12.12.2015 | Tisková zpráva

Na zápase s Finskem budou předána cena Oldřicha Machače

Prvními držiteli Ceny Oldřicha Machače, udělované Českým svazem ledního hokeje a Českým klubem fair play za čestné nebo jinak záslužné chování, převezmou v první přestávce utkání Česká republika – Finsko brankář Ondřej Kuchař, ročník 1997, a hráč Jakub Kretschmer, ročník 2006.
Brankář Ondřej Kuchař, HC Energie Karlovy Vary, upozornil v rozhodujícím, pátém utkání čtvrtfinále play off extraligy staršího dorostu HC Energie Karlovy Vary – PSG Zlín rozhodčího, že v rozporu s pravidly vyhodil kotouč mimo ledovou plochu a vzhledem k přiznání poskytl soupeři výhodu přesilové hry. Hráč žákovského týmu HC Českobudějovičtí Lvi Jakub Kretschmer obdrží zvláštní ocenění, které mu bylo uděleno za poctivý přístup ke hře a sportovní vystupování.

„Věřím, že laureáti premiérové Ceny Oldřicha Machače se stanou inspirací i pro další mladé hokejisty,“ uvedl prezident ČSLH Tomáš Král. „Cenu budeme udělovat také v letošní sezóně, navíc byla doplněna o klasickou soutěž fair play pro juniorská a dorostenecká mužstva, v níž sledujeme počty trestných minut a disciplinárních trestů.“ „S hokejisty se při předávání našich ocenění setkáváme často,“ doplnila Květa Jeriová-Pecková, předsedkyně Českého klubu fair play. „Čin Patrika Spěšného, brankáře juniorského týmu HC Litvínov, který upozornil na pokus o ovlivnění výsledku, zaujal i Evropské hnutí fair play, které mu udělilo Cenu Flame pro mladé sportovce.“

Cenu Oldřicha Machače, kterou tvoří pamětní plaketa a dres s podpisy hráčů reprezentace, předají laureátům při utkání Česká republika – Finsko olympijský vítěz, čtyřnásobný mistr světa Martin Procházka, několikanásobná olympijská medailistka Květa Jeriová-Pecková, trojnásobný vítěz Stanley Cupu, dvojnásobný mistr světa Jaroslav Pouzar a zástupce rodiny Oldřicha Machače, legendárního obránce, trojnásobného mistra světa, známého tvrdou, ale v mezích fair play vedenou hrou, jehož jméno cena nese.