09.04.2011 | Roman Šperňák (redaktor týdeníku Sedmička)

MS žen: Výhry favoritů potvrdily papírové předpoklady

Nečekanou vzpruhu dostaly české hráčky před závěrečným zápasem turnaje. V sobotním podvečeru změřily síly s Dánskem, které do té doby prohrálo jen s Francií a předvádělo výborné výkony. Jenže proti českému výběru neměl soupeř šanci. Svěřenkyně trenéra Karla Manharta byly ve všech směrech lepší. Od úvodu své soupeřky tlačily a na konci třetiny se dočkaly zaslouženého vedení. Nakonec vyhrály 7:0. Ve druhém zápase porazila Francie Velkou Británii. Zápas dopadl zcela podle očekávání. Díky tomu je jasné, že v neděli ve 20.30 hodin se spolu střetnou dva neporažené celky. Domácí Francie vyzve Česko. Vítěz postoupí do divize I.

Jednoznačný výkon i výsledek

Po utkání seděla před šatnou Dánka Josefine Jakobsenová a brečela. Slzy nezastavily ani hodinky Tissot, které dostala před malou chvilkou od organizátorů jako nejlepší hráčka dánského celku na turnaji. Mistrovství měly Dánky skvěle rozehrané, ale výprask od českého týmu zastavil sny o zisku prvního místa. Tak hladký průběh zápasu čekal málokdy. Vždyť Dánky kousaly Francii, porazily Velkou Británii do té doby nejvyšším výsledkem a přešly i přes Itálii. Česku nestačily.

„V dnešním zápase hráčky konečně prodaly všechno, co v nich je,“ pochvaloval si po zápase trenér českého národního mužstva Karel Manhart.

K úsměvu měl důvod. Střely po první třetině byly 12:2, ve druhé 13:4 a v poslední 13:6. To už Češky hrály na půl plynu a jejich soupeřky se dostávaly více do hry. „To, jakým způsobem jsme to dohrávaly, se mi na zápase moc nelíbilo,“ dodal Karel Manhart. Ale bylo to to jediné.

Češky měly šance od samého začátku zápasu, ale ujala se až ta v 17. minutě, když si Křížová vybruslila před branku od mantinelu. Vystřelila a pak si puk ještě bekhendem dorazila. Zápas sledovala zatím nejslabší návštěva 326 diváků. V konkurenci slunného počasí vítězila spíše sousední plovárna, a proto není divu, že atmosféra souboje dvou cizích družstev nebyla nejbouřlivější.

Češkám to nevadilo. Po prvním gólu z nich spadla jakákoliv nervozita a během zbývajících dvou minut první třetiny stihly záznam do statistik Studentová přesně trefenou šibenicí a Polenská, která dorazila mezi betony brankářky střelu Tomigové.

Už po první třetině bylo rozhodnuto. Češky dál hrály jako z partesu a první ostrý zákrok si brankářka Lhotská připsala až ve 28. minutě. To už vedl její tým čtyři nula a v protější bráně byla náhradnice Nielsonová. I tak však útoky nezastavila a inkasovala ještě dvakrát. Skóre 6:0 po dvou třetinách už bylo nezvratným argumentem, že český tým z tohoto zápasu rozhodně neodejde poražený.

Ve třetí třetině už hrál vedoucí celek údržbu. Držel si soupeřky na distanc a sedmý gól dal až v poslední minutě po ráně Pekárkové.

Na Dánky se připravovaly dlouho

Uhlídat první útočnou formaci dánského celku. To byl hlavní obraný cíl českého družstva. „Na Dánsko jsme se připravovaly celé dva dni. Jejich dobré hráčky se nám dařilo výborně pokrýt a nedostávaly se do šancí,“ upozorňovala defenzivní hráčka českého výběru Barbora Pekárková, která si poměrně rychle přivykla, že utkání sleduje prázdné hlediště. Sama se prý na tribuny nedívá a soustředí se hlavně na hru.

Podobně na tom byla i Denisa Křížová. Stejně jako Pekárková, i ona zaznamenala na turnaji první branku. „Byla to dokonce první branka na mistrovství světa za A-tým,“ upozornila. Zrovna jí sledují v průběhu celého šampionátu z hlediště rodiče. „Jsem ráda, že tady jsou. Jejich přítomnost mi pomáhá,“ vysvětlovala.

Jak už bylo řečeno, vítězství na Dánskem bylo hodně vysoké, až nečekaně. Nemusí být pro zápas s Francií spíše kontraproduktivní? „Rozhodně si nikdo nemůže myslet, že když jsme dneska nad Dánskem vyhráli sedm nula, tak zítra Francii nastřílíme devět gólů,“ odmítl trenér Manhart. Podcenění soupeře ze strany českého týmu rozhodně nepřipustí.

Navíc už během zápasu začal nad dalším sokem přemýšlet, protože od poslední třetiny šetřil některé opory a místo nich nasadil do prvních tří formací čtvrtý útok. „Měl jsem to tak v hlavě už před zápasem. Ty holky, co tady jsou a nehrají, ke všemu přistupují skvěle a zaslouží si dostat se na led,“ uvedl. Vysoké vedení týmu mu v jeho záměrech ještě nahrálo.

V poslední den šampionátu čeká tým dopoledne rozbruslení a od 20.30 hodin začne rozhodující utkání s Francií. Vítěz postoupí o divizi výš.

Domácí hráčky se s Velkou Británií natrápily

„Nečekala jsem, že to bude tak těžké utkání. S Velkou Británií jsme hráli přípravné utkání minulý týden před mistrovstvím světa a věděli jsme, jakým způsobem Angličanky hrají. Ale byl to boj,“ popisovala trenérka francouzského celku Christine Duchampová. Všichni, včetně sázkových kanceláří očekávali, že Francouzky svého soupeře smetou a zápas pro ně bude lehkou přípravou před závěrečným utkáním s Českou republikou. Nakonec bylo těžší, než se zdálo a stálo mnohem víc sil, než stát mělo.

Když Angličanka Allenová ujela ve 42. minutě ve vlastním oslabení francouzským bekům a své sólo proměnila bekhendovou kličkou, ve většině francouzského publika by se nikdo krve nedořezal. To byla do té doby hodně hlučná hala pěkně ztichlá. Domácí tým byl lepší. Tlačil, měl více šanci, ale vedl jen jedna nula. Z šoku se však za chvíli oklepal. „Nervózní jsem nebyla. Věděla jsem, že jsme lepší a můžeme dát další gól,“ ujišťovala Duchampová.

V 50. minutě už Francie po několika svých šancích rozhodla, když se trefila Baudritová. Během čtyř minut domácí hráčky přidaly další dva góly a bylo rozhodnuto.

V neděli večer očekává s Českem francouzská trenérka mnohem těžší zápas. „S Anglií to pro nás bylo těžké hlavně v útoku, ale soupeřky nás moc neprověřily v obraně. Zítra proti nám bude hrát soupeř, který má dobré a agresivní bruslaře a v útoku je velmi silný. Ovšem na utkání jsme připravené a plné očekávání,“ dodala Christine Duchampová.

Galerie