05.04.2011 | Roman Šperňák (redaktor týdeníku Sedmička)

Češky vstoupily do turnaje dobře, na úvod vyhrály

Druhý hrací den má za sebou mistrovství světa v ledním hokeji ve francouzském Caen. Česká reprezentace už nebyla jen v roli diváka, ale má za sebou první ostrý herní test. Na úvod dostaly svěřenkyně trenéra Karla Manharta lehčího soupeře a v duelu s Velkou Británií vyhrály 5:1. Ve druhém zápase turnaje zdolaly po dramatické bitvě Dánky Itálii 3:1 a před volným dnem vedou tabulku. Jako jediné mají i s kontumací s Koreou devět bodů. Češky jsou zatím druhé.

Duel s Británií Češky zvládly

Češky nastoupily k duelu s Velkou Británií od půl druhé odpoledne před skvělou kulisou zhruba tisícovky diváků. Většina z nich byly děti místních škol, ale fandili a ticho na stadionu rozhodně nebylo. V utkání byly favoritkami a potvrzovaly to od samého začátku střetnutí. Lépe bruslily, lépe kombinovaly a dostávaly se celkem lehce do šancí. Většina z nich byla gólových, ale díky nepřesvědčivému zakončení českých hráček držela anglická brankářka Jacksonová dlouho čisté konto. O to přišla až při vlastní přesilovce. Simona Studentová vystihla rozehrávku Britek, pustila se sama do jejich přesily a střelou mezi nohy gólmanky Jacksonové dala první gól. „S výsledkem jsem spokojený. Byl to náš první zápas a je dobře, že ho holky dokázaly zvládnout,“ pochvaloval si po utkání trenér Českého výběru Karel Manhart. Když měl najít některá negativa na utkání, byla dvě.

Neproměněné šance a výpadek jeho týmu v prostřední části druhé třetiny. „Na koncovce budeme muset ještě zapracovat. Ta nás docela trápila,“ uznal vzápětí.

Češky ve druhé třetině odskočily soupeřkám na dvougólový rozdíl. Ovšem pak se vedením nechaly ukolébat, přestaly hrát a tým Velké Británie se dostal do hry. Několik svých šancí nakonec proměnili v gól. Střelu od modré tečovala na brankovišti do protipohybu brankářky Lhotské Turnerová. Pak pro výběr kouče Manharta nastaly na pár minut krušné chvíle, kdy soupeřky nebyly daleko od vyrovnání.

„Nebylo to jednoduché, i když výsledek vypadá jednoznačně. Angličanky hodně kousaly,“ ujišťovala Nikola Tomigová. Oproti prvnímu zápasu s Dánskem zlepšily svůj systém, lépe bránily. Právě Tomigová dala branku na tři jedna a posléze i čtyři jedna a rozhodla o osudu utkání. „Doufám, že se celá lajna na tomhle turnaji chytneme. V prvním zápase jsme daly tři branky a snad to bude ještě lepší,“ dodala.

Ve třetí třetině přidaly Češky ještě jeden gól a pak si svůj výsledek dobře ubránily. V závěru ještě měly několik šancí, ale žádnou nedaly.

Kapitánka celku Alena Polenská si pochvalovala, že tým zvládl první zápas dobře. Hodně se na něj těšila ona sama i její spoluhráčky. „Trénujeme na to celý rok, teď jsme byly ještě týden ve Slaném, a když pak zrušily první zápas s Koreou, byly jsme docela zklamané,“ popisovala Polenská. „Jinak jsme hrály dobře. Tedy až na těch pět minut, co nás přehrávaly. Některé holky, které tu jsou prvně, možná byly na začátku trochu nervózní, ale pak to z nich spadlo,“ pokračovala.

Ve středu čeká celý šampionát volný den. Češky si dopoledne zatrénují a odpoledne budou mít volno.   


Dánsko otočilo vývoj zápasu

Večerní duel Dánska s Itálií měl zatím nejslabší diváckou kulisu ze čtyř duelů šampionátu. Děti na večerní zápasy nechodí a diváků nakonec přišly tak dvě třetiny hlavní tribuny, které zprvu neměly čemu tleskat. První třetina nebyla pohledná. Pokud nějaké šance byly, měly je spíše hráčky Itálie, ale dost jim vázla koncovka.

Oproti prvnímu utkání s Velkou Británií se tolik neprosazovala hvězda dánského výběru Josefine Jakobsenová, kterou si Italky poctivě hlídaly. Hned na začátku druhé třetiny zaskočila Itálie Dánsko rychlým nástupem a po dvaceti vteřinách vedla jedna nula. Dánky trpěly častými vyloučeními. Ovšem jejich soupeřky si s početní výhodou nedokázaly poradit. Málokdy dostaly soupeřky pod tlak a jejich marná snaha vrcholila ve druhé polovině třetiny, kdy ujela právě Jakobsenová a skvělým bekhendovým blafákem proměnila svůj nájezd v branku.

Ve třetí třetině byly Dánky lepší a dočkaly se zaslouženého vedení. Ve 44. minutě proměnily na stejnou branku podobnou akci jako předtím Italky. Zpoza klece nahrávala Louringová a gól vstřelila Henriksenová. Italky se dlouho nemohly prosadit. Zatlačit soupeře se jim však povedlo až v závěru zápasu. Několik velký příležitostí však zlikvidovala brankářka Glaasová a po zásluze byla vyhlášena hvězdou svého týmu v utkání.


Vedou Dánky, Češky jsou druhé

Ve středu čeká celý šampionát volný den. Všechny týmy dostaly tři body za kontumované utkání se Severní Koreou, ale jen Dánsko, Velká Británie a Itálie mají odehrané dva zápasy. Francie a Česko jeden. I proto zatím vede Dánsko, které má devět bodů a druhé jsou za ním Češky se šesti body a lepším skóre před Francouzkami. Čtvrtá je Itálie a poslední Velká Británie.

Turnaj se zatím těší i vysoké divácké návštěvnosti. Až na ten poslední duel Dánska a Itálie přišlo na všechny ostatní zápasy přes tisíc diváků a atmosféra byla vynikající.

Ve čtvrtek hrají od 13.30 hodin Češky s Italkami. Ve večerním utkání pak nastoupí Dánky s Francouzkami. 

Galerie