12.01.2016 | David Soumar

Konec medailových nadějí. Juniorky nezvládly čtvrtfinále proti Švédsku

V úterý byla na programu MS žen do 18 let v St. Catharines čtvrtfinálová střetnutí a první duel o udržení. Češky se utkaly se Švédskem, přes které chtěly vykročit vstříc medailovým bojům. Český sen o zisku cenného kovu se ale rozplynul ve třetí třetině, ve které seveřanky předvedly obrat. Hokejistky do 18 let tak čeká zápas o páté místo, v němž se střetnou s Finskem, které rovněž nezvládlo své čtvrtfinále. Poslední česká bitva na turnaji je na programu 14. ledna od 16:00 SEČ.

Češky do duelu s vítězem skupiny B vstoupily skvěle. Brankářku Söderbergová zasypaly více jak pětatřiceti střelami a po čtyřiceti minutách šly do kabin s dvoubrankovým náskokem. Jenže po návratu na ledovou plochu přeřadily švédské hokejistky na vyšší rychlostní stupeň.

Švédsko přidalo v závěrečné periodě další dvě branky, a ze stavu 2:1 tak otočilo na 2:3. Svěřenkyně trenéra Fidrmuce tak musely spolknout velmi hořkou pilulku – s koncem ve čtvrtfinále nikdo nepočítal. Juniorky se budou muset pro poslední zápas přesunout do menší haly, kde se po dni volna utkají s Finkami o umístění na pátém místě.

Soupeřky Češek pro poslední duel šampionátu za sebou rovněž budou mít neúspěšné čtvrtfinále. Výběr Suomi nestačil na Rusko, které si v krásném zápase připsalo výhru 3:0. Rusky po volném dnu čeká semifinále s domácí Kanadou, Švédky duel se Spojenými státy.

Na čtvrtečním programu nebude chybět ani druhý duel o udržení mezi Švýcarskem a Francií. Za záchranou v prvním vzájemném mači lépe vykročily Švýcarky, které si připsaly výhru 5:1 a sérii mohou už ve druhém zápase rozhodnout.

Čtvrtfinále

ČESKO – ŠVÉDSKO 2:3 (0:0, 2:1, 0:2) 
Branky a nahrávky: 30. Hymlárová (Bucifalová, Zedníková), 36. Bucifalová (Hymlárová) – 33. Tedenbyová (Anderssonová), 42. Murenová (Adolfssonová), 50. Tedenbyová (Olssonová, Adolfssonová). 

RUSKO - FINSKO 3:0 (1:0, 0:0, 2:0) 
Branky a nahrávky: 8. Běloglazovová (Pirogovová, Vodopjanovová), 58. Kadirovová (Běloglazovová), 59. Kadirovová 

První zápas o udržení: 

ŠVÝCARSKO - FRANCIE 5:1 (2:1, 0:0, 3:0) 
Branky a nahrávky: 11. Bertaová (Enzlerová), 17. Reudiová (Mullerová, Bartaová), 46. Mullerová (Allemannová), 48. Mullerová (Bachmannová), 58. Schlegelová (Enzlerová, Quennecová) – 19. Verneyová (Aurardová)

Foto: Utsav Gupta, Niagara News