07.04.2011 | Roman Šperňák (redaktor týdeníku Sedmička)

MS žen: Češky čeká po volném dnu rozhodující víkend

Mistrovství světa žen v ledním hokeji divize II ve francouzském Caen mělo na programu poslední volný den. O víkendu čekají ženské výběry rozhodující boje o postup. Hrát o něj mohou ještě tři. Česko a Francie jsou největšími favority. Bez šance ještě zdaleka není ani Dánsko. To sice prohrálo v posledním zápase s Francií, ale pokud Češky porazí, je znovu ve hře. Zápasy se o víkendu posunují. Poprvé se bude hrát od pěti hodin odpoledne a tahle premiéra hned připadne na Češky s Dánkami. Od půl deváté se proti sobě postaví výběry Francie a Velké Británie.

První volný den na mistrovství strávily Češky tréninkem. Jen odpoledne měly na pár hodin volno. Ovšem jejich bydlení na nejvzdálenějším okraji Caen v komplexu bývalých kasáren jim nedovoluje ani procházky po centru města, kam se jede dobrou čtvrthodinkou autem. V pátek si však udělaly první výlet.

Dopoledne si zatrénovaly, poobědvaly a odpoledne vyrazily autobusem směrem k pobřeží. Cíl? Zdejší ani nemůže být jiný. Byla to místa vylodění Spojeneckých vojsk v Normandii během druhé světové války. Jako první navštívily lázeňské městečko Arromanches, kde do deseti dní po invazi spojeneckých vojsk vznikl zcela nový mobilní přístav a centrum dalších operací. Podívaly se na přístav, prohlédly si zdejší muzeum a nakoupily potřebné suvenýry. Potkaly se i se soupeřkami z Itálie, které se přijely podívat o chvíli před nimi.

Druhou zastávkou odpoledního výletu byl památník amerických obětí vylodění v Normandii na známé Omaha Beach. Tvoří ho muzeum a hřbitov. Přesně 9 387 bílých náhrobních kamenů je tam rozloženo na 172 akrech země, kterou Francie USA bezplatně pronajímá.

„Výlet se mi líbil,“ ujišťovala defenzivní hráčka Eva Herzigová. Jediné, co ji mrzelo, bylo to, že tým neměl čas navštívit přímo pláž, která byla od hřbitova vzdálená ještě přes půl kilometru. „Slíbila jsem totiž bratrovi, který je fanda do druhé světové války, přinést písek,“ pokrčila rameny.

Jenže čas tlačil. Tým se vrátil do Caen kolem šesté hodiny a ještě musel stihnout taktickou přípravu na sobotního soupeře. Tým je na soboru připraven. Jen Eva Holešová má problémy s rukou. Dostala pukem do dlaně a má ve vnitř krevní sraženinu. Jestli nastoupí, to se uvidí až před zápasem.

Dánsko nebude lehký soupeř

Dánský tým nebude rozhodně lehkým soupeřem. Při porovnání se dvěma předchozími asi nejtěžším, na jakého zatím české hráčky narazí. Dánky mají za sebou dvě utkání. V prvním porazily Velkou Británii 8:1. Ve druhém zdolaly Italky po boji 3:1 a až ve třetím prohrály s domácí Francií 1:3. Přitom rozhodně nebyly horším týmem, ale nedokázaly být tak produktivní, jako jejich soupeřky.

Dánky se opírají především o svůj první útok Jensenová – Henriksenová a Jakobsenová, který zařídil osm z dvanácti vstřelených branek dánského celku. Jmenovitě pak musí české obranné hráčky pohlídat Josefine Jakobsenou, která se hned v prvním utkání trefila čtyřikrát a gól dala zatím v každém zápase. Sama si umí šanci připravit i proměnit.


Galerie
Autor: Kateřina Bogliová
Autor: Kateřina Bogliová
Autor: Kateřina Bogliová
Autor: Kateřina Bogliová
Autor: Kateřina Bogliová
Autor: Kateřina Bogliová