24.03.2014 | David Soumar

Českým juniorkám se zatím na MS před početnou návštěvou daří

České hokejistky do osmnácti let odehrály první dva zápasy v základní skupině mistrovství světa a po náročném úvodu mají nyní v Budapešti trochu volnější den. V kabině panuje po dvou výhrách spokojenost.
Češky v neděli porazily na nájezdy Finsko a o den později si poradily po dramatickém závěru s Japonskem. „Jsme spokojené, i když samozřejmě máme občas také nějaké slabší chvilky. Uvidíme, jak to půjde dál, zatím je to ale velice dobré,“ myslí si Dana Pelikánová. „Zatím jsme vyhrály dva zápasy, především důležité vítězství s Finkami na nájezdy nás velmi těší,“ doplňuje Dominika Forejtová.

České útočnice nezastírají, že by s mužstvem rády dosáhly na stupně vítězů. „Mám-li stát nohama při zemi, tak jsme sem přijely určitě kvůli bronzu. Kdybych o tom ale chtěla přemýšlet více, tak šance na to, abychom byly první, tady vždycky je,“ upozorňuje Pelikánová. S tím souhlasí také Forejtová. „Pro nás je důležitá hlavně medaile, chceme dosáhnout na třetí místo,“ říká.

Nejvíce táhnou domácí Maďarky

Veškerý program mistrovství světa probíhá v hale Jégpalota. V celém komplexu jsou k dispozici dvě ledové plochy. První hala je větší, navštívit ji můžou až dva tisíce diváků. Právě zde bude celý turnaj vrcholit a odehrají se tu vyřazovací boje i utkání o medaile. Do druhé haly, která je celkově mnohem menší, se vejde sto dvacet diváků. Kromě některých zápasů základních skupin se zde bude hrát o záchranu a zápas o páté místo.

Haly jsou rozdílné ve velikosti, počtu míst pro diváky, ale také v teplotních podmínkách. V té menší je o poznání větší zima, zatímco větší hala nabízí v tomto směru více komfortu, což ocení zejména diváci. Názory hráček na obě arény se však rozcházejí. „Haly jsou dobré, líbí se mi, ale na té druhé je strašná zima,“ přiznává Forejtová, ne všechny spoluhráčky s ní však souhlasí. „Já osobně mám raději tu menší, protože je tam chladněji. V té velké je naopak příliš horko,“ oponuje Pelikánová.



Na videu hovoří Dana Pelikánová (v modrém) a Dominika Forejtová (v červeném).


Šampionát se dosud těší poměrně velké návštěvnosti, nejvíce lidí chodí pochopitelně na zápasy domácího Maďarska. Během prvních dvou utkání domácích se Švédském a USA nebylo k vidění příliš volných sedaček. V průběhu těchto zápasů jsou diváci svědky i největší show. O přestávkách je všem přítomným k dispozici cvičná branka, na kterou si můžou zastřílet, na ledové ploše se pak prohánějí nejmenší hokejisti a hokejistky.

Rovněž zápasy českých juniorek jsou plné fanoušků, kteří ženou tým k úspěchu. Češky zatím své zápasy hrály pouze v menší hale, tu ale dokázali jejich příznivci slušně zaplnit. „Atmosféra byla vynikající, měly jsme tu spoustu fanoušků,“ těšilo po prvním utkání gólmanku Peslarovou. Premiéru v hlavní hale budou mít svěřenkyně trenéra Fidrmuce ve středu, kdy je čeká duel s Kanadou. „Uvidíme, jak to bude vypadat ve větší aréně, do které se vejde více diváků. Věříme, že se dočkáme ještě hlasitější podpory z hlediště,“ dodala Peslarová.

Hráčky oceňují podporu, jež se jim během zápasů dostává. Je však jasné, že počet diváků se nedá srovnávat se šampionátem před dvěma lety, jenž se konal ve Zlíně a v Přerově. „Pořád vzpomínám na své první mistrovství, na kterém jsem byla v České republice. Tenkrát přišlo opravdu hodně fanoušků a bylo to o něco lepší, ale jsme rády za každého, kdo se přijde podívat a jakýmkoli způsobem nás podpoří,“ ubezpečuje Pelikánová.

Češky po dni volna uzavřou skupinu zápasem s Kanadou

Hrací program má v úterý přestávku, příliš času na nějakou zábavu však hráčky nemají. Nabitý program jim nedává mnoho volného času, který by mohly strávit ve městě. „Zatím jsme nikde pořádně nebyly. Na dnešek je akorát naplánována cesta z hotelu na stadion a navštívíme trénink Američanek,“ vypráví Pelikánová.

Budapešť ale hráčky znají z nedávné doby, kdy tu odehrály turnaj, na kterém skončily první. Po úspěchu se našla i chvíle na procházku maďarskou metropolí. „Za odměnu jsme se jely projet na lodičkách a poté jsme chodily po památkách, takže už jsme něco málo z města viděly,“ uzavírá Pelikánová.

Během úterního dopoledne měly hráčky na programu trénink a připravovaly se na poslední utkání ve skupině. Ve středu vyzvou Kanaďanky, které ještě mohou připravit o prvenství ve skupině.