31.03.2016 | Vojtěch Balon

Češky přepsaly historii. Národní tým se poprvé ve své historii probojoval do čtvrtfinále MS!

Výborně! Česká hokejová reprezentace žen dokázala v kanadském Kamloops udolat houževnaté Japonky po nájezdech a zajistila si postup do čtvrtfinále z druhého místa skupiny B! O jistotě postupu party Jiřího Vozáka rozhodla až remíza Švýcarska se Švédskem ve druhém utkání.

Národní tým stejně jako v předchozích zápasech nezachytil vstup do zápasu a od úvodní minuty čelil velkému japonskému tlaku. Hned ve čtvrté minutě faulovala Kateřina Bukolská a následovala přesilovka soupeře. Země vycházejícího slunce početní výhodu nesehrála dobře, nicméně po střele Čiho Osawaové skončil kotouč s velkou porcí štěstí za zády Kláry Peslarové – 0:1.

"Holky jsme upozorňovali, že nesmíme být vylučované na začátku utkání. To se nám opět nepovedlo, zase tam bylo vyloučení, ze kterého padl úvodní gól, takže s tím rozhodně spokojeni nejsme," řekl po zápase trenér Jiří Vozák.

Hned po úvodní brance zápasu dostaly Japonky možnost další přesilové hry, to když putovala na trestnou lavici Denisa Křížová. Češky se však tentokrát dokázaly ubránit, a to je nakoplo k lepšímu výkonu! Po zbytek úvodní periody byl výběr Jířího Vozáka lepším týmem, avšak Fudžimotovou překonat nedokázal.

Národnímu týmu vyšel vstup do prostřední periody, nicméně narůstající elán se z českých hokejek postupně vytrácel a do hry se dostal soupeř. Japonky měly v polovině zápasu několik obrovských šancí, avšak Češky podržela parádními zákroky Klára Peslarová, která předvádí v Kamloops perfektní výkony!

Z nepovedené části zápasu se česká reprezentace dokázal oklepat a v závěru periody byl lepším týmem. V dobré šanci se ocitla Anna Zíková, jejíž střela od modré ještě v japonské kleci neskončila. Čtyřicet sekund před sirénou však v McArthur Centre vypukla česká radost, neboť Alena Polenská zužitkovala svůj důraz před brankou a srovnala na 1:1.

Česká reprezentace vstoupila do třetí třetiny povzbuzená gólových úspěchem a na ledě to bylo vidět! Národní tým hýřil aktivitou a ve 48. minutě se dočkal zasloužené odměny. Alena Polenská se krásně uvolnila v levém rohu, předložila kotouč Anetě Tejralové, na jejíž střelu byla Fudžimotová krátká! - 2:1!

Z vedení se však svěřenkyně Jiřího Vozáka radovaly pouhé dvě minuty. Miko Horiová dostala prostor na modré čáře a její tvrdý projektil skončil až za zády Kláry Peslarové, která měla přes clonící hráčky ztížený výhled. Slušně zaplněné McArthur Centre již vyhlíželo prodloužení, jenže v závěru třetiny se Češkám naskytla velká příležitost – dvojnásobná přesilovka trvající celé dvě minuty! Jakoby se však národní tým nabídnuté šance zalekl, na Fudžimotovou vyzrát nedokázal a šlo se do prodloužení.

"Když máte dvě minuty před koncem přesilovku pět na tři, ve které se neprosadíte, tak je to určitě škoda," mrzelo Anetu Tejralovou.

Hned na začátku prodloužení čelil český tým přesilové hře soupeře, kterou však děvčata dokázala ubránit. Následovala tedy nájezdová loterie.

První úspěšnou střelkyní se stala ve třetí sérii Čiho Osawaová, která dostala svůj tým do výhodu. Za český tým jela Klára Hymlárová, která však zvládla tíhu okamžiku, Fudžimotovou dokázala překonat a udržela český tým ve hře! Ta samá hráčka se prosadila i v páté sérii, jenže na její nájezd dokázala odpovědět Hanae Kubová.

V sedmé sérii se šla potřetí na svůj nájezd Klára Hymlarová, která byla i v tomto případě úspěšná a přisoudila výhodu na českou stranu! Za Japonky jela Ukitaová, která se prosadit nedokázala, neboť Klára Peslarová jí dokázala kotouč vypíchnout a národní tým se mohl radovat ze zisku cenných dvou bodů!

Česko - Japonsko 3:2sn (0:1, 1:0, 1:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 40. Polenská (Křížová, Hymlárová), 48. Tejralová (Polenská, Křížová), rozh. náj. Hymlárová – 5. Osawaová (Šišiučiová, Jonejamová), 50. Horiová (Adačiová)

Česko: Peslarová (Škodová) – Zíková, Tejralová "A", Horálková, Herzigová, Flachsová, Kolowratová – Polenská "C", Hymlárová, Křížová – Vanišová, Pejzlová, Studentová – Povová, Přibylová, Lédlová – Manhartová, Bukolská, Neubauerová – Patočková.

Japonsko: N. Fudžimotová (Konišiová) – Koikeová, A. Toková, Takeučiová, Horiová, Takedaová, Suzukiová, Šigaová, M. Fudžimotová – Onová, Jonejamová, Osawaová "C" – Ukitaová, H. Toková, Kubová "A" – Šišiučiová, Adačiová, Hiranová "A" – Iwaharová, Terašimaová, Takaová.

Komentář manažera týmu Davida Moravce:
Holky začaly aktivně celoplošnou nátlakovou hrou s pintchingem obránců v útočném pásmu. Kvůli vyloučení ale ztratily výhodu dobrého nástupu do zápasu a hned z prvního oslabení naše hráčky inkasovaly. Vzápětí hrály další oslabení, ale bez větších potíži ho ubránily. Poté se hra přelévala ze strany na stranu bez vetší šance. Postupně se holky opět dostávaly ke své nátlakové hře.

Druhá třetina začala našim tlakem, ale Japonky velmi pozorně bránily a vyrážely do rychlých brejků. Po šanci Vanišové zazvonila horní tyčka a Přibylová po pasu od Povové jen těsně minula. Nakonec jsme dali gól 41 sekund před koncem 2. třetiny. Střelu Křížové pohotově dorazila kapitánka Polenská.

Třetí třetina pokračovala naší převahou a byla zaslouženě korunovaná gólem. Po akci Křížové a Polenské se přesnou trefou do horního růžku trefila Tejralová. Japonky začaly více útočit, riskovat a hra se přelévala od jedné brány ke druhé. Nakonec se soupeřky dočkaly skrytou střelou od modré čáry. Skoré se nezměnilo do konce utkání a ani v prodloužení. V nájezdech už excelovala pouze hráčka ČR Klára Hymlarová, která si třikrát poradila s japonskou brankářkou bez větších obtíži a zajistila nám druhy bod. Po výhře Švédska nad Švýcarskem jsme se pak mohli radovat z historického postupu do čtvrtfinále.

Švédsko - Švýcarsko 2:1sn (0:1, 1:0, 0:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 40. Johanssonová, rozh. náj. Borgqvistová – 5. Raselliová.

USA - Rusko 8:0 (3:0, 0:0, 5:0)

Branky a nahrávky: 6. Coyneová (Pankowskiová), 7. Lamoureuxová (Darkangelová, Skarupaová), 15. Kellerová (Skarupaová, Carpenterová), 45. Lamoureuxová (Deckerová), 47. Darkangelová (Lamoureux-Davidsonová), 50. Knigthová (Coyneová), 57. Knightová (Coyneová, Deckerová), 58. Pankowskiová (Lamoureux-Davidsonová).

Kanada - Finsko 6:1 (1:0, 4:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 2. Poulinová (Agostaová, Spoonerová), 29. Johnstonová (Fortinová, Wakefieldová), 34. Jennerová (Wakefieldová, Johnstonová), 35. Saulnierová (Turnbullová), 37. Wakefieldová, 59. Wakefieldová (Johnstonová, Watchornová) – 29. Nieminenová (Väliläová).