02.04.2013 | Lukáš Šonský

Češky na povedenou premiéru nenavázaly, ve druhém zápase nestačily na Rusko

V úterý zažily parádní večer, tentokrát však české hokejistky na ženském mistrovství světa v kanadské Ottawě na bodový zisk nedosáhly. Po cenném skalpu favoritek ze Švédska si české reprezentantky vylámaly zuby na Rusku. Svěřenkyně trenéra Karla Manharta tahaly po celý průběh střetnutí za kratší konec provazu a bojiště opustily s porážkou 1:3. Jedinou branku českého týmu vstřelila Denisa Křížová.

České hokejistky v úvodu na soupeřky nestačily. Rusky výborně bruslily a v úvodních minutách jednoznačně diktovaly tempo hry, po třiceti vteřinách hry už mohly jít dokonce do vedení. Lebeděvová si v pravý čas sjela k brankovišti pro přihrávku, ovšem z bezprostřední blízkosti trestuhodně minula. Skóre se měnilo až v čase 3:22, Jekaterina Leběděvová vložila do prudké nabídky od spoluhráčky čepel a česká brankářka Lhotská nestačila puk zastavit. Na změnu směru letícího puku sice reagovala, ale kotouč se jí nešťastně převalil přes beton.

"Na začátku nám nešly nohy. Měli jsme menší čas na odpočinek, ale to nás rozhodně neomlouvá. Bohužel jsme nebyli schopní hrát jeden na jednoho, v těchto situacích jsme na Rusky neměly. To rozhodlo," smutnil trenér Manhart. V sedmé minutě mohla Lhotská lovit kotouč ze své sítě znovu, ale dělovka Ďubanokové v přesilové hře skončila na břevně.

Přesto mohly oba týmy odcházet do kabin za nerozhodného stavu. Do jediné české šance se v první třetině prodrala Chmelová, mladá útočnice se otevřeného prostoru před brankovištěm nezalekla. Kotouč si přehodila na forhend a z pravé strany vystřelila, ovšem za ležící brankářku puk nepropadl. Kotouč rozvlnil pouze boční síť.

Sborná nad soupeřem vládla v přesilovkách. Rusky si ve všech početních výhodách vytvořily v pásmu tlak. Krátce po polovině zápasu se sice český výběr jednomu z mnoha oslabení statečně ubránil, ovšem vzápětí podruhé inkasoval. Alexandra Vafinová se z těsné blízkosti nemýlila, kotouč pohodlně zametla za dezorientovanou brankářku a navýšila vedení ruského výběru.

Nováček v elitní skupině ženského mistrovství světa ale brzy snížil. Dokonce při vlastním oslabení vyřešily české hráčky únik tří proti dvěma na výbornou, na konci celé kombinace stála Denisa Křížová, která se štěstím propasírovala puk za záda gólmanky Prugovové. Ta si vybrala slabší chvilku, nepříliš prudkou střelu protihráčky totiž nejprve zastavila. Puk jí ale vypadl z výstroje a došoural se za brankovou čáru.

Do třetí části vstupovaly Češky s nadějí, ale přes vysoké a fyzicky zdatnější soupeřky se prosazovaly velice těžce. Rusky naopak ostřelovaly Lhotskou ze všech stran, zkušená brankářka ovšem zneškodnila samostatný únik Gavrilovové i prudký švih Smolinové z pozice mezi kruhy. "Rusky byly bojovnější a silnější v soubojích. My jsme do toho také daly všechno, ale bohužel to nestačilo," smutnila Denisa Křížová.

Běljakovová po své kličkované v závěru dokonce už zvedla ruce nad hlavu, v jasné šanci ovšem branku minula. Štěstí se od českých hráček potřetí odvrátilo pět minut před koncem základní hrací doby, když Taťjana Burinovová zakončila svůj únik v oslabení přesnou střelou mezi betony brankářky a pečetila na konečných 3:1 pro Rusko.

Rusko – Česko 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 4. Leběděvová (Burinovová), 34. Vafinová (Smolencevová, Gavrilovová), 55. Burinovová (Lebeděvová) – 37. Křížová (Mrázová, Polenská)

Rusko: Prugovová (Alexandrová) – Ďubanoková, Tkačjovová, Kapustinová, Šibanovová, Gončarenková, Šukinová, Ananinová – Burinovová, Lebeděvová, Pavlovová – Solovjovová, Gavrilovová, Smolencevová "C" – Paškevičová, Skibová, Smolinová – Vafinová, Běljakovová, Děrgačjovová.

Česko: Lhotská (Bečevová) – Tejralová, Polenská "C", Lásková, Horálková, Flachsová, Fialová, Kolowratová, Herzigová – Povová, Kaplanová, Manhartová – Chmelová, Křížová, Mrázová – Holešová, Lédlová, Vanišová – Studentová, Vopravilová, Přibylová.


Favorité v elitní skupině uspěli, Švédky si zkomplikovaly situaci

Hokejistky USA ztratily ve svém zahajovacím klání proti Kanadě dvoubrankový náskok a padly v nájezdech, proti Finkám si však jeden z favoritů na celkový triumf zpravil reputaci. Američanky nasázely soupeři ze severu Evropy v první třetině čtyři góly a soupeř dotahoval marně.

USA – Finsko 4:2 (4:1, 0:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 6. M. Lamoureuxová (J. Lamoureuxová, Chessonová), 11. Deckerová (Marvinová, Kesselová), 18. Kesselová (Deckerová, Bozeková), 19. M. Lamoureuxová (J. Lamoureuxová, Coyneová) – 13. Lindstedtová (Rantamäkiová, Tikkinenová), 22. Karvinenová (Jalosuová, Välimäkiová).

USA: McLaughlinová (Rigsbyová) – Marvinová, Bellamyová, Bozeková, Schleperová, Chessonová, Picardová, Steckleinová – Deckerová, Kesselová, Carpenterová – M. Lamoureuxová, J. Lamoureuxová, Coyneová – Dugganová, Chuová "C", Knightová – Schoullisová, Ericksonová, Steadmanová.

Finsko: Rätyová (Räisänenová) – Lindstedtová, Hiirikoskiová "C", Jalosuová, Tarkkiová, Terhová, Kilponenová, Tarvainenová, Villiläová – Voutilainenová, Tikkinenová, Rantamäkiová – Rajahuhtaová, Välimäkiová, Karvinenová – Hoviová, Tapaniová, Tuominenová – Mäkinenová, Saarimäkiová, Tuomanenová.

Švédky v úterý nestačily na Česko a trápily se také v duelu s Německem. Tři korunky prohrávaly v první třetině o dvě branky, ale zápas se jim podařilo otočit a bonusový bod získaly v prodloužení. Přesto nemají situaci ve skupině B ve svých rukou. Naopak, silný tým možná čekají bitvy o záchranu.

Německo – Švédsko 2:3pp (2:1, 0:0, 0:1 – 0:1)

Branky a nahrávky: 14. Götzová (Seilerová), 15. Seilerová (Beckerová) – 18. Johanssonová (Westerová), 50. Johansson (Borgqvist), 61. Winbergová.

Německo: Harssová (Schröderová) – Fellnerová, Zornová, Eisenschmidová, Beckerová, Weisserová, Gleissnerová, Hammerlová, Richterová – Götzová "C", Delarbreová, Buschová – Spielbergerová, Lanzlová, Seilerová – Anwanderová, Eversová, Bittnerová – Kratzerová, Kameniková, Schusterová.

Švédsko: Grahnová (Lizanaová) – Bäckmanová, Hedinová, Anderssonová, Nevalainenová, Fällmanová, Bäcklinová – Eliassonová, Ostbergová, Grahmová "C" – Holmlovová, Asserholtová, Hedengrenová – Westerová, Johanssonová, Borgqvistová – Winbergová, Löwenhielmová, Carlssonová – Blomová.

Kanada se zatím postarala o největší gólový příděl. Javorové listy zdemolovaly Švýcarsko třinácti góly, z toho jedenáct vstřelily během druhé a třetí dvacetiminutovky. Marie-Philip Poulinová se zapsala do střelecké listiny hned čtyřikát, necelých deset tisíc diváků v Scotiabank Place vidělo poprvé na šampionátu kanadský válec v akci.

Švýcarsko – Kanada 0:13 (0:2, 0:6, 0:5)

Branky a nahrávky: 5. Wakefieldová, 13. Poulinová (Fortinová), 24. Johnstonová (Wardová, Wakefieldová), 26. Heffordová (Poulinová, Larocqueová), 29. Spoonerová (Johnstonová), 34. Jennerová, 38. Vaillancourtová (Irwinová, Rougeauová), 40. Jennerová (Wakefieldová, Mikkelsonová), 47. Irwinová (Agostaová-Marcianová), 48. Poulinová (Heffordová), 51. Poulinová (Heffordová), 56. Mikkelsonová (Bramová, Appsová), 57. Poulinová (Bonhommeová, Jennerová).

Švýcarsko: Anthamattenová (Slongoová) – J. Martyová "C", Thalmannová, Altmannová, Zollingerová, Bulloová, Vaucherová, Willinerová – S. Martyová, Lutzová, Stiefelová – Eggimannová, Raselliová, I. Waidacherová – Forsterová, Nabholzová, Stanzová – Schranzová, Benzová, M. Waidacherová – Daleová.

Kanada: : Labonteová (Szabadosová) – Birchardová, Wardová, Rougeauová, Mikkelsonová, Larocqueová, Fortinová, Bonhommeová – Heffordová "C", Jennerová, Poulinová – Agostaová-Marcianová, Irwinová, Vaillancourtová – Johnstonová, Wakefieldová, Spoonerová – Appsová, Bramová.