10.09.2013 | Marek Chlupatý

Na mistra České republiky čeká nová trofej - pohár T. G. Masaryka

Na vítěze play off a mistra České republiky v ledním hokeji čeká od nadcházející sezóny nová trofej – Pohár T. G. Masaryka. Název trofeje navazuje na historické tradice a kořeny českého hokeje.
Prezident Tomáš Garrigue Masaryk (1850-1937) věnoval v roce 1924 pohár pro vítěze mistrovství Českého svazu hockeyového při jednom z prvních pokusů vytvořit pravidelnou dlouhodobou soutěž v tehdejším Československu. Podporu lednímu – nebo jak se tehdy říkalo „kanadskému“ – hokeji vyjádřil i v roce 1933, kdy věnoval pohár pro vítěze prvního světového šampionátu pořádaného v Praze.

Jedním z průkopníků českého hokeje byl starší prezidentův syn Herbert Masaryk (1880-1915), hráč tehdy nejlepšího mužstva SK Slavia Praha a podle pamětníků účastník prvního doloženého utkání v Praze, které sehrály v lednu 1901 SK Slavia Praha s Bruslařským závodním klubem. Velkým hokejovým fanouškem byl rovněž druhý prezidentův syn Jan Masaryk (1886-1948), pozdější velvyslanec v Londýně a ministr zahraničí.

Nová trofej pro mistra České republiky měří 73,8 centimetru a váží přibližně 15 kilogramů. Sestává z pozlacené vnější části, vnitřního lehčeného stříbrného pláště a základny z leštěné nerezové oceli, ve které budou vyryty nejen názvy klubů, ale i soupiska vítězného mužstva.

Design trofeje navrhlo studio Artcore, výrobu zajistila společnost Golfface, přičemž návrh, výroba i veškerý použitý materiál pocházejí z České republiky. Podobu nového poháru najdete na www.cslh.cz v rubrice Multimédia.
Galerie
Pohár T. G. Masaryka
Pohár T. G. Masaryka
Pohár T. G. Masaryka
Pohár T. G. Masaryka