25.04.2013 | Lucie Štěrbová, Martin Pešout

MS do 18 let: Slováci se zachránili, o zlato budou bojovat Kanada s USA

Slováci se po výhře 3:2 udrželi v elitní skupině mistrovství světa do 18 let, do B skupiny padá Lotyšsko. Finále šampionátu v Soči pak bude čistě zámořskou záležitostí. V prvním semifinále totiž Kanada porazila Finsko 3:1, v tom druhém pak Spojené státy v nájezdech porazili domácí Rusy, které hnala plná hala Bolšoj, 4:3. Finále je na programu v neděli v 18 hodin středoevropského letního času.
O udržení, 2. zápas
Lotyšsko – Slovensko 2:3 (2:2, 0:0, 0:1)

Slovensko zvítězilo v prvním zápase o udržení 5:2, v tom druhém to ale mělo mnohem těžší. Slováci šli sice po brankách Reháka a Lantošiho už ve 12. minutě do dvoubrankového vedení, Lotyši ale dokázali ještě do konce první části srovnat. V nervózních dalších čtyřiceti minutách bylo hokejové krásy poskrovnu, Slováci ale dokázali výhru ubojovat. Ve 45. minutě se trefil Šoltés a zajistil tak Slovákům setrvání v elitní skupině i příští rok.

Lotyšsko: Resetnikovs – Bernhards, Jaks, Zemitis, Mamcics, Karelis, Bindulis – Maslovskis, Osipovs, Golovkovs (C) – Homjakovs, Aploks, Egle – Birzitis, Bukarts, Smits – Petersons, Zembergs, Krievins – Batna.

Slovensko: Okoličány – Bačik, Černák, Sloboda, Boboš, Gula, Dubeň, Holenda – Cehlárik (C), Lantoši, Rehák – Horvát, Varga, Šoltés – Šille, Žilka, Ambróz – Petráš, Predajniansky, Beták.

Branky a nahrávky: 15. Jaks (Bernhards, Golovkovs), 20. Bukarts (Birzitis, Smits) – 10. Rehák (Lantoši), 12. Lantoši (Cehlárik), 45. Šoltés (Varga). Vyloučení: 7:7 + Petersons 10 OT. Využití: 1:1. Střely na branku: 29:31. Průběh zápasu: 0:2, 2:2, 2:3.


Semifinále
Kanada – Finsko 3:1 (0:0, 2:0, 1:1) 

Prvním finalistou mistrovství se stala Kanada, tým, který ve čtvrtfinále porazil Česko. Javorové listy šli ve druhé třetině do dvoubrankového vedení. Antonen z Finska ale dokázal ve 48. minutě snížit a závěr utkání tak byl pořádně dramatický. Výhru Kanady pečetil do prázdné branky až v 60. minutě Bennet.

Kanada: Desrosiers (Martin) – Heatherington, Bowey, Morin, Morissey, Bigras, Theodore – McDavid, Klimchuk, Reinhart (C) – McKeown, Ritchie, Dauphin – Baptiste, Laplante, Gauthier – Verhaeghe, Garlent, Nastasiuk.

Finsko: Saros (Husso) – Lintuniemi, Honka, Kuronen, Autio, Mäkinen, Ilvonen, Pulli – Mustonen (C), Lehkonen, Ikonen – Tanus, Rauhala, Kapanen – Antonen, Kinnunen, Westermarck – Puhakka, Ojamäki, Kiviranta – Ainali.

Branky a nahrávky: 24. Klimchuk (Gauthier, Reinhart), 25. Morrissey (Gauthier), 60. Bennett – 48. Antonen (Lehkonen). Vyloučení: 3:6. Využití: 1:1. Střely na branku: 39:26. Průběh zápasu: 2:0, 2:1, 3:1.


Rusko - USA 3:4 sn. (0:1, 2:0, 2:1 - 0:0)

V zápase, které by klidně sneslo označení jako předčasné finále, přetlačili Američané domácí sbornou až po samostatných nájezdech. Přestože tým USA svého soupeře výrazně přestřílel, větší šance měli Rusové. Skóre otevřel Kelleher, domácí ale dokázali vývoj utkání otočit. A když už to vypadalo, že Rusko vyhraje, dvě minuty před koncem srovnal Louis. V nájezdech si následně připsal vítěznou trefu JT Compher.

Branky a nahrávky: 26. Buchněvič (Ničuškin), 33. Ničuškin (Buchněvič), 57. Lešenko (Zub) – 17. Kelleher (McCarron, Motte), 45. Vannelli (Kelleher, Allen), 58. Louis, rozh. náj. Compher. Rozhodčí: Bjork (SWE), Hradil (CZE) – Nieminen (FIN), Tošenovjan (CZE). Vyloučení: 4:4. Bez využití. Střely na branku: 29:58. Průběh zápasu: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:4.

Rusko: Šestjorkin (Serebrjakov) – Glukov, Demidov, Rafikov, Judin, Zub, Gavrikov, Lysenko, Stětsenko – Ivanov, Buchněvič, Ničuškin (C) – Tolčinskij, Tkačjov, Barbašev – Galejev, Šatskij, Setdikov – Svečnikov, Alexejev, Lešenko.

USA: Demko (Weyrick) – Santini, Ausmus, Butcher, Thompson, Clifton, Lewis, Vannelli – Compher (C), Louis, Hayden – Malone, Motte, Fasching – Allen, Kelleher, McCarron – Labanc, Eichel, Eiserman – Cook.