29.03.2014 | David Soumar

Juniorky nestačily na USA, teď se poperou o bronz

Po postupu ze čtvrtfinále MS žen v Budapešti čekal české juniorky velice ambiciózní soupeř ze Spojených států amerických. Američanky do utkání vlétly hodně aktivně, české juniorky s nimi ale dlouho držely krok. Na postup do finále to nakonec nestačilo. Podobný scénář mělo i utkání Ruska s Kanadou. Rusky tedy v neděli vyzvou Češky v utkání o bronz, o zlato se utkají oba zámořské týmy.
Češky do utkání s USA nastoupily s jasným cílem, chtěly se především držet defenzivní činnosti a počkat si na nějakou šanci na brejk. Plán se jim většinu času dařil. České juniorky byly ve vlastním obranném pásmu velmi pečlivé, přesto před první sirénou inkasovaly. Když se poprvé dostaly Češky do oslabení, hráčky ze zámoří ihned udeřily. Přesilovkovou kombinaci zakončovala střelou z mezikruží Baldwinová a Peslarová kapitula poprvé. Ovšem pozitivní čísla s jedinou inkasovanou brankou pak česká gólmanka držela ještě dlouhou dobu. 

Češkám se totiž dařilo eliminovat americké střelkyně na dalších šestatřicet minut. Navíc se jim, respektive Vendule Přibylové, podařilo najít skulinku v obraně Američanek. Mladá útočnice zachytila puk v středním pásmu a sama se řítila na americkou branku. Přibylová zvolila střelu mezi betony a následně na české střídačce propukla obrovská radost. Úsměv na tvářích mohl českým hráčkám vydržet ještě do konce druhé části a do kabin mohly jít naprosto spokojené za vyrovnaného stavu.

Američanky se ale asi s remízou nechtěly spokojit, a tak do třetí třetiny vstoupily s tím, že chtějí rozhodnout. Již ve druhé minutě se prosadily a opět to byl zásah v početní převaze. Češky inkasovaná branka poznamenala a už na nich nebyla vidět tak velká spokojenost. Peslarová, která musela během celého utkání dávat pozor celkem na jednašedesát střel, inkasovala ještě jednou. Nicméně celá česká obrana v čele s brankářkou může být spokojená, jelikož dlouho Američanky trápily a především 
osmapadesát střeleckých pokusů dokázaly zastavit.

Češky dokázaly s Amerikou dlouho hrát vyrovnaně a skóre 1:3 bylo zatím vůbec nejlepším výsledkem proti Spojeným státům americkým na letošním MS. Hokejistky ze zámoří do té doby svým soupeřkám vždy nasázely alespoň šest branek za zápas. České hokejistky do 18 let tak před utkáním o bronz rozhodně nezklamaly a nyní se již mohou soustředit na utkání s Ruskem, které rozhodne, zda přivezou domů medaile. 

USA – Česká republika 3:1 (1:0, 0:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 5. Baldwinová (Williamsonová), 42. Gilmoreová (Cianfaranová, Dunneová), 50. Kentová (Cianfaranová, Bizalová) – 38. Přibylová (Vanišová)

„Stav 1:1 byl výborný, chtěli jsme zkusit ještě něco uhrát,“ zní z české kabiny

Přestože české hokejistky prohrály s Američankami 1:3, nebylo na nich vidět přílišné zklamání. Věděly, že podlehly soupeři, který patří do naprosté špičky ženského hokeje. „Říkaly jsme si, že nemáme co ztratit, že můžeme jen získat,“ poodhalila Martina Zedníková, s čím šlo mužstvo do zápasu. „Američanky byly jasně lepší, to bylo vidět,“ upozornila Vendula Přibylová, autorka jediné české trefy.

Juniorky přizpůsobily svou taktiku soupeři a díky dobré defenzivní činnosti držely po dvou třetinách nadějný nerozhodný výsledek. „Nečekaly jsme, že to bude takto vyrovnaný hokej. Když se nám podařilo srovnat a bylo to po druhé třetině 1:1, hrálo se prakticky od nuly,“ poukázala Přibylová. Právě mladá útočnice dala Češkám naději, když proměněným brejkem v závěru druhé třetiny srovnala stav. „Hlavně jsem doufala, že k brance dojedu a že k mě ta Američanka nedobruslí,“ vzpomínala na svoji trefu. „Pak už jsem se jen snažila kamkoliv vystřelit,“ dodala.

Trenér Jan Fidrmuc potvrdil, že základem české hry byla zodpovědnost ve vlastní třetině. „Chtěli jsme hrát ze zajištěné obrany a na rychlé brejky. Naordinovali jsme si důslednou obranu, protože jsme očekávali, že budeme pod palbou,“ řekl. Američanky nastřádaly během duelu celkem jednašedesát střel, Češky naopak ohrozily brankářku Burtovou jen devětkrát. „Hlavně jsme se zaměřily na obranu, moc jsme neútočily. Taková byla naše taktika,“ souhlasila Zedníková, která byla vyhlášena nejlepší českou hráčkou zápasu.

Před poslední dvacetiminutovkou to nevypadalo s juniorkami vůbec špatně, nerozhodný stav dával naději na dobrý konec. „Výsledek 1:1 po druhé třetině byl pro nás výborný, měli jsme ještě nějakou možnost a chtěli jsme zkusit něco uhrát,“ potvrdil český trenér. „Do třetí třetiny jsme nastupovaly s tím, že to zkusíme. Nechtěly jsme jen svěsit hlavy,“ řekla Přibylová. „Byly jsme před třetí třetinou nabuzené, ale pak přišly dva hloupé góly,“ litovala Zedníková. „Kdybychom nebyly tolik vylučované, možná bychom to uhrály na remízu a prodloužení,“ přemítala. Právě přesilovková branka Američanek v úvodu třetí části se ukázala jako rozdílová, Češky na ni už nenalezly odpověď.

Reprezentantky také sledovaly první semifinále, které se hrálo už odpoledne. „Byly jsme hodně nervózní. Říkaly jsme si, že přece nemůžeme hrát znova s Kanadou,“ prozradila Zedníková. Rusky v odpoledním duelu velmi potrápily favorita na zlato a s Kanadou prohrály až po prodloužení 0:1. „Dobrý výsledek nás povzbudí, ale Rusky budou taky odhodlané,“ upozornila Přibylová na to, že boj o třetí místo bude velmi těžký. Češky ví, že je nečeká vůbec jednoduchý zápas, pro svůj bronzový sen však udělají všechno. „Zápas s Ruskem bude stejný jako s Amerikou. Budeme bojovat a musíme to urvat,“ uzavírá odhodlaně obránkyně Zedníková.


Na videu hovoří Vendula Přibylová (útočnice), Martina Zedníková (obránkyně) a Jan Fidrmuc (hlavní trenér).

Rusky byly blízko obrovskému překvapení, s Kanadou prohrály v prodloužení

První semifinále mezi Kanadou a Ruskem mělo jasného favorita a podle toho také vypadal jeho průběh. Kanaďanky hned od úvodního vhazování vlétly na své soupeřky a tlačily se za první brankou, narážely však na obětavou ruskou defenzivu. Precizní obrana mladých Rusek a zejména famózní výkon brankářky Tarakanové, jež chytila celkem devětašedesát střel, však udržely celých šedesát minut bezbrankový stav. Své šance navíc měly také Rusky, a tak i Tileyová v brance Kanady musela předvést několik dobrých zásahů. Jedinou branku celého utkání vstřelila v 64. minutě Lauren Wildfangová, která svým zásahem poslala Kanaďanky zaslouženě do finále.

Kanada – Rusko 1:0p (0:0, 0:0, 0:0 – 1:0)
Branky a nahrávky: 64. Wildfangová (Leslieová, Heffernanová)

Finky zdolaly ve skandinávském derby Švédky a slaví páté místo

Soubojem o páté místo končil turnaj pro Švédky a Finky, poražené čtvrtfinalistky. Finky vstoupily do zápasu aktivně a byly většinu času lepším týmem, přesto však musely dvakrát dotahovat. Na úvodní branku Švédek na začátku prostřední třetiny odpověděly těsně před přestávkou, na druhý inkasovaný gól v půlce třetí části zareagovaly mnohem rychleji a vyrovnaly za necelou minutu. V prodloužení pak celé utkání rozhodla Marjut Klemolová, která dostala nabito na modrou čáru a tvrdou ranou rozvlnila síť za brankářkou Abergovou.

Švédsko – Finsko 2:3p (0:0, 1:1. 1:1 – 0:1)
Branky a nahrávky: 21. Olssonová, 54. Samuelssonová (Hjalmarssonová) – 38. Nuutinenová (Sakkinenová), 54. S. Hakalová (Nuutinenová Rakkolainenová), 62. Klemolová (Kayhková, Salomakiová)

Japonsko si po parádním představením ve třetí třetině zajistilo účast v elitní skupině MS pro příští rok

Japonky vstupovaly do utkání s vedením 1:0, a tudíž věděly, že celou sérii o udržení mohou dnes ukončit. Z hlediště hlasitě podporované Maďarky si zase chtěly vynutit třetí zápas. To se jim nepovedlo, jelikož nevstřelily jediný gól, jejich soupeř se oproti tom radoval hned šestkrát. Čtyři zásahy z půl tuctu přesných střel padly ve třetí třetině. Navíc dvě branky Japonek v závěru utkání byly opravdu velice pohledné. Za vše mluví gól vstřelený čtrnáct sekund před koncem Japonkou, která se i po pádu v jízdě po kolenou trefila přesně pod víko. 

Maďarsko – Japonsko 0:6 (0:1, 0:1, 0:4)
Branky a nahrávky: 8. Toková (Miyazakiová), 37. Ukitaová (Miyazakiová, Toková), 51. Enomotová (Takaová, Sasanová), 56. Tsukimotová (Hattoriová, Toková), 59. Miyazakiová (Toková, Ukitaová), 60. Enomotová (Toková, Kawashimaová)

Autorem fotografie je Martin Mašek.