30.12.2011 | eSports.cz

Češky vstoupily do domácího MS žen do 18 let prohrou se Švédskem

Česky do domácího šampionátu vstoupily prohrou se Švédskem. Před zaplněnou PSG Arenou ve Zlíně inkasovaly v oslabení už po osmi minutách hry a srovnat krok se seveřankami už nedokázaly. O jedinou trefu Česka se postarala za stavu 0:3 Klára Mazánková.
Do prvního zápasu turnaje nevstoupily Češky špatně. V prvních minutách si vytvořily tlak, byly navezené v pásmu soupeře, během první přesilové hry nedovolily Švédkám vymanit se z pásma. Útočné manévry ale ukončila píšťalka rozhodčí, která poslala na trestnou lavici Křížovou, a Švédsko svou první přesilovku na turnaji těsně před koncem využilo.

Hedinová namazala v osmé minutě Löwenhielmové a ta poslala Švédsko do vedení. Po vstřelené brance to byly zase Švédky, které udávaly tempo zápasu. Češky se neprosadily ani v další přesilovce. Švédkám se naopak dařilo i v druhé přesilovce, když s notnou dávkou štěstí propasírovala puk za záda Hladíkové Sabina Küllerová. Po zápase označila Klára Mazánková za velký problém českou střelbu. Za pravdu jí dala i statistická čísla z první třetiny – Češky vystřelily pouze třikrát, Švédky dvanáctkrát.

Ač vstoupily české hráčky do druhé třetiny aktivně a v prvních deseti minutách se hra odehrávala spíše v obranném pásmu Švédek, třetí branka padla opět za záda české brankářky. V polovině zápasu se prosadila Lennartssonová. Její střela Hladíkové nešťastně proklouzla a doklouzala až za brankovou čáru.

Češkám se podařilo snížit ve 35. minutě. Prosadila se Klára Mazánková, která švédskou gólmanku překonala blafákem do bekendu. Češky se po vstřelené brance zvedly, jejich útočné snahy nicméně zbrzdila na konci druhé třetiny dvě vyloučení – ve 36. a následně 39. minutě. Stupňující se tlak Švédek ale naštěstí pro domácí utnula siréna.

I do třetí části vstoupily Češky aktivně, v prvních minutách se držely na puku a Švédky je od něj odstavily jen za cenu faulu. Obrovská snaha o korigování výsledku vyvrcholila dvěma střelami Vanišové a šancí Chmelové, ale ani jedna si nenašla cestu do branky.
 
Gólově udeřilo naopak na druhé straně. Čtvrtou branku Švédek přidala Petersonová a ve 49. minutě uzavřela skóre utkání. Češkám se sice nedala upřít snaha alespoň o snížení, ale proti pozorně bránícím Švédkám se neprosadily. 

Česko – Švédsko 1:4 (0:2, 1:1, 0:1)
Branky a asistence: 35. Mazánková (Křížová) – 8. Löwenhielmová (Hedinová), 17. Küllerová (Johanssonová), 31. Lennartssonová, 49. Petersonová (Johanssonová, Löwenhielmová).

Američanky deklasovaly Rusko

Jedny z největších favoritek turnaje ze Spojených států vstoupily do mistrovství dominantním výkonem proti Rusku. Téměř celý zápas se hrálo jen před ruskou brankářkou Monakhovovou, která čelila neuvěřitelným 71 střelám a jen díky ní nebyl v konečném účtování výsledek dvouciferný. O hattrick se postarala útočnice Haley Skarupaová.

USA – Rusko 8:0 (2:0, 2:0, 4:0)
Branky a asistence: 10. Skarupaová (Carpenterová, Savageová), 18. Skarupaová (Trivignová), 33. D Oenchová (Danielsová), 38. Trivignová (Danielsová, Steckleinová), 46. D Oenchová (Kennedy-Menefeeová), 53. Savageová (Carpenterová), 54. Skarupaová (Carpenterová, Savageová), 60. Danielsová (Cameramesiová).

V Přerově se dařilo Kanaďankám a Finkám

Švýcarky se v zápase proti Kanadě držely jen do první přestávky. Na branku Woodsové zareagovala v přesilovce Waidacherová, to ale bylo od hokejistek ze země helvétského kříže vše. Ještě do první sirény šla Kanada do vedení a od druhé dvacetiminutovky před slušně zaplněnými ochozy přerovského stadionu jasně dominovala. Konečný výsledek 13:1 však byl pro Švýcarky až příliš krutý.

Podvečerní duel mezi Finskem a Německem už tolik branek nenabídl. Seveřanky využily své mírné převahy a v každé třetině dopravily puk do německé sítě jednou. Po vítězství v poměru 3:0 tak získaly první body na turnaji.

Kanada – Švýcarsko 13:1 (2:1, 5:0, 6:0)
Branky a asistence: 5. Woodsová (Capizzanová), 10. Duboisová (Conneryová), 21. Woodsová (Sowchuková), 23. Crossleyová (Ambroseová), 32. Duboisová (Lefortová), 32. Clarková, 34. Mercerová (Staceyová), 41. Roeslerová (Richardsonová), 45. Mercerová (Staceyová), 53. Staceyová, 55. Conneryová (Lefortová), 58. Kohlerová (MacAulayová), 59. Duboisová (Conneryová) – 6. Waidacherová (Stanzová).

Finsko – Německo 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)
Branky a asistence: 17. Suokková (Rantanenová, Alanková), 33. Kilponenová (Alanková, Suokková), 48. Ollikainenová (Lindholmová, Koivistová).
Galerie