06.02.2012 | Petr Studnička

Hokejový turnaj na Olympiádě dětí a mládeže 2012

V týdnu od 30. ledna do 5. února hostil Moravskoslezský kraj Olympiádu dětí a mládeže 2012. Jedná se o vrcholnou českou soutěž krajských reprezentací žákovských kategorií. Svým charakterem Olympiáda dětí a mládeže navozuje atmosféru opravdových olympijských her. Mladí účastníci si prožili zapálení olympijského ohně, složili olympijskou přísahu a ti nejúspěšnější si vychutnali medailové ceremoniály.
V rámci této akce se uskutečnil i hokejový turnaj hráčů ročníku 1997 a mladších, který probíhal v ČEZ Areně ve Vítkovicích a na zimním stadionu Sareza v Porubě. Ještě před hodnocením sportovních výkonů bych rád vyzdvihl perfektní organizaci turnaje, který se stal nejsledovanější disciplínou celé Olympiády. Díky za to patří také pracovníkům Moravskoslezského KS ČSLH i všem dobrovolníkům, kteří se na organizaci podíleli.

Ze sportovního hlediska se jednalo o velmi náročnou krátkodobou soutěž. Týmy, které se probojovaly do závěrečných klání o medaile, sehrály 8 těžkých utkání (3x15 minut) během 4 dnů. Utkání v základních skupinách i závěrečná utkání o konečné umístění přinesla, až na výjimky, herně i výsledkově velice vyrovnané souboje, většina z nich měla na tuto věkovou kategorii velice dobrou úroveň.

Ve 14 krajských výběrech se akce zúčastnilo více než 200 nejlepších hráčů této kategorie z celé republiky. Olympiádu pozorně sledovali také všichni pracovníci sportovního úseku ČSLH a reprezentační trenéři mládeže.
Na základě jejich pozorování  a hodnocení trenérů jednotlivých krajských týmů a s přihlédnutím k dlouhodobým výkonům hráčů v dorosteneckých soutěžích budou nominováni hráči pro první širší výběr.

V dubnu 2012 uspořádá ČSLH samostatný turnaj 4 týmů, kdy budou sestaveny 3 české regionální výběry A,B,C + je přizván 1 kvalitní zahraniční výběr. Namísto loňského Lekov Cupu tak letos 60 hráčů vybraných absolvuje během 4 dnů dopolední náročné tréninky a odehraje 3 nominační utkání pro první kemp sezony 2012/2013 v červnu.  

Fotografie na www.odm2012.olympic.cz (Autor: Jiří Zerzoň)
Videogalerie na www.odm2012.olympic.cz