16.01.2011 | Miroslav Přerost

MS hráčů do 20 let: Hodnocení trenérů

Předkládáme hodnocení celého období přípravy těsně před juniorským světovým šampionátem a samotného mistrovství světa. Jde o stručný popis tréninků v dějišti šampionátu i jednotlivých utkání. Dále přikládáme souhrnné hodnocení s řadou závěrů. Podrobné hodnocení bylo předloženo Výkonnému výboru Českého svazu ledního hokeje a na trenérských seminářích bude předneseno trenérům příslušné věkové kategorie, včetně zpracovaných video materiálů.
16. – 19.12.2010 DETROIT TROY
Dvě tréninkové jednotky denně zaměřeny na opakování konceptu hry se všemi hráči. Snahou bylo rychlé zapracování hráčů do základních bodů (založení útoku z obranného pásma, ze středního pásma, obrana středního a obranného pásma, pohyb hráčů v útočném pásmu) pro celý tým. Ve večerních hodinách probíhaly speciální porady zaměřené na systém hry pro celé mužstvo a dělené porady s jednotlivými hráči nebo skupinami o rolích v mužstvu.

19. – 23.12.2010 ROCHESTER
Jedna tréninková jednotka denně. Zaměření na jednotlivé detaily hry. Speciální situace ve středním pásmu, v obranném pásmu, speciální přesilovkové sestavy, sestavení speciálních formací pro oslabení, různé varianty na vhazování, herní obranné varianty proti konkrétním soupeřům. Ve večerních taktických poradách byly využity materiály z minulých turnajů, kde jsme se utkali se soupeři, které jsme měli v základní skupině (SWE,RUS)

21.12.2010 - přátelské utkání CZE – USA 3:2sn (1:1, 0:0, 1:1)
V utkání jsme podali kompaktní výkon a dobrou hrou v obranném pásmu. Dobrý výkon podal brankář Novotný. V utkání nebyla využita útočná trojice Horák, Nestrašil, Soudek. Z celkového hodnocení všech utkání z MS asi nejlepší výkon.

23.12.2010 - přátelské utkání CZE – GER 4:3 (0:1, 1:2, 3:0)
Patrně pod dojmem blížícího se MS podali hráči v prvních dvou třetinách velmi průměrný výkon. Chybělo nasazení, odvaha v osobních soubojích, bruslařské úsilí, snaha jít do branky, což proti houževnatým a dobře bruslícím Němcům nestačilo. Obrat nastal ve třetí třetině, kdy jsme zlepšili pohyb a důraz v zakončení. Využili jsme i změny v brance soupeře a 3x překonali nejistého brankáře soupeře.

24.12.2010 přesun do BUFFALA

25. – 26.12.2010 Tréninky specializované na konkrétní soupeře
Z mužstva pro zranění vypadl O. Palát což byla velká ztráta. Rozpadla se hned v úvodu naše nejúdernější útočná trojice Palát, Horák, Nestrašil.

27.12.2010 CZE - NOR 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)
Velmi důležité utkání pro vstup do turnaje. Byla cítit nervozita na hráčích, která byla znát v první třetině v proměňování šancí. Klidem bylo vstřelení branky v druhé třetině. Vítězstvím v utkání byl splněn důležitý bod pro další průběh turnaje.

28.12.2010 CAN – CZE 7:2 (2:1, 3:0, 2:1)
30.12.2010 SWE – CZE 6:3 (3:1, 2:2, 1:0)
31.12.2010 CZE – RUS 3:8 (1:4, 1:4, 1:0)

Chtěli jsme v jednom z těchto utkání překvapit soupeře a získat důležité vítězství o postup do čtvrtfinále. Všechna tato utkání měla stejný scénář. Do utkání jsme vždy dobře vstoupili a  vstřelili vedoucí branku. Bohužel jsme pak brzo inkasovali rychlou branku v oslabení a rychle i další . Problém nastal v okamžiku kdy soupeř vytvořil tlak v naší třetině v prostoru branky.
Jednoznačně jsme nestačili v bruslení, intenzitě a technice. Mužstva nás převýšila ve všech individuálních činnostech. Je třeba konstatovat, že v současné době nemáme šanci tyto mužstva porážet.
Ve skupině jsme obsadili 4 místo a se ziskem 3 bodů jsme hráli ve skupině o 7. – 12.místo

2.1.2011 CZE – GER 3:2 (0:0, 1:1, 2:1)
Velmi těžké psychicky náročné utkání. Vítězstvím jsme si zajistili účast v příštím ročníku MS. Mužstvo ukázalo charakter a dokázalo otočit zápas, který se od začátku pro nás nevyvíjel dobře.

4.1.2011 CZE – SVK 5:2 (2:0, 3:2, 0:0)
Utkání se odehrálo v uvolněné atmosféře, jelikož si obě mužstva už předem zachovala příslušnost k elitní skupině pro příští sezónu. Konečně jsme vyhráli větším rozdílem a utkání jsme prakticky rozhodli v úvodu druhé třetiny.
I přesto, že v nás zůstává zklamání z toho, že jsme nepostoupili do čtvrtfinále jsme náš úkol splnili a všechna mužstva mino elitní skupinu porazili

Celkové hodnocení

Celé hodnocení světového šampionátu je třeba rozdělit na dvě základní fáze:
  • Porovnání s mužstvy světové špičky (USA, CAN, RUS, SWE)
  • Porovnání s ostatními mužstvy (GER, NOR, SVK, SUI)

Proti silným celkům světa se podle mého názoru kvalitativní odstup ještě zvýšil. Celkově zaostáváme v dynamicko – silovém projevu. Všechny týmy nás převyšují v obratnosti, v rychlosti herní realizace a technice jednotlivých hráčů. Díky těmto nedostatkům máme následně problémy v dalších činnostech (přesilové hry, vhazování, rychlý přechod do protiútoku,zapojení obránců do ofenzivy a hlavně v oslabeních). Problém rozvoje dynamické síly je třeba okamžitě začít řešit v klubech zvýšením počtu tréninků na suchu v průběhu sezóny zaměřených na dolní končetiny a core. Nedostatky v technice se projevují u všech reprezentačních mládežnických reprezentací počínaje U16.

Další problém, který se objevuje na mezinárodní úrovni je intenzita a nasazení mezi našimi hráči a ostatními týmy. Kde hledat důvody? Nízká intenzita utkání v našich soutěžích, nízký tlak trenérů na hráče v tréninku, samotná skladba tréninkových jednotek a samozřejmě i vlastní přístup hráčů k tréninku i zápasu. Hráči se velmi těžce v mezinárodních zápasech přizpůsobují a většinou nejsou schopni vysokou intenzitu v zápasech udržet. S výjimkou mužstev Slovenska a Norska nás všechny týmy v této činnosti převyšovali.

S mužstvy umístěnými od 5. místa níže jsme schopni hrát vyrovnané zápasy. Prakticky zmizela mužstva outsiderů a všechny týmy se vyrovnávají což potvrdily i výsledky zápasů.

Zjištěním je, že se zařazujeme do skupiny týmů 5 až 10, kde sehráváme naprosto vyrovnaná utkání. Bohužel týmy na pořadích 1 až 4 se nám opět vzdálily.

V čem jsme konkurenceschopní?
V systému hry a jeho variabilitě, v útočné aktivitě s rovnocennými soupeři.

Technické nedostatky našich hráčů:
Obránci: 
  • bruslení –technika, rychlost a obratnost
  • Získávání kotouče v obranném pásmu
  • Uvolnění, vyvezení kotouče, rozehrávka
  • Odhad na řešení situací v útočném pásmu
  • Přebírání hráčů
  • Střelba od modré a podpora útoku
  • Chytání a blokování střel
Útočníci: 
  • Bruslení
  • Rychlost a přesnost zakončení
  • Získávání kotouče v útočném a stř. pásmu, dobruslování
  • Proměňování šancí
  • Řešení situací 1 -1
  • Chytání a blokování střel
Obecně máme velký problém v odebrání kotouče soupeři po celém hřišti. Hráči jsou pasivní a očekávají chybu soupeře.
Návyk z domácích soutěží, kdy hráči ztratí v důsledku nízké úrovně techniky velké množství kotoučů!!

Vyhodnocení:

Úkol  pro SO ČSLH  a trenéry všech juniorských kategorií je se důsledně zaměřit na rozvoj techniky hráčů.

Dosáhneme toho pouze větším množstvím speciálních tréninků ve skupinách s konkrétním technickým zaměřením. Cílem nás všech musí být hráč s excelentní dovedností, kterou dokáže provádět s maximální intenzitou.

SO ČSLH musí stanovovat cíle konkretizovat prostředky jak toho dosáhnout. Vytvořit měsíční plány pro individuální tréninky juniorských kategoriích a kontrolovat jejich plnění.

Nejdůležitější body: 
  • Bruslení a obratnost
  • Získávání kotouče holí
  • Hra u mantinelu a kontrola kotouče
  • Hra 1 – 1 po celém hřišti
  • Trénink mimo led