10.09.2013 | Tisková zpráva

Nový ročník Tipsport extraligy přinese řadu novinek

Vzhledem k olympiádě dochází v termínech nejvyšší hokejové soutěže, Tipsport extraligy k některým dílčím posunům. Vítěz základní části bude znám 7. března, sestupující či postupující celky 20. dubna a vítěz play off, mistr České republiky, nejpozději 29. dubna 2014.
Herní model zůstává – včetně rozšířené čtyřčlenné baráže, která se osvědčila – beze změny. V loňské sezóně navštívilo Tipsport extraligu 2 411 493 diváků, nejvíce v historii. V uvedeném čísle se promítla jak výluka NHL, tak větší počet zápasů v baráži.

Významnou novinkou je ustanovení o počtu hráčů na soupiskách k utkání. Podle něj mohou nastoupit dva brankáři bez omezení věku a osmnáct hráčů včetně tří ve věku dvacet až dvaadvacet let. Do maximálního počtu dvaadvaceti hokejistů mohou být doplněni pouze devatenáctiletí a mladší hráči. ČSLH chce změnou vytvořit větší prostor pro talenty s tím, že zachovává rovné podmínky pro všechny účastníky a počty míst na soupiskách jsou stejné jako ve srovnatelných zemích.

Fanoušci i odborná veřejnost určitě přivítají mnohem širší a podrobnější statistiky. K ukazatelům, jako jsou branky, nahrávky, účast na ledě při vstřelených a obdržených brankách nebo trestné minuty, přibudou údaje týkající se střelby a její efektivity, úspěšnosti při vhazování, času na ledě, počtu střídání i tzv. Radegast Index, nový parametr sledující bojovnost hráče podle účasti při vstřelených a obdržených brankách, blokovaných střel a blokovaných hráčů. Střelce branek a autory asistencí budou určovat hlavní rozhodčí, přičemž údaje zkontroluje ze záznamu brankový videorozhodčí s pravomocí případný nepřesný verdikt změnit.

Vyhození kotouče mimo hřiště bude od nové sezóny posuzováno v souladu s mezinárodními pravidly a trestáno pouze v případě, pokud hráč kotouč vystřelí přes ochranné plexisklo či úmyslně.

S cílem dosáhnout toho, aby byl co největší počet utkání rozhodnut ve hře, a nikoli na samostatné nájezdy, se budou zápasy play off s výjimkou rozhodujícího utkání prodlužovat místo deseti o dvacet minut. Rozhodující utkání se budou stejně jako v minulosti hrát, dokud nepadne branka, beze změny zůstává i pětiminutové prodloužení v základní části.
 
Vedení extraligy rovněž zrušilo automatickou padesátitisícovou pokutu za opakování nepovolených situací na videokostce a třicetitisícovou pokutu za jakýkoli kontakt trenéra, manažera či funkcionáře s rozhodčím v průběhu utkání. Uvedené situace budou posuzovány individuálně, podle Disciplinárního řádu ELH.

Na nominační listině pro Tipsport extraligu figuruje jedenadvacet hlavních a třicet čárových rozhodčích, z toho deset nováčků. Stejně jako v minulém ročníku mají za úkol citlivěji posuzovat tzv. šarvátky a přísněji trestat projevy nesportovního chování, především tzv. filmování. Větší důraz než v minulosti budou klást na eliminaci diskusí hráčů s rozhodčími, aby s nimi v souladu s pravidly komunikovali pouze trenéři, kapitáni a jejich asistenti.