08.04.2013 | Lukáš Šonský, Ladislav Vácha

Češky nestačily na Švédky ani podruhé a sestupují z elitní skupiny

Musely zvítězit, ale soupeřky byly nad jejich síly. České hokejistky prohrály na MS v kanadské Ottawě také druhý zápas o udržení a sestupují do první divize. Po první vyrovnané třetině se svěřenkyně kouče Karla Manharta trápily, Švédsku tentokrát podlehly 0:4 a s elitní skupinou se s bilancí jedné výhry a čtyř porážek rozloučily.

Začátek důležitého zápasu se odvíjel ve vyrovnaném duchu, ale do první velké šance se dostaly Švédky. Pernilla Winbergová pálila z dobré palebné pozice, ale Radka Lhotská se blýskla skvělým zákrokem a proti nebezpečné dorážce Lisy Johanssonové už zasahovat nemusela, když puk zblokovaly do bezpečí její obránkyně. Skóre neotevřela ani Jenni Asserholtová, jež zkusila štěstí po rychlé otočce z pravého kruhu a zazvonila na tyčku.

Český výběr hýřil nebezpečím při přesilové hře ze 14. minuty, ale obranná hráz Tří korunek náporu odolala. Na druhé straně pomyslné barikády štěstí nepřálo Lině Westerové, jež ukázala záda české obraně a pár metrů před brankovištěm se opřela do kotouče, který však branku gólmanky Lhotské neohrozil. "První třetinu jsme odehráli slušně, i když jsme chybovali. Bohužel se nám na celém šampionátu vymstilo to, že jsme nedokázali proměnit šance," mrzelo českého kouče.

České reprezentantky mohly profitovat z přesilové hry, jež se jim nabídla na konci úvodní dvacetiminutovky a svou částí zasáhla i do prostředního dějství. Seveřanky i tentokrát svou svatyni uhájily a při hře v plném počtu se ujaly vedení. Při dlouhé a nepřehledné přetlačované na hranici českého brankoviště vytasila gólmanka Lhotská ze svého arzenálu dva skvělé zákroky, ale na dorážku Lisy Hedengrenové už nestačila.

Svěřenkyně trenéra Manharta si zadělaly na problém další promarněnou hrou v početní převaze, protože jim Švédsko odskočilo na dvoubrankový rozdíl. Prsty v tom měla Lina Westerová, jež přijala mezi kruhy nahrávku od Anny Borgqvistové a dokonale potrestala českou obranu za to, kolik jí dopřála volného prostoru, když skórovala nad beton Radky Lhotské. S českými barvami to nevypadalo vůbec dobře, ale mohlo být ještě hůře. Cecilia Ostbergová a Elin Holmlovová se snadno dostaly do samostatných úniků, ale první z nich vychytala brankářka Lhotská a druhá mířila nepřesně. "Začaly jsme být málo aktivní a přestaly jsme bruslit. Z naší hry se vytratila také střelba," litovala obránkyně Kateřina Flachsová.

Švédsko začalo ve velké pohodě i závěrečné dějství, a i když nepotrestalo další český faul, tak udeřilo brzy poté. Češky nechaly na chvíli volné mezikruží, kam si sjela Johanna Olofssonová, zamíchala s kotoučem na holi a nekompromisně poslala puk k tyčce bezmocné Radky Lhotské. Hokejistky ze střední Evropy sympaticky nesložily zbraně a pokusily se vstřelit alespoň čestnou branku, ale o vítězi už bylo v podstatě rozhodnuto. Pečeť na švédské vítězství dala necelou půlminutu před koncem Elin Holmlovová, jež se trefila z bezprostřední blízkosti. "Ve druhé a třetí třetině nás Švédky jednoznačně přehrály, byl to asi náš nejhorší výkon na šampionátu," řekl trenér Manhart.

Švédsko - Česko 4:0 (0:0, 2:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 22. Hedengrenová (Carlssonová, Winbergová), 30. Westerová (Borgqvistová), 49. Olofssonová (Borgqvistová), 60. Holmlövová (Winbergová).

Švédsko: Grahnová (Lizanaová) – Hedinová, Bäckmanová, Fällmanová, Olofssonová, Nevalainenová, Anderssonová, Bäcklinová – Westerová, Johanssonová, Borgqvistová – Asserholtová, Winbergová, Löwenhielmová – Eliassonová, Grahmová "C", Blomová – Holmlövová, Ostbergová, Hedengrenová – Carlssonová.

Česko: Lhotská (Bečevová) – Tejralová, Polenská "C", Herzigová, Horálková, Flachsová, Lásková, Kolowratová, Fialová – Křížová, Povová, Mrázová – Chmelová, Manhartová, Přibylová – Studentová, Holešová, Kaplanová – Lédlová, Vanišová, Vopravilová.

Překvapení se nekonalo, finále se ponese v zámořské režii

Pondělní nabitý program ve Scotiabank Place zahájil souboj o 5. místo, jenž se odehrál mezi Švýcarskem a Německem. Úvodní dvacetiminutovka skončila nerozhodně 1:1, ale v prostřední části šly Němky do trháku a hokejistky ze země helvetského kříže už ztrátu nedohnaly. Německo tak zvítězilo 5:3.

Švýcarsko – Německo 3:5 (1:1, 0:3, 2:1)

Branky a nahrávky: 10. J. Martyová (TS), 51. Lutzová (Bulloová, S. Martyová), 60. Lutzová (Nabholzová, Waidacherová) – 10. Delarbreová (Seilerová, Spielbergerová), 25. Buschová (Anwanderová), 26. Buschová (Götzová, Fellnerová), 40. Schusterová (Kameniková, Gleissnerová), 59. Anwanderová.

Švýcarsko: Schellingová (Anthamattenová) – Altmannová, Zollingerová, J. Martyová „C“, Willinerová, Forsterová, Thalmannová, Vaucherová – Benzová, Raselliová, Stanzová – Bulloová, S. Martyová, Lutzová – Nabholzová, I. Waidacherová, Stiefelová – Schranzová, Eggimannová, M. Waidacherová – Daleová.

Německo: Harrerová (Harssová) – Fellnerová, Gleissnerová, Richterová, Anwanderová, Eisenschmidová, Spielbergerová, Hammerlová, Weisserová – Kameniková, Götzová, Schusterová – Eversová, Zornová, Buschová – Lanzlová, Seilerová, Delarbreová – Kratzerová, Beckerová, Bittnerová.

První semifinálová bitva mezi Spojenými státy americkými a Finskem přinesla napínavou podívanou. Američanky sice měly na své straně značnou střeleckou převahu, ale své trápení s koncovkou a gólmankou Rätyovou ukončily až v závěru zápasu. Nakonec slavily po triumfu 3:0 a v úterý si zahrají o zlato.

USA – Finsko 3:0 (0:0, 0:0, 3:0)

Branky a nahrávky: 54. Knightová (Marvinová, Kesselová), 56. M. Lamoureuxová (Carpenterová, J. Lamoureuxová), 60. Deckerová (Dugganová).

USA: Vetterová (McLaughlinová) – Marvinová, Bellamyová, Chessonová, Picardová, Bozeková, Schleperová, Steckleinová – Deckerová, Coyneová, Kesselová – M. Lamoureuxová, J. Lamoureuxová, Carpenterová – Dugganová, Fryová, Knightová – Chuová „C“, Schoullisová, Ericksonová.

Finsko: Rätyová (Räisänenová) – Lindstedtová, Hiirikoskiová „C“, Kilponenová, Jalosuová, Terhová, Villiläová, Tarvainenová – Voutilainenová, Tapaniová, Rantamäkiová – Rajahuhtaová, Välimäkiová, Karvinenová – Tarkkiová, Hoviová, Tikkinenová – Mäkinenová, Tuominenová, Saarimäkiová – Tuomanenová.

Zlatým hřebem dne bylo v kanadské Ottawě semifinále, v němž se představil fanouškům domácí tým. Kanaďanky od začátku na ledě kralovaly a svůj permanentní tlak vyjádřily i gólově. Jako první tak zastavily rozjeté a dosud bezchybné Rusko, jež smetly z ledu v poměru 8:1. Zaslouženě se tak mohou těšit na prestižní finále s USA.

Kanada – Rusko 8:1 (1:0, 5:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 20. Irwinová (Mikkelsonová, Szabadosová), 23. Spoonerová (Appsová, Vaillancourtová), 23. Poulinová (Jennerová), 25. Wakefieldová (Wardová, Fortinová), 33. Heffordová (Poulinová), 36. Poulinová (Heffordová, Bonhommeová), 43. Agostaová-Marcianová (Wakefieldová), 43. Johnstonová (Wardová, Mikkelsonová) – 31. Tkačjovová (Burinová, Lebeděvová).

Kanada: Szabadosová (Labonteová) – Rougeauová, Mikkelsonová, Fortinová, Wardová, Birchardová, Bonhommeová, Larocqueová – Heffordová, Jennerová, Poulinová – Agostaová-Marcianová, Irwinová, Vaillancourtová – Johnstonová, Wakefieldová, Spoonerová – Appsová, Ouelletteová, Bramová – Wickenheiserová „C“.

Rusko: Prugovová (41. Leskinová) – Ďubanoková, Tkačjovová, Kapustinová, Šibanovová, Gončarenková, Šukinová, Ananinová – Burinová, Lebeděvová, Skibová – Gavrilovová, Smolencevová „C“, Sosinová – Pavlovová, Paškevičová, Smolinová – Vafinová, Běljakovová, Děrgačjovová – Solovjovová.