29.03.2016 | Vojtěch Balon

O krok blíž čtvrtfinále! Ženská reprezentace v Kamloops srazila Švýcarky

Národní tým žen se po úvodní smolné porážce se Švédskem dokázal oklepat a proti mírně favorizovanému Švýcarsku si připsal první body na světovém šampionátu! Dvakrát v rozmezí necelých dvou minut se prosadila Tereza Vanišová a ačkoliv Švýcarky snížily, výhru 3:1 pojistila trefou pět minut před koncem Samantha Kolowratová. Svěřenkyně Jiřího Vozáka se tak udržely ve hře o postup do čtvrtfinále.

Vstup do zápasu vyšel lépe švýcarským hokejistkám, které měly vcelku jednoznačnou převahu po celou první třetinu. Už ve třetí minutě se dostala do obrovské šance Lara Stalderová, která ale svůj samostatný únik nedostáhla do úspěšného konce. Právě švýcarská útočnice se sedmičkou na dresu měla prsty i v další příležitosti, ale její střelu nedokázal z předbrankového prostoru nikdo dorazit za Peslarovou.

Klára Peslarová podávala skvělý výkon a držela Češky nad vodou, proti tvrdému projektilu švýcarské kapitánky Altmannové jí navíc pomohla tyč. Blízko gólu byly i Stiefelová se Stanzovou, ani tyto dvě Švýcarky si však na strážkyni české svatyně nepřišly. Tlak hráček ze země Helvétského kříže byl místy drtivý, a to především v přesilovkách, Češky ale první třetinu přečkaly bez inkasovaného gólu.

"První třetinu byly Švýcarky jednoznačně lepší. Holky měly v hlavě, že chtějí vyhrát, a snažily se nekazit, ale to nás paradoxně srazilo. Holky nebruslily a švýcarské hráčky nás přehrávaly, ale zázrakem jsme první třetinu přečkali bez inkasovaného gólu," řekl po zápase český lodivod Jiří Vozák.

Po změně stran se na McArthur Islandu začaly dít věci. Češky po faulu Bullové dostaly k dispozici přesilovou hru, která jim příliš nevycházela, ale pak si vzala slovo Tereza Vanišová a střelou z levého kruhu nedala Schellingové šanci – 0:1! Svěřenkyně Jiřího Vozáka vstřelená branka nabudila a rázem byl na ledě jen jeden tým – ten český. Ani ne o minutu a půl později Švýcarky propadly při rozehrávce a do samostatného úniku se dostala opět Tereza Vanišová, jež parádním bekhendovým blafákem vykoupala švýcarskou brankářku, a Češky tak po dvou slepených trefách vedly 2:0!

Po několik minut trvající euforii ale převzaly iniciativu opět Švýcarky. Šanci Aliny Müllerové ještě dokázala Peslarová famózním zákrokem eliminovat, o necelou minutu později už ale kapitulovala: V čase 27:50 si právě Alina Müllerová sjela do předbrankového prostoru, řekla si o přihrávku a zametla puk do sítě – 1:2.

Ve zbytku prostřední dvacetiminutovky si oba týmy především hlídaly střední pásmo, a o osudu zápasu tak musela rozhodnout až třetí třetina. Ta začala sérií dvou švýcarských přesilovek, během nichž si největší šanci vypracovala Lara Stadlerová, jejíž pokus z levého kruhu ale naštěstí pro český výběr proletěl těsně mimo.

Hra se poté začala přelévat ze strany na stranu a k vidění byly šance před oběma brankami. S individuální akcí Kláry Hymlárové si Schellingová povedeným zákrokem poradila a svěřenkyně Daniely Diazové se okamžitě poté dostaly do rychlého protiútoku, nicméně Klára Peslarová včas vybruslila a bravurně odehrála kotouč doslova za minutu dvanáct do bezpečí.

Čas plynul jako voda a Peslarová nadále deptala švýcarské hokejistky. Strážkyně české svatyně, kterou už po pondělním duelu se Švédskem trenér Vozák chválil, reflexivně vyrazila i ránu Stiefelové z mezikruží. A protože Denisa Křížová ve skvělé pozici nestačila ani vystřelit, závěr zápasu sliboval pořádné drama.

Napoprvé proti Švédkám to českému týmu v závěru nevyšlo, v duelu se Švýcarkami už však svěřenkyně Jiřího Vozáka dotáhly zápas do úspěšného konce. "Určitě to poučení je. Celkově mi konce zápasů přijdou hodně o hlavě," soudila útočnice Tereza Vanišová.

Z toho nakonec sešlo, poněvadž Češky se pět a půl minuty před koncem dokázaly potřetí prosadit. Přesilovou hru využila Samantha Kolowratová, jejíž tvrdá rána od modré skončila v síti – 1:3. Švýcarské hokejistky poté dostaly možnost další přesilové hry, kterou ale nevyužily, a svěřenkyně Jiřího Vozáka si už výhru pohlídaly. Národní tým tak získal první důležité boji na turnaji, díky nimž se udržel ve hře o postup do čtvrtfinále! Na mistrovství elitní skupiny zároveň vyhrál teprve podruhé v historii.

Švýcarsko - Česko 1:3 (0:0, 1:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 28. Müllerová (Hüniová, Rüeggová) – 22. Vanišová (Horálková), 24. Vanišová, 55. Kolowratová (Polenská, Horálková).

Švýcarsko: Schellingová – Bullová, Altmannová, Benzová, Zollingerová, Forsterová, Staigerová, Sigristová – Stalderová, Hüniová, Stanzová – Mullerová, Stiefelová, Rüeggová – I. Waidacherová, Raselliová, N. Waidacherová – Eggimannová, Allemannová, M. Waidechorová – Schranzová.

Česko: Peslarová – Tejralová, Zíková, Zedníková, Horálková, Flachsová, Kolowratová – Polenská, Křížová, Hymlárová – Lédlová, Vanišová, Přibylová – Studentová, Povová, Pejzlová – Bukolská, Manhartová, Neubauerová – Patočková.

Japonsko - Švédsko 0:2 (0:0, 0:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 41. Winbergová, 46. Eliassonová (Johanssonová).

Finsko - USA 1:2 (1:1, 0:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 6. Karvinenová (Valilaová, Jalosuová) – 20. Knightová (Steckleinová), 36. Lamoureuxová-Davidsonová (Pankowskiová, Darkangelová).

Kanada - Rusko 8:1 (0:1, 6:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 21. Johnstonová (Jennerová, Rougeauová), 24. Krzyzaniaková (Jennerová, Johnstonová), 24. Wakefieldová (Johnstonová), 25. Mikkelsonová (Saulnierová, Wickenheiserová), 26. Mikkelsonová (Watchornová, Johnstonová), 38. Krzyzaniaková (Wakefieldová, Jennerová), 54. Poulinová (Jennerová), 58. Clarková (Saulnierová, Turnbullová) – 14. Gavrilovová (Vafinová, Smolencevová).