06.04.2013 | Ladislav Vácha, Lukáš Šonský

Český tým během volného dne především regeneroval, v pondělí půjde znovu do boje

Česká hokejová reprezentace žen měla po sobotní smolné porážce od Švédska v neděli den volna. Reprezentantky se snažily především zapomenout na smutný večer a při náročném programu mistrovství světa v Ottawě odpočívaly. Před druhým dílem důležité bitvy o udržení v elitní skupině jsou karty rozdány jasně. Aby český výběr odvrátil sestup do první divize, tak musí Tři korunky bezpodmínečně porazit. Vynutil by si tak třetí duel, který by v úterý definitivně rozhodl o vítězi a poraženém.

Dopoledne čekal české hokejistky trénink. „Chtěly jsme se odreagovat, protože jsme teď měly náročný program. Trenér nám tak dal volnější trénink, jenom na šedesát procent, abychom se odreagovaly a trochu se pobavily,“ přiblížila jeho náplň obránkyně Pavlína Horálková. „Snažíme se zapomenout na prohru v prvním zápasu. Trénink jsme si užily. Nešlo o to, abychom v něm něco natrénovaly, ale prostě se jen uvolnily,“ doplnila svou spoluhráčku Vendula Přibylová.

Realizační tým dopřál svým svěřenkyním velký prostor na regeneraci, po tréninku si hráčky mohly užívat také dlouhého volna. „Trénink jsme udělali volný, byli jsme čtyřicet minut na ledě. Holky jsou docela unavené, tak jsme je nechtěli honit. Odpoledne mají až do půl osmé individuální volno. Čekají je nějaké masáže, takže si odpočinou a připraví se na zítřek,“ přiblížil program před důležitým duelem trenér Karel Manhart. „Podíváme se do města, projdeme se po památkách a budeme odpočívat, abychom se připravily na další zápas,“ potvrdila jeho slova útočnice Tereza Vanišová.

Česko má zatím na turnaji se Švédskem vyrovnanou bilanci, když na úvod šampionátu senzačně vyhrálo a v sobotu odjíždělo z ledu smutné. To, že hokejistky ze Skandinávie bojují o záchranu, je pro Vendulu Přibylovou velkým překvapením. V každém případě jde vyčíst z jejích slov velké odhodlání. „Docela mě překvapuje, že byly tak dobré a hrají s námi o záchranu. Myslím si, že je porazíme a spadnou do první divize.“ A s jakou taktikou česká reprezentace do utkání půjde? „Se stejnou taktikou, s jakou jsme šly do prvního zápasu. Abychom je porazily,“ má jasno sedmnáctiletá hráčka Olomouce.

Český výběr bude pod větším tlakem, protože musí za každou cenu uspět. „Psychicky to bude těžký zápas, protože musíme vyhrát, abychom se udržely. Vypětí tam určitě bude,“ přiznává Přibylová. „Teď už jde do tuhého ještě víc, než předtím. Do zápasu tak musíme dát maximum. Psychicky to bude určitě těžké, ale musíme to zvládnout,“ je si vědoma důležitosti pondělí bitvy i Tereza Vanišová, která na klubové úrovni hájí barvy mladšího dorostu Písku.

Kouč Manhart sáhne do sestavy, ale nemělo by jít o nic velkého. „Nějaké změny asi dělat budeme, ale nebude to nic výrazného,“ říká šéf české střídačky. Na rozdíl od svých svěřenkyň si nemyslí, že budou pracovat nervy. „Nemyslím si, že to bude o psychice. V sobotu jsme si to asi vybrali. V play-out jsou to trochu jiné zápasy, holky na to nebyly zvyklé. Když k tomu budeme ale přistupovat tak, jako v prvním utkání ve skupině, tak bychom měli zvítězit.“

Úvodní buly klíčové bitvy je naplánováno na pondělí v 18:00 SEČ. Hrát se bude znovu v Nepean Sportsplex, kde Češky odehrály všechny své dosavadní zápasy.