28.07.2014 | Tisková zpráva

ČSLH zdvojnásobí počty kempů pro mladé brankáře

V sezóně 2014/15 se počet jednodenních kempů pořádaných v regionech pro mladé brankáře ve věku 8-13 let zdvojnásobí. Zatímco v uplynulé sezóně jich proběhlo deset a zúčastnilo s jich 335 brankářských nadějí, v nadcházejícím ročníku vzroste počet kempů na dvacet. „Zájem je obrovský,“ uvedl trenér brankářů ČSLH Radek Tóth. „Svaz projekt dotuje, takže klub nebo rodiče zaplatí pouze 600 Kč, V soukromých kempech se přitom cena obvykle pohybuje mezi 1 500 až 2 600 Kč. Účastníkům navíc garantujeme, že na každém stanovišti budou na jednoho trenéra připadat maximálně tři brankáři, aby byl program co nejefektivnější.“
Pokračovat bude také Letní brankářská škola ČSLH, jejíž premiérový ročník se letos v červnu setkal s velkým úspěchem. Programu se zúčastnilo celkem 42 brankářů, ročníků 2000-2002, adeptů nejmladších reprezentací v příštích sezónách. Tréninky, přednášky a videorozbory vedlo v Letní brankářské škole ČSLH dvanáct trenérů, mezi nimi trenér reprezentačních gólmanů Martin Prusek nebo trenéři brankářů juniorských výběrů Lukáš Jindra, Martin Láska, Radek Jirátko a David Kovářík.

Denně probíhaly čtyři tréninkové jednotky, dvě na ledě a dvě mimo led. Tréninky na ledě byly zaměřeny zejména na bruslařské techniky, přesuny a správné postavení, na kontrolu a rozehrávání kotouče, na zmenšování a vykrývání střeleckých úhlů, stejně jako na techniku chytání a dohrávání vyražených kotoučů; tréninky mimo led pod vedením kondičního trenéra Pavla Horyla především na rychlost, obratnost, sílu a pohyblivost.

„Přípravu vedl tým trenérů, kteří vycházejí z nejmodernějších trendů a mají zájem se mladým brankářům věnovat. Myslím, že v tom jdeme správnou cestou,“ potvrdil Martin Prusek, trenér brankářů reprezentace. „Není možné, aby všichni chytali stejně, ale je nutné, aby gólmani získali hned od počátku správné návyky, ať už v bruslení, vykrývání prostor nebo v práci s kotoučem. Chyby zažité v mládí se později těžko odstraňují.“  

Brankářská komise ČSLH se v letošní sezóně zaměří také na dokončení jednotné metodiky pro přípravu mladých gólmanů a na rozšíření podpory a pomoci, kterou poskytuje trenérům v menších klubech.