09.02.2013 | Daniel Poláček

Češky uzavřely olympijskou kvalifikaci výhrou nad Čínou

S vědomím, že na olympiádu do Soči už nemohou postoupit, vyjely české hráčky proti Číňankám. Ačkoliv byly jasně lepší, vyhrály až po nájezdech (3:2). Další cíl Češek je udržet se v elitní skupině mistrovství světa.
Manhartovy svěřenkyně odstartovaly duel s Čínou senzačně. Své soupeřky přehrávaly rychlostí, technikou, napadáním a hrou podél mantinelu. Asijské soupeřky nestíhaly. Za celou úvodní třetinu ohrozily brankářku Lhotskou jedinou střelou.

Ťia na druhé straně naopak nevěděla, po které ráně se dřív ohnat. Nikoho proto nepřekvapilo, že už v sedmé minutě zlomila bezbrankový stav utkání Aneta Lédlová, která si našla vyražený kotouč a střelou z mezikruží ho poslala do sítě.

Češky vládly i ve druhém dějství (střely 17:6), ale nedařilo se jim dotahovat šance do konce. K uklidňujícímu gólu nevedlo ani nařízené trestné střílení, které neproměnila Holešová. Ťia, jež v prvním čínském duelu nahradila zraněnou Š', chytala skvěle. „Zápas se jí povedl, ale taky měla trochu štěstí,“ prohlásila Klára Chmelová.

Asiatky vycítily v těsném skóre šanci. Vyvlékly se z pozice sparingpartnerek a několikrát pořádně zaměstnaly Lhotskou. Nejvíce Ma, která v polovině duelu unikla do nájezdu. Lhotská však betonem dobře zasáhla a zachránila Češkám těsné vedení.

To ve třetí periodě navýšila Simona Studentová. Se 158 centimetry nejnižší česká reprezentantka rychle vybruslila zpoza brány a padající asijskou brankářku překonala střelou pod horní tyčku.

Uklidnění Češek po druhém vstřeleném gólu však v polovině třetí třetiny narušila Fang, která skórovala z brejku. O šest minut později jásaly Číňánky ještě více: Ťin ze skrumáže před bránou vyrovnala. Asijské hokejistky nakonec dovedly duel do nájezdů, přestože za 65 minut hry prohrály na střely 13:42.

„To je naše dlouholetá slabina,“ komentoval českou produktivitu hlavní kouč Karel Manhart. „Máme čtyřicet nebo padesát střel na utkání, ale dáme z nich maximálně tři góly. Pracujeme na tom, ale musíme to zkrátka ještě zintenzivnit, protože tím se vlastně porážíme sami.“

Nájezdové souboje lépe zvládly české hráčky. Ve čtvrté sérii rozhodla střelou k tyči Klára Chmelová, přestože jí těsně před bránou lehce ujel puk. Teprve 17letá hráčka nasbírala ve třech utkáních kvalifikace pět bodů (2+3) a ovládla produktivitu celého turnaje.



Čína – Česko 2:3 po sam. nájezdech (0:1, 0:0, 2:1 – 0:0)

Branky a nahrávky: 51. Fang, 56. Ťin (Fang) - 7. Lédlová (Chmelová, Manhartová), 44. Studentová (Mrázová), rozhodující nájezd Chmelová.

Čína: Ťia (Š') - Čchi, Ťiang, Ťin, Sun, Tchang - Jü, Liou, Čang B., Čang M., Kchung - Lou, Fu, Kao, Ma, Fang - Wang, Chuo.

Česko: Lhotská (Bečevová) - Tejralová, Flachsová, Křížová, Mrázová, Vanišová - Herzigová, Horálková, Chmelová, Lédlová, Manhartová - Kolowratová, Fialová, Polenská, Studentová, Holešová - Lásková, Nováková, Kaplanová.

Smutné Češky vyhlížejí mistrovství světa

Kvalifikační duel s Čínou demonstruje posun tuzemského ženského hokeje. Když Češky bojovaly před pěti lety o olympiádu ve Vancouveru, v šanghajské kvalifikační skupině potkaly právě Číňanky. Zápas, který pamatuje devět současných reprezentantek, prohrály 3:4 a soupeřky je výrazně přestřílely (14:32).

Nedělní utkání ve Weidenu dopadlo přesně naopak. České hokejistky byly lepší, vyhrály 3:2 po nájezdech a na bránu vyslaly o 29 více střel než Asiatky. Kvůli těsnému skóre ale nezavládla spokojenost.

„Snažili jsme se děvčata namotivovat, abychom odehráli to, na co máme, ale bohužel jsme to nepředvedli,“ zlobil se Manhart. „Minimálně dvě třetiny jsme byli lepší, ale nedokázali jsme dát pět nebo šest branek, na které jsme měli šance. Ke konci už jsme se začali bát o výsledek a dopadlo to tak, jak to dopadlo.“

Útočnice Lucie Manhartová, dcera hlavního kouče, viděla za nepřesvědčivým výsledkem psychické rozpoložení po prohrané bitvě s Němkami: „Už nám vlastně o nic nešlo, náš cíl se v pátek rozplynul. Proto bylo těžké jít do toho naplno a snažit se něčeho dosáhnout.“

Teď před Češkami stojí dubnové mistrovství světa. Budou ho poprvé hrát mezi elitou. „Těším se, protože nikdo z nás to ještě nezažil,“ je plná očekávání Chmelová.

V kanadské Ottawě, kde se v roce 1990 hrál první světový šampionát žen pod záštitou IIHF, budou české hráčky bojovat ve skupině B. Narazí na Švédky, Rusky a Němky. První dva týmy čeká čtvrtfinále, poslední dva boj o udržení.

„Hlavně máme jeden cíl,“ prozrazuje Manhart. „Chceme se udržet v elitní skupině, protože tam budeme nováčci. Pochopitelně soupeřky jako Rusky nebo Švédky jsou zkušené, mají výbornou přípravu a hrají těžké zápasy. My máme strašně mladý tým, ale nemyslím, že bychom z toho měli mít strach. Budeme se snažit proti každému soupeři a zkusíme dva zápasy ve skupině vyhrát.“

Papírovými favoritkami skupiny jsou Švédky, které drží páté místo ve světovém žebříčku. S nimi Češky ještě nikdy nehrály. Němky potkávají často, Rusky výjimečně. Zatím na ně narazily třikrát, přičemž nevyhrály ani jednou. Skóre z posledního vzájemného duelu, který ruské hráčky vyhrály jen 1:0, ale slibuje vyrovnanou partii.

Němky s přehledem porazily Kazachstán 5:0

Olympijskou kvalifikaci ve Weidenu zakončil večerní duel Němek a Kazachstánek. Domácí hráčky se s asijskými soupeřkami střetly posedmé. Ačkoliv předtím vyhrávaly jen každý druhý zápas, současné rozložení sil je stavělo do role jasných favoritek.

Věděl to i německý kouč Peter Kathan, který v duelu využil obě náhradnice brankářky Harrerové. Ty ho nezklamaly. Dohromady chytily deset střel a dívaly se, jak spoluhráčky před nimi odpalují bránu Kazachstánu. Němky nakonec skórovaly pětkrát, udeřily v každé třetině. Zaskvěly se Kameniková a Lanzlová. Každá z nich vsítila dva góly.

Německé hokejistky byly v domácí kvalifikaci suverénní. Olympiádu v Soči si zajistily třemi výhrami s celkovým skóre 11:2. Po utkání s Kazachstánem tudíž po právu otevřely šampaňské. Jejich oslavu doprovázela světelná minishow a vítězná píseň We Are The Champions.

Německo – Kazachstán 5:0 (1:0, 2:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 7. Kameniková (Richterová), 21. Kameniková (Schusterová), 34. Kratzerová (Götzová, Fellnerová), 53. Lanzlová (Buschová), 59. Lanzlová (Bittnerová).

Německo: Harssová (Schrödrová) - Fellnerová, Zornová, Götzová, Lanzlová, Buschová - Gleissnerová, Eisenschmidová, Beckerová, Spielbergerová, Seilerová - Hammerlová, Richterová, Kratzerová, Kameniková, Schusterová - Anwanderová, Eversová, Bittnerová.

Kazachstán: Obydennovová (Tussubžanovová) - Konyševová, Sazonovová, Ibragimovová, Tuchtievová, Koroljovová - Šuová, Mussatajevová, Fuxová, Sviridovová, Ryspeková - Mironěnková, Moldabajová, Šegebajevová, Nurgalievová, Urpekbajevová - Tuleubajeová, Felzinková.