19.04.2020 |

#HokejDoma: Cvičení pro brankáře - STARTY Z RŮZNÝCH POLOH

Druhý díl série #HokejDoma: Cvičení pro brankáře, kterou brankářská komise ve spolupráci s profesionálními regionálními trenéry brankářů Českého hokeje připravila pro období, kdy jsou zavřené zimní stadionu, se zaměřuje na postřeh a výbušnost hokejových brankářů.

V tomto příspěvku nabízíme materiál s možností pokračovat v tréninku brankáře, a to v podobě reakce do startu z různých pozic. Trénink byl sestaven jako pokračování do různých praktických kombinací na reakční schopnost našich brankářů na letící nebo odražený kotouč, v simulaci tréninku volíme možnosti zapojení reakčních míčků nebo za pomoci tenisáků.

Doporučení: Cviky opakujte v počtu 5-10 opakování do 3-5 sérií.

K tréninkové baterii materiálů přidáváme krátký popisek, kdy je potřeba se před navedením do cviku vždy důkladně na tréninkovou jednotku připravit (pár rad a tipů do tréninku startů z různých poloh):

  • Brankáři nastupují do jednotky přiměřeně rozcvičení (tzn. měli by mít prohřáté a uvolněné svalstvo).
  • Brankáři nastupují do pozic z různých variant základního postoje z pozic: výpadu, zakročení, sedu, kleku, lehu a dalších možných kombinací.
  • Brankáři jsou do startu z různých poloh navedeni vždy z obou stran abychom neopakovali stále jednu z dominantních stran brankářů, ale pracovali na všestranném rozvoji obou mozkových hemisfér.
  • Brankáři při nastavení do pozice vždy dbají na základní formy správného posilování: ve výpadu dbají na pozici předního kolene, které nesmí svým postavením přesahovat špičku stojné nohy.
  • Brankáři se vždy při každém startu a do startu snaží maximálně využít síly horních končetin, v pohybu s tělem.
  • Brankáři se vždy navádí společně s hlavou a tělem jako jeden celek na odražený nebo dopadající tenisák.
  • Brankáři vedou svůj pohled včetně zaměření se a sledování tenisáku.
  • Brankáři jsou v úvodních a všech dalších pozicích v zádech narovnáni, kdy dbáme také na rovnání se často zakulacených zad.

Ukázky cvičení pro brankáře jsou připravované ve spolupráci profesionálních regionálních trenérů Českého hokeje, jsou zveřejňovány každý týden a distribuovány prostřednictvím regionálních trenérů brankářů klubovým trenérům, rodičům a brankářům. Další díly naleznete v sekci TRÉNINK BRANKÁŘŮ MIMO LED.