23.03.2014 | Vojtěch Jurák

Japonky vzdorovaly, ale Češky si připsaly na MS druhou výhru

Také druhý zápas na mistrovství světa skončil pro české barvy vítězně. Mladé reprezentantky v náročném duelu vybojovaly tři body proti Japonsku, čímž si zajistily minimálně druhé místo v konečném součtu skupiny A. Z vítězství se radují také Kanaďanky, Američanky a Rusky.
Češky vstoupily do utkání svižně a už ve 3. minutě vedly díky Vendule Přibylové, která po pohledné akci zamířila přesně mezi betony brankářky Tonosakiové. Zanedlouho mohly hráčky s lvíčkem na hrudi zvýšit v přesilovce, ta však zůstala nevyužita. Tonosakiová pokryla i další šance, a tak udeřily Japonky, Suzuka Takaová šikovně tečovala střelu od modré čáry a vyrovnala. Na to však rychle odpověděla Dominika Lásková, která za pouhých devět vteřin vrátila po krásné individuální akci Češkám vedení.



Na začátku prostřední části se hráčky ze střední Evropy musely bránit, ale jen co se vrátila vyloučená Bukolská do hry, dostala Tereza Vanišová puk přesně do jízdy a bekhendovou kličkou zvýšila české vedení. Po této trefě začaly úřadovat obě brankářky a držely stav 3:1. Jak Peslarová, tak Tonosakiová převedly několik dobrých zákroků a dávaly svým mužstvům jistotu v defenzivě.


V poslední třetině byly české hráčky, stejně jako v celém zápase, mírně aktivnější, stále se jim však nedařilo dostat se do nějakého většího náskoku a utkání rozhodnout. Naopak Japonky byly neustále na dostřel a v závěru jejich tlak ještě zesílil. Češky navíc hrály poslední dvě minuty ve čtyřech, zatímco Japonky odvolaly Tonosakiovou a hrály v šesti. Peslarová však svůj tým několikrát podržela a nedovolila soupeřkám dát kontaktní branku, díky čemuž slaví Česká republika další vítězství v turnaji.

Ve druhém utkání na turnaji byly české juniorky jasnými favoritkami, přesto se japonské hráčky prezentovaly kvalitní hrou a Češkám nedaly nic zadarmo. Především v závěrečné třetině předvedly soupeřky Češek velice slušný výkon. „Japonky nás trochu překvapily. Nečekaly jsme, že budou hrát až tak dobře,“ zhodnotil hru soupeřek hlavní trenér Jan Fidrmuc.

Pro oba týmy to byl druhý zápas ve dvou dnech, hlavní tedy bylo rozložit si dobře síly. Ty přesto postupem času ubývaly. „První dvě třetiny byly z naší strany dobré, v té třetí již bylo vidět, že nám ubývají síly, ale nakonec jsme to zvládly,“ řekla po utkání Dominika Lásková. Těžký byl především závěr utkání, kdy se Japonky nadechovaly k náporu. „Závěr byl po včerejším dlouhém zápase velice obtížný,“ dodala Tereza Vanišová.

V úterý má tým den volna a může se připravovat na utkání se silnou Kanadou. Hráčky ze země javorového listu patří k hlavním adeptům na vítězství v turnaji, Češky tedy nečeká nic jednoduchého. „Máme šanci uhrát dobrý výsledek, ale to není v tuto chvíli naší hlavní prioritou,“ uvědomuje si trenér českých juniorek. Ty už mají jisté druhé místo ve skupině A, a postoupí tak do dalších bojů.

Česká republika – Japonsko 3:1 (2:1, 1:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 3. Přibylová (Lásková), 19. Lásková, 22. Vanišová (Tejralová) – 19. Takaová (Sodová).

Na videu hovoří Jan Fidrmuc (hlavní trenér), Tereza Vanišová (útočnice) a Dominika Lásková (útočnice).

Kanaďanky zatím kráčí turnajem bez ztráty květinky

Kanaďanky patří k hlavním adeptům na zisk turnajového vítězství, což také potvrzují v dosavadním průběhu šampionátu. Po výhře 7:1 nad Japonskem si připsaly další výhru. V tomto případě to odnesly finské juniorky. Ty propadly především v prostřední třetině, ve které inkasovaly hned pětkrát. Kanadu již o 1. místo ve skupině mohou teoreticky připravit jen Češky, s nimiž se severoamerické hráčky utkají ve středu.

Finsko – Kanada 0:7 (0:2, 0:5, 0:0)
Branky a nahrávky: 6. Potomaková, 11. Lalancetteová (Fieselerová, Picardová), 27. Picardová, 36. Bachová (Potmachová), 38. Healeyová (Wilsonová-Bennettová), 38. Lesliová (Potomaková), 40. Labelleová (Haleyová).


Rusky si vyšláply na švédské hokejistky

Překvapivý výsledek přineslo utkání mezi Švédskem a Ruskem. Rusky už od začátku ukazovaly, že budou svým protivnicím více než vyrovnaným soupeřem a nakonec zápas zcela ovládly. Švédky se sice ujaly vedení, to jim však příliš dlouho nevydrželo. Ruské hráčky ještě do přestávky stihly vyrovnat, v dalším průběhu strhly vedení na svoji stranu a do závěrečného hvizdu už jen svůj náskok zvyšovaly. Svým tříbodovým úspěchem se přiblížily záchraně a navíc značně zamotaly situaci ve skupině B.



Švédsko – Rusko 1:5 (1:1, 0:2, 0:2)


Branky a nahrávky: 10. Husaková-Aspová (Olssonová) – 12. Šochinová (Štarjovová), 29. Kadirovová (Verchovcevová), 34. Čistjakovová (Batalovová), 45. Šochinová (Těreškinová), 50. Štarjovová (TS).

Američanky vstřelily též sedm branek a bez problémů vyhrály

Americkým juniorkám se dnes dařilo stejně jako těm kanadským. Kanada si poradila s Finskem, Američanky s Maďarskem. Domácí Maďarky sice měly v hledišti opět početné zastoupení, ale ani to jim nepřineslo alespoň jednu branku. Sympaticky zaplněná hala viděla celkem sedm gólů, všechny však padly do domácí sítě. Maďarky jsou tak zatím bez bodu, první úspěch mohou získat ve středu, kdy na ně čeká Rusko. To hokejistky USA jsou zatím bez ztráty bodu jasně na 1. místě ve skupině B.

Maďarsko – USA 0:7 (0:3, 0:2, 0:2)
Branky a nahrávky: 2. Cianfaranová (Laingová), 16. Roqueová (Rodgersová), 17. Gilmoreová (Williamsonová), 32. Sullivanová (Bizalová), 36. Kellerová (Williamsonová, Baldwinová), 58. Cianfaranová (Laingová, Kentová), 60. Williamsonová (Lonerganová, Gilmoreová).