21.05.2013 | Radek Tóth

Hodnocení českých brankářů na MS U18 v Soči

Od 18. do 29. dubna 2013 jsme se zúčastnili světového šampionátu hráčů do osmnácti let v Soči. Na MS jsme měli velmi silnou základní skupinu (USA, Finsko, Rusko, Lotyšsko) a našim cílem bylo postoupit z co nejlepšího místa a bojovat o medaili. Proto je pro nás celkové sedmé místo na turnaji velkým zklamáním.
Na turnaji jsme s týmy, jež nakonec postoupily do semifinále turnaje, odehráli kvalitní utkání. Po zhlédnutí semifinálových utkání a zápasů o medaile musím  konstatovat, že všichni semifinalisté (Kanada, USA, Finsko, Rusko) a mužstvo Švédska měli na postu brankářů větší kvalitu než náš tým.

Nominace a hodnocení brankářů našeho týmu

Svoboda René – HC Vítkovice
Na MS v Soči měl být jasnou jedničkou v našem týmu na tomto postu. Na akcích U17 a U18 střídal výborné a velmi dobré výkony a jako jediný brankář odchytal 25 utkání v naší nejvyšší juniorské soutěži. Měl zvládnuté všechny základní brankářské dovednosti a dobře četl hru. Na většině akcí se mohl srovnávat s nejlepšími brankáři tohoto ročníku, i když svou výškou patřil mezi nejmenší brankáře na každé akci. Do přípravy na MS přišel ale zcela nepřipravený. Od února odchytal v klubu minimum utkání, neměl zápasovou praxi a nebyl v dobré fyzické kondici. I přestože jsme se v přípravě intenzivně věnovali oživení jeho kondice a navrácení jeho sebevědomí a jistoty, na turnaji podával vcelku jen průměrné výkony. Na mistrovství odchytal tři utkání s průměrem 2,68 obdržených branek na utkání a procentem úspěšnosti zákroků 90,8. Zejména v důležitém utkání ve skupině s Finskem mužstvo nepodržel.

Pacl Jindřich – HC Plzeň
Ve svém klubu odchytal celkem 35 utkání, chytal velmi dobře, ale JEN v nejvyšší soutěži staršího dorostu, což je pro úroveň MS málo. Na kempech před turnajem pracoval výborně a postupně odstraňoval své nedostatky v bruslení s hrou a dohrávání vyražených kotoučů. Výborně odchytal přípravné utkání proti Slovensku. Na turnaji odchytal dvě těžká střetnutí proti Rusku a Kanadě, s průměrem 5,50 obdržených branek na utkání a procentem úspěšnosti zákroků 84,9. I přestože jeho statistiky byly podprůměrné, jeho výkony byly velmi dobré. Musí v klubu zapracovat na kondici a intenzivně na technice bruslení a technice prováděných zákroků. 

Jekel Pavel – HC Kometa Brno
Na turnaji neodchytal žádné utkání. Velmi pracovitý brankář, který se chce neustále zlepšovat. V klubu odehrál 41 utkání v extralize staršího dorostu, kde chytal velmi dobře. Musí v klubu zapracovat na technice bruslení a technice prováděných zákroků. 

Zaměření tréninku v přípravných kempech

  • Před každým hlavním tréninkem byl 15 - 30ti minutový brankářský trénink na ledě, který jsme zaměřili na opakování základních brankářských dovedností: přesuny s přihrávkou, přesuny na opakovanou střelu, zákroky do kotouče, přesuny a sledováni kotouče při hře za brankou - zóna 1 až 4.
  • V hlavním tréninku jsme se soustředili na precizní dohrávání všech situací, na kontrolu vyražených kotoučů, na sledování kotouče při clonění a přesuny s přihrávkou při hře v oslabení (patřili jsme k nejlepším na MS) a na součinnost s obránci.
  • Po tréninku jsme se společně s vybranými hráči 10 minut věnovali hře a zakončení kolem branky.
  • Dynamická rozcvička probíhala před každým tréninkem a trénink síly po každém tréninku na ledě v rámci prvních dvou přípravných kempů.

Zápasy MS

Česko - Lotyšsko 7:0 (3:0, 2:0, 2:0)
Svoboda René – střely na branku:14, obdržené góly:0, procento úspěšnosti: 100%

USA – Česká republika 4:3 (1:2, 3:1, 0:0)
Svoboda René – střely na branku: 50, obdržené góly:4, procento úspěšnosti: 92%

Finsko – Česko 4:3 (1:0, 3:0, 0:3)
Svoboda René – střely na branku: 24, obdržené góly:4, procento úspěšnosti: 83,3%

Česká republika – Rusko 2:5 (0:0, 1:3, 1:2)
Pacl Jindřich – střely na branku: 36, obdržené góly:5, procento úspěšnosti: 86,1%

Kanada - Česko 6:0 (1:0, 2:0, 3:0)
Pacl Jindřich – střely na branku: 37, obdržené góly:6, procento úspěšnosti: 83,8%

Závěr

Brankáři musí změnit přístup k tréninku v klubu
Na akcích U16 - U18 jsem viděl desítky brankářských tréninků, brankáři nedělají jiná cvičení, ani netráví tréninkem více času. Všechna cvičení na tréninku však dělají s maximální koncentrací, trénují se zápasovou intenzitou a snaží se každou střelu chytit jako při zápase. Spousta brankářů u nás se nesoustřeďuje na střely při tréninku intenzivně. Když dostanou při tréninku gól, zaujmou takové stanovisko jako: „je to jenom trénink, na tom nezáleží“. Pak během zápasu čelí stejnému typu střely, kterou nyní zlikvidovat musí. Takže do zápasů mění své soustředění, což je těžká věc. Pokud přistoupí ke každé střele při tréninku tak, jako by se jednalo o zápas, pak trénuje svou mysl k soustředění. Když při zápase čelí brankář střele, nemusí měnit nastavení své mysli. Už jsi zvykl, jak naložit s tou střelou při tréninku. Důsledkem toho má mnohem větší sebedůvěru a provede více úspěšných zákroků. Takže snaha chytit všechny střely při tréninku pomáhá mentálnímu soustředění při zápase.

Trénink na ledě je příprava na utkání a brankáři chodí na trénink nepřipraveni. Jestli chcete mít úspěch v čemkoli, musíte se připravit.  Mnoho hráčů si myslí, že přípravy začínají v den konání zápasu. Každý chce hrát dobře během zápasu, takže se snaží připravit. Ale příprava nezačíná v den zápasu. Ona vlastně vůbec nezačíná, ani nekončí. Příprava je trvalý závazek. V neposlední řadě musí naši brankáři zlepšit kondici. Brankář musí patřit mezi nejlépe kondičně připravené hráče ve svém mužstvu.

Trenéři v klubech musejí brankáře motivovat a stanovovat jim jasné cíle
Trenéři s brankáři málo komunikují. Mnoho trenérů zkrátka neví, co s nimi dělat. Mohou se obávat nedostatku svých znalostí, pokud jde o „brankařinu“, a tak je často úmyslně či neúmyslně nechávají protloukat se samotné. Mějte na paměti, že stejně jako každý jiný sportovec, bude zanedbaný brankář opakovat zlozvyky a nebude se mu dařit zlepšovat se.

Trenéři v klubech musejí brankářům nastavovat jasné cíle. Bez realisticky stanovených cílů a záměrů budou brankáři chřadnout. To se často děje proto, že trenér nemá tušení, co brankáře motivuje. Z tohoto důvodu trenér buď stanovuje cíle nesprávné, nebo nestanovuje cíle žádné. Bez stanovených cílů a úkolů pro sezonu, měsíc a dokonce i pro každý trénink, budou brankáři stagnovat.

Trenéři zapomínají nastavit brankářům specifická cvičení. Často vytvářejí tréninky tak, že se nejprve nejvíce soustředí na útočníky, pak na obránce teprve potom na brankáře. Rychlé zakončení nebo přihrávka zpoza brány, hledání kotouče přes clonícího hráče, opakované střely po zákroku brankáře při střelách ze všech zón, se v utkáních velmi často opakují a brankář se na ně musí v tréninku připravit. Brankáři musejí při tréninku dostat prostor pro nácvik a opakování brankářských dovedností, jako je bruslení, přesuny, zákroky.

Trenéři očekávají, že jejich brankáři vychytají při tréninku každý puk. Stanovení nereálných cílů při tréninku a poukazování na nesplnění těchto cílů je příčinou krachu mnoha brankářů. Chcete-li zajistit řádný rozvoj gólmanů, nezapomeňte na pravidlo 70% úspěšnosti. Každé cvičení by mělo zaručit v průměru 70% úspěšnost brankářů, nebo budou demotivováni. Trenéři dovolují nereálné tréninkové cvičení bez 70% úspěšnosti brankářů. Trenéři, kteří neposkytují brankářům příležitost být úspěšný 70 % času cvičení, je frustrují, a snižují tak jejich schopnost rozvíjet své dovednosti.

Trenéři praktikují cvičení, která nejsou relevantní zápasu. Pokud trenér nepřipravuje relevantní cvičení, zabraňuje brankáři, aby se naučil číst hru.

Trenéři dovolí trenérovi brankářů používat nesprávný styl. Dobrý trenér brankářů je učí správné zásady. To, že trenér učí brankáře něco, co u něj, když hrával, fungovalo, aniž by věděl proč, může poškodit rozvoj mladého brankáře. Brankáři jsou různí vzhledem k individuální tělesné hmotnosti, výšce, síle, obratnosti a ostrosti vidění.