29.05.2011 | Redakce

Nominace hráček na IIHF High Performance Camp

Zástupci Českého ženského vývojového týmu oznámili nominaci sedmnácti hráček, které se zúčastní prvního kempu pořádaného International Ice Hockey Federation (IIHF) pod názvem High Performance Camp. Kemp se uskuteční na Slovensku v Bratislavě od 5. do 12. července 2011 a měl by napomoci snaze zrychlit růst a kvalitu ženské hry.
“Na přípravě pracujeme od loňského léta, kdy se ženská komise setkala ve Finsku ve Vierumäki, a všichni zúčastnění jsou tímto projektem nadšeni,” řekl ředitel Ženského vývojového týmu James Craig. Kempu se zúčastní nejlepší hráčky světa se sedmi nebo osmi hráčkami ze zemí, které jsou na světovém žebříčku nejvýše. “Dostali jsem kvótu na každou pozici, čímž byl výběr hráček ztížen,” řekl Craig. Z reprezentačního týmu U18 bylo možné nominovat pouze hráčky narozené v letech 1994 a 1995.

“Museli jsem přihlížet k několika faktorům, ale ve finále rozhodla fyzická kondice a výsledky testování vývojového týmu”, řekl trenér ženské seniorské reprezentace Karel Manhart. Předpokládá se, že kemp bude fyzicky velmi náročný, proto byla velká pozornost věnována právě kondici hráček. Nebylo to však jediné kritérium. “Mnoho hráček se osobně obětovalo proto, aby se mohly zúčastnit kempu, což napovídá hodně o úrovni jejich podpory našim olympijským ambicím,” řekl Craig.

V High Performance kempu budou vytvořeny Super týmy, ve kterých budou namíchané hráčky z různých zemí. “Nejčastější otázkou našich hráček je, kdo přijede z USA a Kanady,” řekl Craig. “Myslím si, že bruslit s těmi nejlepším hráčkami, zvláště v seniorském týmu, bude vynikající zkušenost.”

Kempu se kromě hokejistek zúčastní také trenér české reprezentace James Craig, který bude trénovat spolu s dalšími trenéry jeden ze seniorských týmů. Trénovat bude také Eva Holešová, která bude přidělena k jednomu týmu kategorie U18. “Eva je součástí programu, ve kterém se snažíme vytvořit budoucnost pro hráčky, které skončily s aktivní činností. Nesnažíme se ji vystrčit ze dveří, ale až odejde do hokejového důchodu, bude připravena,” řekl Craig.

Veteránky týmu Eva Holešová a Petra Šmardová se nedávno zúčastnily Ženského sympozia pořádaného IIHF v Zurichu, kde byl také přítomen hlavní trenér Karel Manhart a ředitel James Craig. Na sympóziu James Craig vystoupil s prezentací týkající se kulturních rozdílů, se kterými se potýká ženský hokej v České republice. O budoucnost českých hokejistek se však neobává, naopak je velmi pozitivní: “V uplynulém roce ženský hokej udělal velký pokrok a jsme velmi hrdí, jakou práci jsme odvedli. I když to platí také o dalších týmech, zkrátka je teď skvělá doba pro ženský hokej.”

Nominované hráčky:

Hráčky A týmu           
Jana Fialová 
Petra Herzigová
Pavlína Horálková
Lucie Manhartová
Sonja Nováková
Alena Polenská  
Lucie Povová  
Simona Studentová
Kateřina Solničková

Hráčky U18
Klára Chmelová
Lenka Craigová
Klára Hudečková
Veronika Jirsová   
Adéla Kubátová           
Adriena Pecinová               
Aneta Tejralová       
Denisa Křížová
Markéta Výtisková