20.01.2014 | Slavomír Lener, Jan Procházka

ČSLH představuje plakát "Hokej je zábava pro všechny"

Sportovní oddělení ČSLH vydává plakát "Hokej je zábava pro všechny", který podtrhuje základní úlohu a poslání našeho sportu - radost a zábava. Jde nám o to, abychom k hokeji přivedli co nejvíce malých dětí a vedli trénink a později i utkání tak, abychom co nejvíce dětí a jejich rodičů u hokeje udrželi. V útlém věku je nejdůležitější, aby si mladí hráči vytvořili správný vztah ke sportování a zafixovali si správné návyky.
Filosofií ČSLH je, abychom děti nejen naučili správné technice bruslení, přihrávání, střelbě, ale aby hokej byl především hrou, zábavou, aby mladé hokejisty vychovával pro život, učil je vyhrávat, ale také vyrovnat se s prohrou.

Společný přístupem a úsilím rodičů, trenérů a hráčů samotných naplníme základní principy nejrychlejší kolektivní hry - soutěživost, radost, respekt jednoho k druhému a atletismus.

ČSLH vyzývá trenéry i rodiče dětí především k tomu, aby tyto aspekty byly prioritou před hrou na výsledky. Je třeba si uvědomit, že profesionálním sportem se budou zabývat pouze asi 2 % z celkového počtu dětí. Ostatním dá sportování ohromné zkušenosti do života - a to je to nejcennější.

Současné výzkumy vývoje top světových hráčů poukazují na to, že právě důraz na výuku spektra dovedností, rozvoj schopností a tělesné zdatnosti v raném stádiu jsou nezbytným základem pro budoucí výkonnostní růst. Jako klíčové faktory pro rozvoj špičkových hráčů byly definovány:
  • dostupná vzdálenost na sportoviště (v místě bydliště),
  • prostor pro spontánní hru (neorganizovaný lední hokej),
  • provozování ostatních podpůrných pohybových aktivit.
Nejlepší hráči se naučili hrát hokej především prostřednictvím hry.

Hra a to nejen pouze ve formátu "hry na dvě branky" ale především v pestrých zábavných a soutěživých formách her na ledě i mimo led jsou přirozeným způsobem pro učení a rozvoj dětí spontánním objevováním řešení herních situací. Mimo to jsou skupinové hry efektivním využitím tréninkového času, neboť většinou aktivizují všechny účastníky. Utkání je pak dobou, kdy jsou děti nejvíce vnímavé k pokynům trenérů. Je proto třeba mít na paměti, že pokyny rodičů, které jsou v rozporu s informacemi od trenérů děti pouze matou a znejistí. Zároveň je třeba si uvědomit, že mnohem důležitější než-li hrát na výsledek, je využít čas zápasu jako dobu pro výuku a výchovu.

Návodné koučování a tlak na vítězství sice přinesou dočasný "úspěch" bohužel však děti limitují v budoucnosti. Nejlepší trenéři mládeže nejsou ti, kteří vyhrávají soutěže v žákovských kategoriích, naopak,  jsou to ti, kteří vychovávají nejvíce sportovců.
 
Přejeme všem mnoho radosti a zábavy ze hry.    

Plakát "Hokej je zábava pro všechny" - formát A3

.