11.08.2011 | Jaroslav Plíšek

Jaroslav Plíšek: Poznatky ze stáže ve švédském MoDo Hockey

V únoru letošního roku jsem absolvoval desetidenní stáž u mládežnických kategorií ve švédském MoDo Hockey. Po dohodě s Petrem Studničkou, metodikem mládeže ČSLH, jsem sepsal své poznatky, které dávám k dispozici trenérské veřejnosti. MoDo je považováno za klub s nejpropracovanějším systémem výchovy hokejových talentů ve Švédsku. Z jeho líhně pochází například Peter Forsberg, Daniel a Henrik Sedinové, Tobias Enström, Markus Näslund a mnoho dalších.
Předem bych chtěl upozornit, že dvacetitisícové městečko Örnskölsdsvik, kde se klub nachází, disponuje čtyřmi kluby pro začínající hokejisty. Rodiče zapisují začínající hokejisty do klubu, který je jejich čtvrti nejblíže. Až v následujících letech (12 let) pořádá MoDo výběry. Tímto způsobem se například dostal do klubu Markus Näslund.
Tréninkové centrum Modo se skládá ze tří ledových ploch. Nová hala ve městě je určena pro utkání a tréninky MoDo A a Hockey Institut (U16 – U20). Další dvě plochy jsou mimo centrum města. V těchto místech najdeme veškerý servis pro mládež (rozcvičovna, tartan, fotbalové a basketbalové hřiště).

Osobně jsem měl příležitost se aktivně účastnit všech tréninků na ledě, od nejmladší kategorie až po kategorii U16, a zabýval jsem se jejich náborovou činností, která je podpořena dokonale zpracovanou brožurou s veškerými informacemi pro rodiče.
Nejmladší kategorie trénují dvakrát až třikrát týdně a jde hlavně o základní kroky ve výuce bruslení. Každý trenér má od šéftrenéra vypracovaný tréninkový plán, který obsahuje každou tréninkovou jednotku zvlášť. Jednotlivé kategorie na sebe navazují učením jiných dovedností a tím je zaručena systematičnost výuky. Například v U5 se klade důraz na jízdu vpřed a střídání hran. Další kategorie má za úkol učit překládání atd.
Trenérské zajištění u těchto ročníků je tři až čtyři trenéři, převážně z řad rodičů, kteří se řídí plánem hlavního trenéra. Na utkání nejmladších bylo zajímavé, že zápasy řídí rozhodčí ve věku 12 let. Díky tomu, že se dospělí snaží děti ve Švédsku chránit před jakýmkoli druhem nátlaku, nedochází tu – na rozdíl od České republiky - k verbálnímu napadání rozhodčích z řad rodičů.  
Klade se důraz na hravost dětí, výsledek není důležitý. Byl jsem překvapen extrémní neukázněností při zápase. Když se dítěti nechce na plochu, tak nemusí, trenér ho nijak nenutí. Dítě si hraje po svém, o hru se nezajímá.

V dalších kategoriích U9 a U10 se klade důraz na zdokonalování bruslařských dovedností - často ve formě soutěží zaměřených na změnu směru a změny polohy (sudy na ledě atd.). Práce s holí se příliš neobjevuje, děti kotouče spíše vedou tlačením.

V kategoriích U11 až 13 je jedna ze čtyř tréninkových jednotek v týdnu zaměřena na power skating. Při obvyklé TJ jsem zaznamenal neustálou snahu o rychlé zakončení a dorážení po střelbě. Hráči musí i po střele mimo branku, klepnou brankaře do betonů. Při utkání jsem na střídačce nezaznamenal psychický tlak na hráče, na každý zápas si hráči mění pozice
(útočník x obránce). Díky tomu se snadno vcítí do pozice svého spoluhráče, obránci se naučí vyvážet konstruktivně kotouč a ne jej pouze slepě vyhazovat.

Pro všechny kluby ve městě a ročníky, které dovrší 12 let, jsou klubem pořádány jednou za 2 týdny společné tréninky, kam dochází manažer a šéftrenér MoDo Plantskola. Ti pak vybírají hráče pro MoDo Hockey Institut. Vybraní hráči trénují pod vedením profesionálních trenérů a jsou vychováváni pro úspěšnou budoucnost klubu. V Hockey Institut jsou nejlepší hráči z celého regionu, ale nejsou výjimkou ani hráči z Finska, Norska a Ruska.

U 14 a U16: poprvé se začíná v malé části objevovat při trénincích taktika a nacvičování herních situací. I přes to je největší důraz kladen na rozvoj individuálních dovedností.
V A mužstvu je většina hráčů odchovanci z MoDo Institut, kteří dostávají pravidelně příležitost se prosadit.

Závěrem bych chtěl podotknout, že tato stáž a věci zde popsané nemusí sloužit jako dogma, ale jen jako příklad, jak může fungovat hokejový klub na periférii Švédska. Samozřejmě se mi do tohoto článku nepodařilo vepsat vše, přivezl jsem velké množství materiálu, který by v budoucnu měl být prezentován na přednáškách pro začínající trenéry na školení trenérů licence ,,C“.
Pokud by měl kdokoli zájem se o švédském klubu a stylu výuky dozvědět víc, bude mi potěšením se o své poznatky podělit.  

Jaroslav Plíšek
HC Hlinsko
Hlavní trenér žákovských kategorií
hokejhlinsko@seznam.cz