27.03.2014 | David Soumar

Juniorky ve čtvrtfinále přehrály Švédky a budou bojovat o medaile

České hokejové reprezentantky do 18 let po postupu ze skupiny čekalo důležitější utkání. Ve čtvrtfinále se střetly se Švédkami a tento zápas zvládly s velkým přehledem. Ani jednou neinkasovaly a po výhře 3:0 postupují do semifinále. Dále šampionátem jde na úkor finských hokejistek také Rusko.
České reprezentantky si před utkáním věřily a již několik minut před zahájením netrpělivě přešlapovaly před ledovou plochou. Natěšenost do čtvrtfinálového duelu se jim vskutku vyplatila. Od prvních minut hrály s velkou energií a odhodlaností. Švédky po první třetině trojnásobně přestřílely, a ještě než zazněla siréna ukončující první část, dostaly se do vedení 2:0.

Češkám se v průběhu utkání dařilo své soupeřky dostávat výrazně častěji pod tlak. Jako první z něj těžila Kateřina Bukolská. Česká juniorka poté, co dostala puk na hokejku, zamířila naprosto přesně do horní části branky, nad lapačku švédské brankářky Berglindové.

České reprezentantky také poměrně snadno procházely obranným párem Švédek. Několikrát se díky dobrému zrychlení dostaly do velké šance a švédská brankářka si musela sama poradit s útočící hráčkou. Často na ní české útočnice ztroskotaly, ne však Aneta Lédlová. Ta s kotoučem prchala sama již od středového kruhu a následně se jí povedlo procpat puk pod výstrojí švédské gólmanky.

V následujícím dějství již byla na Švédkách vidět frustrace. Hráčky ze Skandinávie se totiž jen s velkým úsilím probíjely pečlivou obranou českého týmu. Když už se jim to podařilo, jejich snažení ukončila brankářka Peslarová. Mladá brankářka si v průběhu utkání poradila s každým z jednadvaceti střeleckých pokusů soupeřek a vychytala nulu.

Švédky se po bezbrankové druhé třetině pokusily o zvýšení náporu a vyrovnání skóre. To se jim nepodařilo, dokonce ani když odvolaly brankářku Berglindovou a zkusily zaútočit v šesti. Nejenže branku nedaly, jeden kotouč skončil v jejich vlastní síti. Češky na prázdnou bránu vypálily dvakrát, poprvé jen o kousek minuly a bylo z toho zakázané uvolnění. Napodruhé se již puku ujala Martina Mašková, která z větší vzdálenosti trefila přesně střed branky.

V tom okamžiku propukla na české střídačce obrovská radost. Češky si zajistily postup do semifinále a poperou se o cenné kovy. V sobotu je čeká semifinálová bitva s USA.

Česká republika – Švédsko 3:0 (2:0, 0:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 16. Bukolská (Vanišová), 19. Lédlová, 59. Mašková

„Zápas se nám povedl, hrály jsme týmově,“ těšilo Anetu Lédlovou

České juniorky si po přesvědčivém výkonu poradily se Švédkami ve čtvrtfinále a svého loňského přemožitele v zápase o bronz poslaly do boje o páté místo. „V kabině převládá radost,“ potvrdila Aneta Lédlová velkou spokojenost s výsledkem. „Dokázaly jsme, že můžeme hrát o medaile. Uvidíme, jak to půjde dál, ale bronz je náš hlavní úkol,“ prohlásila autorka druhé české trefy.
 
Hokejistky ze střední Evropy vstoupily do čtvrtfinálového duelu velmi odhodlaně a již od úvodních minut Švédky přehrávaly. „Tým si dnes věřil. Holky chtěly vyhrát a byly hlavně v první třetině velmi aktivní,“ všiml si trenér Jan Fidrmuc. „Byly jsme hodně nabuzené,“ souhlasila Lédlová. „Pro náš ročník 96 je toto poslední rok, kdy můžeme ten bronz dokázat,“ neskrývala medailové ambice českého týmu.
 
Reprezentantky byly udivené, že jejich soupeřky nepředvedly to, na co jsou od nich zvyklé. „Nevím, zda se Švédky ve včerejším zápase nevyčerpaly, ale byla jsem překvapená, že hrají vcelku pomalý hokej,“ přemýšlela brankářka Klára Peslarová. „Švédky lehce zklamaly, nebyly tak důsledné a důrazné,“ zarazilo trenéra Fidrmuce. „Byly jsme o dost lepší než ony, vůbec neohrožovaly branku, a když už ano, tak to nebylo nic extra,“ dodala Peslarová.
 
Češkám naopak velmi dobře fungovala defenzivní činnost, brankářka Peslarová navíc udržela čisté konto. „Zachytal nám gólman, obrana hrála výborně. Nepustily jsme Švédky do přečíslení, všechno střílely jen z dálky,“ těšilo Lédlovou. „Chytala velmi dobře a hlavně zachytala svůj styl. Ona hrává s kluky, takže je zvyklá na nějaký zápřah a dění,“ pravil kouč Fidrmuc.
 
Samotné Peslarová udělalo vychytané čisté konto velkou radost, a po zápase si dokonce schovala na památku puk. „Nula mě velmi těší. Jsem za ní ráda, protože je to moje poslední mistrovství za osmnáctky,“ řekla. Také ona si pochvalovala, jakým způsobem Češky duel zvládly. „Bylo to v pohodě. Holky mě podržely, já jsem podržela holky. Pak už jsem se soustředila jen na to, abychom vyhrály. Ve třetí třetině Švédky začaly útočit a snažily se dát gól, ale zlomila to Martina Mašková, když trefila prázdnou branku. Byl to pro ni první gól na mistrovství,“ vzpomněla svou spoluhráčku.
 
České reprezentantky tedy mohou být spokojené a do semifinále s USA mohou jít s klidnou hlavou. „Povedlo se nám to, hrály jsme týmově,“ chválila Lédlová. V souboji se Spojenými státy budou Češky outsiderem, ale svého soupeře budou chtít potrápit. „Nedívat se na to, kdo má co vepředu za znak. Hrát se dá s kýmkoliv, ať už jsou to týmy na špičce jako Kanada, Amerika nebo kdokoliv jiný,“ uzavřela odhodlaně Peslarová.
 
 
Na videu hovoří Aneta Lédlová (útočnice), Klára Peslarová (brankářka) a Jan Fidrmuc (trenér).

Rusky dosáhly na historický úspěch

Ruské juniorky se zatím z žádného většího úspěchu neradovaly, jelikož pokaždé hrály na MS jen o udržení. V průběhu letošního šampionátu ale předvádějí velice dobrý hokej a vynikají především v početních převahách. Právě proto je nikdo ve čtvrtfinále s Finskem nemohl mít za velkého outsidera. Finky šly v utkání sice jako první do vedení, pak již ale skórovaly jen ruské hokejistky. Po vyrovnání obstarala rozhodující branku Nerjuevová, která po závěrečné siréně mohla se svými spoluhráčkami slavit historický postup. 

Rusko – Finsko 3:1 (0:1, 1:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 37. Kadirovová (Rachimovová), 51. Nerjuevová (Rachimovová, Batalovová), 59. Šochinová – 12. Nuutinenová (Nilssonová)

Japonsko udolalo domácí Maďarky v prvním zápase série o udržení

Zcela odlišné starosti teď mají Japonky a domácí Maďarky. Poslední týmy obou základních skupin bojují v sérii hrané na dva vítězné zápasy o turnajovou účast v příští sezoně. Maďarky začaly aktivně, ale narážely na chytrou japonskou hru vycházející ze zabezpečené obrany. Japonky se navíc po jednom z brejků dostaly do vedení, a přestože domácí hráčky v prostřední části dvakrát skórovaly, reprezentantky země vycházejícího slunce se nenechaly vyvést z míry. Ještě do druhé přestávky třemi zásahy strhly vedení na svoji stranu, a rozhodly tak o celém utkání. Maďarky sice v závěru snížily, na vyrovnání už však nedosáhly.
 
Japonsko – Maďarsko 4:3 (1:0, 3:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 7. Miyazakiová (Ukitaová, Toková), 29. Tsukimotová, 32. Ukitaová (Miyazakiová), 33.Ukitaová (Hattoriová, Tsukimotová) – 26. L. Pinterová(Medgyesová), 27. Horvathová (Kriviová, L. Pinterová), 58. Horvathová (Jokaiová-Szilagyiová)

Autorem fotografie je Martin Mašek