08.02.2013 | Daniel Poláček

Němky porazily Češky a vyhrály olympijskou kvalifikaci

České hokejistky prohrály v olympijské kvalifikaci s Němkami 1:3 a do Soči se nepodívají. Jistými postupujícími jsou ještě před posledním hracím dnem právě německé hráčky, které v rozhodujícím duelu těžily ze dvou využitých přesilovek.
Ačkoliv šlo o hodně, Češky si na olympijské kvalifikaci užívaly do zápasu s Němkami relativní klid. Soupeřky z Kazachstánu porazily hladce 5:1 a ani mimo led nenarazily na větší problém. Pohodu jim zajišťoval čtyřhvězdičkový hotel Admira.

„Zázemí je tady výborné. Stejně jako stadion,“ pochvaloval si hlavní trenér Karel Manhart. „Co se týče hotelu, máme tam úplně všechno, co potřebujeme. Hodně prostoru i videomístnost. Jsme maximálně spokojení. Strava je výborná a dokonce jsou tam i čeští kuchaři.“

Weiden leží pouze 35 kilometrů od česko-německé hranice, a proto některé Manhartovy svěřenkyně přijeli povzbudit jejich rodiče. „Holky to nerozptyluje, protože mají nějaký program a vědí, kdy za nimi můžou přijít a kdy se naopak musí připravovat na zápas,“ nevidí Manhart problém v rodinné podpoře.

Němky daly Češkám pocítit, že jsou papírovými favoritkami turnaje, hned v úvodu první třetiny pátečního duelu. Po několika nepřesných střelách domácích vyzrála na lapačku Lhotské Monika Bittnerová. Německé hráčky byly nadále aktivní a do zaznění první sirény stihly trefit dvě tyčky.

Postupně se však otrkaly i české reprezentantky. Jejich chvíle přišla v osmé minutě, kdy Aneta Lédlová vyrovnala přesilovkovým gólem. „Stála jsem na dobrém místě. Lucie vystřelila, pak se to odrazilo a já prakticky střílela do prázdné brány,“ popisovala svůj úspěch 17letá střelkyně.

Početní převaha ale vyšla i Němkám, které v rozmezí 28. a 30. minuty dvakrát potrestaly fauly hostujících hokejistek. Pokaždé při tom střílely do prázdné brány. Nejprve zužitkovala šťastný odraz Susann Götzová a pak zakončila efektivní kombinaci Manuela Anwanderová. „Čekali jsme, že zápas bude těžký, což se potvrdilo,“ zoufal po utkání Manhart. „Druhá třetina vlastně rozhodla o výsledku, ale holky odvedly maximální výkon. Udělaly vše, co bylo v jejich silách. Všem jsem v kabině musel poděkovat.“

Německé hráčky chtěly udržet nadějné vedení, a proto v závěrečném dějství ještě více sázely na tuhou obranu a rychlé protiútoky. I přesto Češky s postupem času čím dál více hrozily. Nejvíce v závěrečné pětiminutovce, kdy hrály zkrácenou přesilovku pět na tři. Harrerová už ale další gól nepustila. „Tak nějak jsem věřila, že to nakonec dáme, ale bohužel,“ zklamaně odpovídala po porážce Lédlová.

Po volném dni čeká české hráčky nedělní zápas (14:00) s Čínou. V utkání už prakticky o nic nepůjde, neboť jistými postupujícími jsou Němky.


Česko – Německo 1:3 (1:1, 0:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 13. Lédlová (Manhartová) - 6. Bittnerová (Anwanderová), 28. Götzová (Fellnerová), 30. Anwanderová (Bittnerová)

Česko: Lhotská (Bečevová) - Tejralová, Flachsová, Křížová, Mrázová, Vanišová - Herzigová, Horálková, Chmelová, Lédlová, Manhartová - Kolowratová, Fialová, Polenská, Studentová, Holešová - Lásková, Nováková, Kaplanová.

Německo: Harrerová (Harssová) - Fellnerová, Zornová, Götzová, Lanzlová, Buschová - Gleissnerová, Eisenschmidová, Beckerová, Spielbergerová, Seilerová - Hammerlová, Richterová, Kratzerová, Kameniková, Schusterová - Anwanderová, Eversová, Bittnerová.

Číňanky porazily asijské sousedky z Kazachstánu 2:1

Už v odpoledních 16:00 změřily síly Čína a Kazachstán. Ačkoliv desítky diváků v hale braly duel jako předprogram k večernímu klání Češek a Němek, šlo na tribunách spatřit vlajky obou asijských států. Slyšet pak byla čínská fanynka za trestnými lavicemi, která po celý duel neúnavně povzbuzovala hokejistky své vlasti.

Číňanky jí v úvodu dělaly radost, neboť odstartovaly sebevědomě. Na hráčky Kazachstánu si věřily. Z 12 vzájemných duelů s nimi prohrály pouze dvakrát. Hokejistky v červených dresech ale dlouho trápila brankářka Obydennovová. Čínské hráčky na ni vyzrály až zkraje druhého dějství. Nejdříve skórovala Kchung a poté ze samotného úniku v oslabení i Sun.

Poté ale Kazachstánky zabraly. Svým soupeřkám se vyrovnaly v bruslení, přesnosti i četnosti střelby. Odměnou jim byla trefa Šuové v polovině utkání. Kýženému vyrovnávacímu gólu však zabránila brankářka Ťia, která posléze obdržela cenu pro nejlepší Číňanku v utkání. I na druhé straně organizátoři ocenili ženu v masce (Obydennovovou).

Kazachstán – Čína 1:2 (0:0, 1:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 31. Šuová (Ibragimovová, Tuchtievová) - 21. Kchung (Čang, Kao), 25. Sun.

Kazachstán: Obydennovová (Tussubžanovová) - Konyševová, Sazonovová, Ibragimovová, Tuchtievová, Koroljovová - Šuová, Mussatajevová, Fuxová, Sviridovová, Ryspeková - Mironěnková, Moldabajová, Šegebajevová, Nurgalievová, Urpekbajevová - Tuleubajeová, Felzinková.

Čína: Ťia (Š') - Čchi, Ťiang, Ťin, Sun, Tchang - Jü, Liou, Čang B., Čang M., Kchung - Lou, Fu, Kao, Ma, Fang - Wang, Chuo.