude se chtít učit, tak budu vždy rád, pokud se naskytne možnost za Vaše tréninky.
Děkuji a s pozdravem Haspra Martin


Děkuji všem trenérům a organizátorům za skvěle připravený jednodenní gólmanský camp pořádaný dne 7.10.2012 v Litvínově, syn si to strašně pochvaloval a mě se líbil vstřícný a profesionální přístup trenérů, kteří předávali klukům to potřebné a to je správné základy a návyky golmanského umění, ještě jednou díky a snad bude brzy další taková akce.
S pozdravem Pitoňák.

Fotografie z akce